Šok! Srpski klub odustao od ABA lige 7 dana pre prvog meča: "Nećemo da budemo deo uništavanja naše košarke"

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 10

Šokantne vesti stigle su iz regionalne košarke ove srede. Ekipa Vršca odlučila je da digne ruke od nastupa u ABA 2 ligi naredne sezone samo sedam dana pred svoj prvi meč sa Podgoricom!

Tim sa istoka Banata oglasio se zvaničnim saopštenjem koje je poslato na mejlove redakcija, a koje je potpisao Kristian Serman, direktor KK Vršac.

Navodi se da Vršac ne želi da učestvuje u uništavanju domaće košarke i da sebe ne vidi u ABA 2 ligi, te da će sredstva namenjena za učešće u njoj preusmeriti na razvoj domaćih igrača i nastup u Košarkaškoj ligi Srbije.

Njihovo saopštenje prenosimo vam u celosti.

- Nakon brojnih obavljenih razgovora i stručnih analiza, KK Vršac odlučio je da naredne sezone ne nastupi u ABA 2 ligi, o čemu ovim putem želimo da zvanično obavestimo sportsku javnost.

Razlozi za ovakvu odluku su brojni, a onaj primarni jeste što smatramo da regionalna liga u ovom obliku ne donosi ništa dobro ni srpskoj košarci niti klubovima koji se u njoj takmiče.

Mi smo klub sa dugogodišnjom tradicijom i zavidnim renomeom u zemlji i regionu i ne želimo da učestvujemo u uništavanju domaće košarke i mladih igrača, kao ni da služimo za razigravanje ekipa koje se nadmeću u ligama mnogo slabijim od one koju imamo mi u Srbiji.

ABA je, nažalost, postala servis upravo za razigravanje nerazigranih, lične koristi i profite određenih klubova i čelnika lige, bez ikakve dobrobiti za košarku ne samo u Srbiji, već i u regionu generalno.

Hala Milenijum Foto: MN Press / N. Paraušić

Cilj igranja ovog takmičenja, naročito njegovog drugog ranga, najbolje pokazuje situacija iz sezone 2021/2022 i slučaj Zlatibora, koji kao osvajač nije imao nikakvu korist ni prohodnost u viši rang, jer je još pre početka sezone odlučeno ko će se pridružiti regionalnoj eliti.

Ne želeći da prođemo isto ili slično, a ne videći način da to u ovim okolnostima izbegnemo, odlučili smo se da fokus, ali i novčana sredstava koja bismo utrošili za učešće u ABA 2 ligi ove sezone (ssa 25.000 eura za mogućih šest utakmica), preusmerimo na učešće u našoj, domaćoj ligi i radimo na razvoju mladih srpskih igrača.

Kao osvajači ABA lige u sezoni 2004/2005 i učesnici prvog F4 turnira Druge ABA lige, više ne vidimo nikakav smisao učešća u ovom takmičenju. Sve raspoložive resurse ćemo usmeriti na Košarkašku ligu Srbije i to smatramo ispravnom odlukom iz razloga što samo na taj način možemo pomoći srpskoj košarci i raditi na profesionalizaciji KLS.

Ne želimo biti servis za služenje i podizanje nivoa igre za one čija su nacionalna takmičenja ispod nivoa KLS, kao što ne želimo ni neposredno učestvovati u zakulisnim radnjama koja se u ABA ligi dešavaju prethodnih godina.

Kao ozbiljan klub, želimo biti u službi srpske košarke i profesionalne košarkaške lige Srbije, za koju smo sigurni da će vrlo brzo zaživeti.

Ne želeći ovim putem da dižemo na "ustanak", ali čvrsto stojeći iza svake izgovorene i napisane reči, nadamo se i verujemo da će se i drugi klubovi, pre svega srpski, povesti našim primerom i okrenuti se očuvanju, spasenju i uzdizanju naše domaće lige na još veći nivo. U tom slučaju, svi bismo znali u kom pravcu idemo i kome služimo, što sa regionalnom ligom to nikako nije i ne može biti slučaj.

Svesno preuzimamo odgovornost da budemo prvi koji će javno reći i pokrenuti priču o interesima srpske košarke iznad tuđih interesa, a opet sigurni da nećemo biti i jedini - stoji u saopštenju KK Vršac.

Saopštenje KK Vršac Foto: KK Vršac
Saopštenje KK Vršac Foto: KK Vršac

(Telegraf.rs)

Video: Balša nam je otkrio da li su stranci naučili Partizanove pesme: "Samo još to..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grrrom

    25. septembar 2024 | 17:05

    Почело је, свима је јасно због чега су одустали само што нису навели именом и презименом

  • Smederevac

    25. septembar 2024 | 17:17

    Postavljanjem Covica počinje pravi raspad naše košarke.. Fk i kkcz su kancer naseg sporta...

  • miro

    25. septembar 2024 | 17:08

    Bravo braco Srbi neka se postide oni koji ozbegavaju da igraju Srpsku ligu.A sto bi to kamerunci radili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA