Da li nam je Spartak protiv Partizana u Subotici pokazao da srpska liga ima budućnost?

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 6

Košarkaško veče u kojem su svi mogli da uživaju. Subotica je danas apsolutno pokazala da se košarka na velika vrata vratila na pravo mesto u današnjoj premijeri ABA lige na domaćem terenu protiv ekipe Partizana. Jeste domaći tim izgubio od crno-belih, ali su slike poslate iz dvorane "Dudova šuma" pokazale da je Srbija dobila još jedan veliki košarkaški centar.

Najveći grad u severnoj Bačkoj večeras je bio prestonica košarke, a nije tako mnogo nedostajalo ni da večeras Spartak odoli protiv Partizana i napravi iznenađenje. Ipak, pokazalo se, kao što smo napomenuli, da imamo još jedan vrlo jak tim, sa dobrom organizacijom, trenerom i što je najvažnije - kojeg publika prati u velikom broju.

Jer Hala sportova "Dudova šuma" večeras je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Meč Spartaka i Partizana pratilo je bezmalo 4.500 ljudi, što je brojka kojom teško da mogu da se pohvale i neke daleko jače lige od one regionalne. I opet, taj broj gledalaca viđen je baš u Srbiji, što je nekako dokaz da je sport pod obručima ubedljivo najpopularniji u ovom zadatom momentu.

Sve u jeku već dobro poznate priče o formiranju profesionalne srpske košarkaške lige, o čemu je još više počelo da se priča nakon što je Vršac odlučio da istupi iz regionalne ABA 2 lige, a učešće potom odbila Sloboda iz Užica zbog činjenice da je morala da plati 25.000 evra za vajld-kard, kao što je to bilo propisano i timu iz Banata.

Pamtimo mnoge utakmice koje su se igrale još u onom starom formatu Košarkaške Superlige Srbije pre oko 10 godina, kada su Partizan i Zvezda punili dvorane u Kragujevcu, Nišu, Užicu... Za te utakmice se tražila karta više, u Velikom parku je na susretima sa crno i crveno-belima bilo gledalaca više nego što je sam kapacitet hale.

Sa druge strane smo svedoci da neke od timova ABA lige prati zaista mali broj navijača, pre svega Krku u Novom Mestu, zatim Cibonu u Zagrebu, Studentski centar u Podgorici, a ne tako retko i Mornar u Baru. Povratak srpskih klubova u KLS bi sa druge strane napravio "bum" i ponovo bismo zasigurno imali pune hale u našim već pomenutim gradovima.

Treba dodati da Spartak pored navijača, kao svoj adut ima i veliki broj igrača baš iz naše zemlje. Predvodnici Subotičana su bili nekadašnji kapiten Partizana, Dušan Miletić, zatim bivši predvodnik Mege, Luka Cerovina uz svoj dabl-dabl, a tu su i Marko Tejić, Stefan Momirov...

Spartak - Partizan Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Srbija u ABA ligi trenutno ima šest ekipa (Zvezda, Partizan, Mega, FMP, Spartak i Borac), a u ABA 2 ligi imamo još tri - Vojvodinu, Džoker i Zlatibor. Faktički, to je već devet timova iz naše zemlje, a čini se da nije tako teško pronaći još pet uz koje bi se zaokružilo domaće takmičenje.

Kandidati su svakako Sloboda iz Užica, Radnički iz Kragujevca, Sloga iz Kraljeva, Metalac iz Valjeva, Tamiš iz Pančeva, OKK Beograd, Vršac, Mladost Zemun, Novi Pazar...

Ostaje videti šta će se sve dešavati u narednih godinu dana, ali nema sumnje da se ponovo rađa i jača ideja o domaćem takmičenju kakvo je ono nekada bilo. I ABA liga je mnogo toga, bez ikakve sumnje, donela regionu i popularizaciji košarke, te postavljanju našeg dela Evrope na košarkašku mapu, a i ona će sigurno imati svoju reč, ali i svi klubovi koji u njoj učestvuju.

Mi vas pitamo - šta vi mislite, da li je ono što smo videli večeras u Subotici ono što je potrebno srpskoj košarci? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Video: Karlik Džons o Lu Dengu, Srbiji i omiljenim igračima Orlova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    29. septembar 2024 | 22:19

    Naravno da ne. Liga u kojoj odlucuje Covic,gde fmp2 ima svoje dve filijale,od ukupno 8 timova,gde sudije ne smeju da sude kako se sudi,gde drzava prwko kss-a uplacuje fmp2 7m€……. Nikako

  • Луцијано

    29. septembar 2024 | 22:31

    Oni su napravili tim zbog aba lige i uz malo srece mogli bi da igraju neko fibino takmicenje .a kls nema nikakvu prohidnost .kada bi hrvatski klubovi bili na nivou ABA liga bi sa spanskom bila najjaca u evropi

  • Nik

    29. septembar 2024 | 22:09

    Kakva bruka Partizana,pa sem Balse i Vanje sve camuge u ekipi a spartak za malo da nas odvali...ne mirise mi ova ekipa za velika dela,svaki realan covek ce reci da je fmp srpski klub ma koliko ih prozivali..mi smo dno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA