Nikad duža konferencija Sferopulosa posle Baskonije: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Baskoniju (78:71) u drugom kolu Evrolige, čime su se popeli na besprekoran skor 2-0.

Za početak je trener Janis Sferopulos objasnio šta je to prelomilo meč protiv Baskonije.

- Želim da čestitam našim igračima na pobedi, ovo je timska pobeda, mislim da svi koji su igrali su dali maksimum za uspeh. Mislim da smo kontrolisali utakmicu svih 40 minuta, počeli smo entuzijastično i dobro smo otvorili meč. Baskonija je dobar tim, borili su se da se vrate. Čak i kada smo došli na dvocifrenu razliku, oni su se vraćali, ali uvek smo imali kontrolu. Mi smo se borili, igrali odličnu odbranu, sveli ih na 71 poen. Na prve tri utakmice zvanične su prosečno davali 86 poena, tako da je naša odbrana bila jako dobra. Znali smo kako da odbranimo Hauarda. Mislim da smo generalno odigrali odličnu utakmicu, kao tim. To je način na koji želimo da nastavimo da igramo. Želim da dam svoje komplimente navijačima, koji su popunili dvoranu i svojim glasom su nam pomogli da pobedimo u prvoj utakmici kod kuće. Zajedno sa njima želimo da ova hala bude naša tvrđava, naš zamak, koji niko ne može da sruši. Moramo da se borimo za svaku domaću utakmicu, potrebna nam je njihova podrška u Evroligi.

Kaže da je ovo najbolja utakmica Zvezde do sada.

- Mislim da je ovo naša najbolja utakmica do sada. Imamo mnogo stvari da unapredimo, ali danas je bila bolja utakmica nego u Francuskoj. Bilo je momenata gde smo igrali kako smo želeli i sveukupno je ovo bilo iznad proseka. U tim momentima nismo bili loši defanzivno. Bilo je momenata kada nismo postizali poene po dva-tri minuta ofanzivno, ali mi se svidelo kako smo se branilo i kontrolisali smo meč defanzivom. Želim da tako igramo utakmice.

Zahvalio se navijačima na podršci, pa objasnio da li je bilo pritiska posle poraza od Splita.

- Pre svega, želim da se zahvalim navijačima za aplauz i podršku timu, posle toga meni, prvo timu. Moramo da budemo malo strpljiviji, svi mi. Mi smo tim sa mnogo novih igrača, moramo da naučimo da funkcionišemo, za to nam treba vremena. Videli ste večeras da je ovo najbolja utakmica do sada, u tom verujem. Najbolja podrška navijača i sada smo srećni, kada izgubimo nismo srećni, ali to je normalno, razumem to. Kada smo izgubili od Splita, rekli ste da li osećam pritisak, ja stavljam pritisak na sebe, pa na tim. Mi radimo pod pritiskom, ali to je naš posao. Ja radim svoj posao kao nepokvareni sudija, koji je fokusiran na posao, radi šta može sa svojim znanjem, iskustvom, za uspeh tima. Tako da, poštujem mišljenje svih, ali ga ne slušam.

Janis Sferopulos Foto: Printscreen/Youtube/KK Crvena zvezda

Bilo je praznog hoda na rezultatu 65:50, a Sferopulos objašnjava i zbog čega.

- To je jedan od tih perioda koje sam pomenuo. U tim trenucima smo promašivali neke otvorene šuteve i polaganja, bilo je očigledno da smo se malo opustili. Za mene je bilo važno što nismo dopustili mnogo šuteva i što se nismo raspali. U tom periodu kada nije bilo šuteva, podigli smo se, održali razliku i pobedili.

Dobio je i pitanje zbog čega Kodi Miler-Mekintajer nije danas upućivao toliko šuteva.

- Kodi je igrač koji igra za tim, za saigrače. Kada nam je potrebno da postigne koševe, to radi, kada deli asistencije, to radi. Njegova igra večeras je bila važna i u Francuskoj je imao dobru utakmicu, uz dosta skokova. On je igrač koji može da igra odbranu, da hvata skokove, srećni smo što ga imamo. 

O Nedoviću...

- Nedović je imao malu povredu, zbog toga nije igrao. Nisam ga zaboravio, nisam glup da kažem da je fantastičan kao igrač, a da ga zaboravim. Ne gledam ja košarku (smeh).

Markus Hauard je imao neverovatnu seriju u Beogradu, a danas je dao samo sedam poena. Kako je tim uspeo da ga zaustavi?

- Fokusirali smo se na njega, jer znamo da kada krene da pogađa, da ne prestaje. Sećate se daje prošle godine imao neverovatno drugo poluvreme. Mislim da je Dobrić uradio odličan posao i rekao sam da je ovo timska pobeda, nije samo o igračima koji daju poene, nego i Šegi koji ga je branio. Imali smo i velike igrače koji su ga branili, kao Mitrović i Bolomboj. Nije mogao da nađe otvorene šuteve. Našao je nekoliko teških šuteva. Ovo je zato što individualno i timski igra tako, to je cilj za našu odbranu, da ih spustimo sa 86 na 71.

Kalinić je igrao i na trojci i na četvorci, svuda pomalo, da li je to Nikola koji treba Sferopulosu?

- Može on i bolje. Najbolje je bolje od normalnog. Naravno da nam je bio važan za ovaj meč sa svojom ličnošću, iskustvom, pomogao nam je na mnogo načina. Vodio je tim na parketu i individualno u ofanzivi i defanzivi. On je multifunkcionalno oružje koje imamo.

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Mileta Mirčetić

Zbog čega je Džoel Bolomboj večeras bio važan za pobedu? Da li je radio mnogo "prljavog posla"?

- Džoel je odigrao najbolju utakmicu do sada u sezoni, pojavio se onda kada je bilo važno. Mislim da je ovo Džoel kojeg želimo da vidimo, da blokira, da brani sve. Ovo je Džoel kojeg znamo i srećan sam što se pojavio i što se vratio posle prvog perioda gde nije igrao kako zna.

Bilo je mnogo izmena tokom terena.

- To je normalno. Nije teško za mene, uvek kada sam uspevao u prošlosti da odem na Fajnal for, imao sam oko 15 igrača spremnih da igraju. Tako možete da pokrijete sve povrede, koje nisu dobre, a koje ćemo sigurno imati. Kada vidite rostere mnogih timova, imaju 15-16 igrača koji mogu da igraju. Pričao sam sa drugim timovima, svi su mi isto rekli, da mi je potrebno 15-16 igrača. Potrebno je više vremena da svi funkcionišu bolje, kada imate takav roster. Pre dve nedelje sam rekao da je potrebno strpljenje. Igrali smo ove dve utakmice u Evroligi, na dobrom nivou, ali mislim da tim već funkcioniše na pravi način. U Francuskoj smo imali dobar defanzivni učinak. To nismo imali prošle sezone. Da bismo organizovali napad i odbranu, za to je potrebno vreme i to radimo. Verujem u način na koji radimo, igrači dobro rade, nemam nikakve zamerke na to kako treniraju i kako se spremaju. Sigurno, znamo da nismo dobro krenuli u ABA ligu, moramo tamo da budemo malo više fokusirani i da ne pravimo iste greške, kao što nismo dobro bili pripremljeni mentalno protiv Splita. Sezona je dugačka, igrači su tu, u Grčkoj kažemo da sečemo bradu mladoženji na kraju. Dobre stvari se dešavaju na kraju. Moramo da pobeđujemo naravno, ali kada počnemo da pobeđujemo, kao što smo večeras imali dobre momente, onda će sve biti mnogo bolje nego sada. Nismo sada ni loši, ni dobri, znamo naše greške. Moramo da ih ispravimo, ovo je najvažnije. Ne slušamo šta drugi govore, jer znamo igrače u timu, znamo da svi rade dobro. 

(Telegraf.rs)

Video: Čima Moneke ispao pravi gospodin posle poraza od Zvezde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA