Srbija i Hrvatska ga žele, idoli su mu Teo i Đorđević, a već je pokazao da je veliko pojačanje Partizana

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Košarkaši Partizana sa tri pobede startovali su takmičenje u ABA ligi. Jučerašnji susret sa Cibonom nije nam doneo bilo kakva uzbuđenja, crno-beli su od starta kontrolisali rezultat i na kraju su došli do trijumfa od 35 poena razlike (113:78), koji može da ih raduje pred susret sa Real Madridom u Španiji.

Potrudio se Željko Obradović da sinoć maksimalno rasporedi minutažu svih igrača, što se nekako najbolje oslikalo u samoj statistici. Svi igrači koji su bili u protokolu, a bilo ih je 11, upisali su po više od deset minuta na parketu. Jedan se, ipak, posebno istakao...

U pitanju je talentovani Mario Nakić, koji je jučerašnjom utakmicom, može se reći, zadobio poverenje mnogih navijača Partizana. Iako nije proveo puno vremena na terenu protiv Borca i Spartaka u prva dva kola ABA lige, a zatim i protiv Baskonije u Evroligi, to ga nije sprečilo da u meču sa Cibonom pokaže sav raskoš svoje igre i da potvrdi zbog čega je svojevremeno važio za jednog od najvećih talenata generacije rođene 2001. godine.

On je jučerašnji meč završio sa 18 poena pored svog imena i samo je Aleksej Pokuševski proveo više vremena na parketu od njega. Pored toga, došao je do pet skokova, četiri asistencije, a sve to donelo mu je indeks korisnosti od 25 poena. Šutirao je 3/5 za dva, kao i 4/5 za tri poena. Samo je Rasir Bolton, junak pobede Spartaka u Novom Mestu, u ovom kolu imao bolji učinak od košarkaša crno-belih.

Mario Nakić Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović / KK Partizan

Kaljenje u Realu, a onda "potraga" za pravim klubom za dalji razvoj

Još kao jako mlad, sa svojih 17 godina, Nakić je uspeo da pronađe svoj put do mesta u timu Reala. U takvoj sredini, Mario je uspeo da razvije svoj karakterističan stil igre i među Kraljevićima je boravio sve do 2021. godine kada je usledio rastanak. Tada je dosta dugo postojala priča oko toga za koju reprezentaciju će na kraju nastupati, odnosno da li će obući dres Srbije ili Hrvatske, pošto je njegov otac Ivo državljanin Hrvatske, a on sam je najviše vremena proveo odrastajući upravo u Beogradu.

Naredne godine i tranzicija, kao i manji problemi sa povredama naterali su Nakića da svoje mesto pod suncem potraži prvo u Belgiji u ekipi Ostendea, a zatim i u River Andori u ACB ligi, pre nego što prvi put pojavio u regionalnoj ABA ligi u dresu Igokee.

Može se reći da se tek u Laktašima "pronašao" i uspeo da krajem prošle sezone pod palicom Vlade Jovanovića krene u veliki proboj, a što je pokazao baš protiv Partizana u utakmicama četvrtfinala ABA lige, kada je ubacio 21 poen u Areni, da bi zatim završio sa osam kod kuće. Nakić je verovatno još tada "zapao" za oko crno-belima, koji su ovog leta rešili da ga dovedu u svoje redove.

Mario Nakić Foto: ABA liga / KK Partizan / Dragana Stjepanović

I sam Sale Đorđević je nekoliko puta pominjao Nakićevo ime

Još pre oko šest godina, Nakić je na svojim društvenim mrežama objavio fotografiju sa tadašnjim selektorom reprezentacije Srbije, Aleksandrom Sašom Đorđevićem. Kao što smo već pomenuli, velika želja svih u Košarkaškom savezu Srbije u to vreme bila je da Mario zaigra za naš nacionalni tim.

Nekoliko puta su se pojavljivale nezvanične informacije kako je Nakić prelomio i odlučio da zaigra za Srbiju, a zbog njega se oglašavao i sam Đorđević.

- ŠTA bude odlučio i KADA se bude odlučio, siguran sam da će mladi igrač Mario Nakić to javno i reći… ovako se samo navijački "prevode" naši familijarni, prijateljski odnosi i lepo Mariovo vaspitanje… na pogrešan način se svi zajedno borimo za njega u interesu srpske košarke - izjavio je tada Đorđević.

Dodao je zatim Đorđević tada da se nada da će Nakić zaigrati za nacionalni tim Srbije.

- Nadajući se da će jednog dana, između ostalog i zbog razumevanja i ljubaznosti svih nas i naše javnosti, Mario odlučiti da igra za našu reprezentaciju, mi čekamo i dalje…

Među idolima Nakića su između ostalog Miloš Teodosić i upravo Sale Đorđević, delio je svlačionicu sa Lukom Dončićem u Realu, kao i Dinom Radončićem, koji je inače njegov veliki prijatelj.

Nesebične asistencije, odličan protok igre i šutevi iz izgrađenih pozicija

Partija protiv Cibone pokazala je da je put koji je prošao bio "plodonosan". Mario je juče delovao izuzetno zrelo, možda i najzrelije od svih na parketu Beogradske arene, a tu ne govorimo samo o poenterskom učinku.

Pre svega se tu misli na njegove defanzivne postavke, gde je skoro svaka odbrana bila na pravom mestu, u pravom trenutku i pritisak koji je vršio na protivničke igrače bio je zaista odličan. Na kraju krajeva, ni statistika nikada ne laže, pošto je Partizan sa njim na terenu imao +39 kada se pogleda +/- statistika.

Ono što je takođe bilo primetno jeste da Nakić nije išao na šuteve po svaku cenu, već je forsirao dobar protok lopte i uvek se trudio da upošljava saigrače kada je za to bio u prilici.

Na sve to su na kraju došli i šutevi iz izgrađenih pozicija, a onda i ne čudi što je iz igre Mario imao 7/10, odnosno pomenutih 3/5 za dva i 4/5 za tri poena. Nakić je skromno konstatovao da je to, ipak, samo jedna utakmica.

- Danas se desilo da sam dao neke trojke, da mi se otvorilo tako, ali stvarno ne gledamo samo kroz jednu utakmicu. Šta god treba da radim na terenu, to i radim. Trudim se da iskoristim svaki minut na terenu i na treningu. Ako se nešto desi super, ako ne, radim i druge stvari. Trudim se da pomognem ekipi - rekao je Nakić za prisutne novinare.

Ali, gledajući širu sliku, može se reći da je Partizan dobio veliko pojačanje, nekoga ko će se, ako ništa, boriti za svaku loptu na terenu i pokušati da napravi razliku.

(Telegraf.rs)

Video: Arijan Lakić o Željku Obradoviću i Partizanu: "Neverovatno je šta sam naučio samo za mesec dana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA