Albanac opleo po Draženu Petroviću: "Ja skidam zastavu, Hrvati pobegli kao miševi, on u kadilaku..."

 
D. U.
D. U.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Legendarni košarkaš Dražen Petrović jedan je od najvoljenijih sportista Hrvatske ikada, ali i bivše Jugoslavije.

Koliko je bio voljen i poštovan, pokazuje i nedavna memorijalna utakmica u Zagrebu, na kojoj su se odazvale mnoge legende srpske košarke i tako odale počast jednom od najboljih košarkaša sa naših prostora ikada.

Retki su bili oni koji su nešto loše rekli o "košarkaškom Mocartu", ali videli smo i jednog takvog.

Naime, ponovo je u centru pažnje bivši karatista Enver Idrizi (57), Albanac koji je predstavljao Hrvatsku u karateu još nakon što je proglasila samostalnost 1992. godine.

Njegov intervju za Indeks iz februara ove godine ponovo je sada aktuelan i masovno se prenosi zbog reči koje je izgovorio o Draženu.

On se pohvalio da je jedan prvih koji je posle Franje Tuđmana dobio hrvatski pasoš, jer je morao da ide na prvenstvo.

Ipak, najvažniji deo intervjua odnosi se na njegov postupak ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, kada je sa tridesetak hrvatskih sportista vodio takozvani protest protiv srpske agresije.

Dražen Petrović Printskrin: Youtube/Sportska sećanja

- Tri dana i tri noći spavali smo na betonu pred zgradom UN-a kako bismo prromovisali Hrvatsku. Dva naša velika košarkaša prošla su s Kadilakom pored nas. Iskreno, nismo imali ni dva posto novca koji su oni imali. 

- Mogli su da stanu i pitaju treba li nam nešto, da nam daju koji dolar za sendvič. A "gospodin Partizan" Antun Vrdoljak je 1993. dodelio nagradu njima. Bio sam u dvorani i gledao kako uzimaju moju nagradu - rekao je Idrizi, a potom i nakon pitanja novinara otkrio na koga je mislio.

Stojko Vranković Foto: MN Press/Marko Metlaš

- Stojko Vranković i Dražen Petrović. Nemam ništa protiv njih, ali moram da kažem njihova imena, ne mogu reći da je bio neki Ante. Oni su dali svoj doprinos Hrvatskoj, možda su pomogli više nego iko. Ali, 1993. je titula za fer-plej trebalo da bude moja. Svi to znaju.

- Ništa nisam tražio, ali sportisti najviše vrede priznanja i zahvalnost. Sa mnom je bilo 30 Hrvata, koji su pobegli kao miševi kada su videli kako skidam jugoslovensku i stavljam hrvatsku zastavu. Želim opet da se ogradim kako ja nisam Hrvat, ali sam čuvao hrvatsku zastavu kao niko. Pošteno sam živeo.

- Godine 1995. bio sam višestruki prvak i osvojio 50 medalja. Bez konkurencije trebalo je da postanem najbolji sportista Hrvatske, ali nisam. Tada je odlučivala ista ta grupa ljudi, koje ja zovem partizanima - rekao je Idrizi, koji je i dalje ljut zbog toga što mu se desilo pre više od 30 godina.

Inače, Idrizi je svojevremeno iznervirao javnost u Srbiji, kada je izjavio da će finansirati spomenike Skenderbegu u Nišu i Medveđi, nazvavši taj predeo albanskom zemljom.

(Telegraf.rs)

Video: "Njega su zvali Kamenko": Aco Petrović otkrio kako je dobio nadimak "Trica", pomenuo i Dražena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA