Miličića potresla vest o smrti Mutomba: "Bio je legenda, imao je tu uličarsku foru, ali mu nisam uzeo za zlo"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Svi ljubitelji košarke prate voljeni sport u nadi za zabavom i ličnim ispunjenjem, ali, koliko god on lep bio, nekada se mogu čuti i ne tako lepe vesti. Jedna takva danas je zadesila NBA ljubitelje širom sveta, a to je smrt legendarnog Dikembea Mutomba, NBA legende i člana "Kuće slavnih". Ljudi sa naših prostora ga pamte po brojnim košarkaškim stvarima, ali njegov lik i delo poslednjih godina oživeo je Darko Miličić, koji je prepričao mali sukob iz svojih košarkaških dana sa parketa NBA lige.

Sve se desilo 18. novembra 2005. godine, u meču kada je Darko Miličić nakon dugo vremena dobio priliku da se konačno pokaže na parketima, šta zna, šta može i posao je krenuo fantastično. Lupio je dve rampe, jednu Trejsiju Mekgrejdiju, a drugu samom Mutombu, nakon čega je to lično shvatio Afrikanac. Mutombo je odigrao tek 7 minuta i 43 sekunde tog meča, ali to je bilo dovoljno naljuti na Darka i odmah mu "stavi prst u oko".

Njemu se to tada nije svidelo, ali svi znamo da Darko nije bio običan ruki, neko ko će tek tako da pusti da mu protivnik radi i ponašase kako hoće, pa je samim tim usledila i reakcija. Taj košarkaški momenat ostao je i dan danas, pa smo tako morali da kontaktiramo Miličića i upitamo ga kako pamti legendarnog centra i rivala.

Ipak, tužnu vest smo mu prvi doneli, pa je tako i usledila prirodna reakcija i razočarenje zbog smrti, pre svega čoveka, a onda i istinske košarkaške legende.

- Umro je? U je**e, nisam znao. Uh čoveče, pa mlad je bio. Mlad čovek. Šta je, srce? - upitao je Miličić iskreno.

  • Nije... Rak mozga, na žalost...

- Uh, čoveče... - iskren je Darko.

Potom je prirodno nastavio da priča o njemu, a lepe reči su se samo nizale.

- Mutombo je centarska legenda, nema tu šta. Ostavio je dubok trag u NBA. Ono što se sećam je da je bio dominantan centar, koji je obeležio jednu eru, tu eru visokih, jakih i stamenih centara, koji su harali jedan period. On je sigurno deo te jedne velike ere jakih centara. Što se kaže, svaka era nosi svoje, ali sigurno jedan dominantan i preozbiljan igrač - počeo je Miličić.

Pitali smo ga da se priseti legendarnog momenta i tog malog sukoba sa Mutombom, a Miličić je otvoreno i opširno pričao kako je to nekada, a kako sada doživeo.

- Pa dobro, on je tu priču prodavao svima. On je uvek voleo da te mlade rukije iskuša da vidi od čega su i kakvi su, imao je tu svoju foricu koju je pokušavao da proda svima, kao što je i meni pokušao da proda, ali dobro... Nikada ja to nisam uzeo za zlo, to je bila samo jedna sekvenca na terenu gde smo se samo malo pogledali i ništa više. To su stvari koje se u sportu dešavaju, preko kojih čovek prelazi i ide dalje. Da se ne bavimo tim glupostima, jedna košarkaška legenda koja rano odlazi... 58 godina, to je mlad čovek. Tuga je kada ode mlad čovek, mlada duša kada se upokoji, bez obzira ko je u pitanju. A kada pričamo o sportskim legendama, ajde ja sam iz te sportske priče donekle, znam koliko sport uzima od čoveka u tim mlađim godinama kada čovek polako stasava u svakom smislu, on tako faktički prestaje da igra košarku i očekuje da taj period provede sa porodicom, ako može da uživa u životu. Krivo mi je kada čujem, jer znam da su velika odricanja u sportu. Ostavio je porodicu i svašta nešto, to su tužne vesti, žao mi je, krivo mi je. Nisam bio upućen, nisam znao da je imao ta zdravstvena iskušenja, ali eto... Šta da se radi - rekao je Miličić.

- To je tako... Što kaže, mi imamo neke svoje predrasude, mi živimo na osnovu nekih svojih pogleda na svet, ali Bog je taj koji kreira za sve nas, naše živote. Sve je to Božja volja - saoseća se Miličić.

Dodao je još po neku reč o Mutombu, čega se kao igrač seća, priča koje su kružile među igračima u NBA ligi.

- Znam samo koliko se sećam, tog perioda dominacije i jednog centra koji je bio baš za respekt. Ostavio je dubok trag u NBA ligi. Došao je iz Afrike, pojavio se na američkoj sceni, koja nije naivna bila, pogotovo u tom periodu kada se igrala ozbiljna košarka, kada nije bilo maženja i paženja, kada je bilo nekada i ozbiljno izuvanje. Pojavio se iz te afričke priče, brzo se prilagodio. Nije jedini, ima ih dosta, ali jedan iz te ere afričkih centara koji su dominirali u NBA. Ali što se tiče tih priča, znam da je imao tu varijantu uličarsku, da te zabode malo, kao da se okrene i pita "u čemu je problem" i slično. Uglavnom su tada klinci poštovali, neće da uđu u problem jer je stariji. A neće da se sa njim prepiru, ali se desi da neko hoće... Cela liga je znala da ima tu varijantu, da napadne klinca, da vidi od čega je. Čim je znao da ga čuva neki balavac, odmah kreće sa tim scenarijem da ga proda, pa ako ga ne proda, ništa, idemo dalje - zaključio je Darko.

Mutombo je kroz svoju karijeru igrao za veliki broj velikih timova, a najbolje dane je proveo u Denver Nagetsima, gde ga definitivno pamte kao veliku legendu. Posle tog perioda nastupao je i za Atlanta Hokse, Filadelfija Seventisikserse, Nju Džersi Netse, Njujork Nikse, a košarku je završio u 42. godini igrajući za Hjuston Roketse.

Dikembe Mutombo, Majkl Džordan Foto:JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Miličić zapevao sa Delijama: Čuveni košarkaš došao u Pionir u posebnoj majici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA