Žute oči Majkla Džordana zabrinule sve, pripusuju mu najopasnije bolesti: Evo o čemu je reč i šta kažu lekari

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Lekari upozoravaju na moguće zdravstvene probleme Majkla Džordana zbog žutih očiju

Legendarni Majkl Džordan posetio je utakmicu u kojoj je Monako dobio Barsleonu sa 2:1, a njegovo prisustvo na meču bio je jedan od utisaka prvog kola Lige šampiona. Ipak,  jedan detalj primetili su svi, a reč je o žutim očima jednog od najboljih košarkaša današnjcie.

Tako, ovom temom bavili su se u petak brojni mediji, a Daily Mail, detlajno je obrazložio ovu pojavu kod košarkaša.

Oni ističu da je pojavljivanje Majkla Džordana u Monaku izazvaloje zabrinutost među fanovima i lekarima jer su njegove oči izgledale "abnormalno žuto".

Kako stvari stoje, spekulacije o očima 61-godišnjeg sportskog legendi prvi put su se pojavile 2003. godine, ali su se pojačale nakon što je problem postao posebno vidljiv u njegovoj biografskoj seriji na Netfliksu „The Last Dance“ iz 2020. godine.

Majkl Džordan Foto: Tanjug / AP

Na njegovom nedavnom pojavljivanju na fudbalskoj utakmici u Monaku protiv Barselone, fanovi su primetili još izraženiju žutu nijansu njegovih očiju.

Džordan ovo nije javno komentarisao, a mnogi navijači ovo povezzuju sa žuticom i sa oštećenjem jetre usled zloupotrebe alkohola ili povišenim melaninskim pigmentom na površini oka.

Prema rečima doktora, ovi su uvidi osnovani. Bavin Ša, optometrista iz Londona, rekao je da bi promena boje mogla biti bezopasna pojava koja je češća kod tamnoputih osoba kako starimo.

- Ne mogu da kažem sigurno osim ako ga ne pregledam, ali najčešći razlog je prirodna pigmentacija na konjuktivi, prednjoj površini oka, koja može dati žuti izgled - rekao je Ša i dodao:

- Džordan može imati "melanosis" povezan sa pigmentacijom (CAM), takođe poznatu kao "ethnic melanosis", koja obično utiče na ivicu rožnjače - istakao je on.

Pigmentacija je ravna i može se proširiti na veliki deo površine oka. Fleke obično rastu kako osoba stari i utiču na oba oka jednako, prema Američkoj akademiji oftalmologije.

Drugi lekari su potvrdili ovu spekulaciju. Dr Talin Amadian, optometrista iz Los Angelesa, izjavio je:

- Moglo bi biti nekih vrsta pigmentacije na površini oka, a to je više izraženo kod osoba tamnije puti.

Međutim, drugi lekari nisu toliko sigurni da je Džordanovo stanje očiju bezopasno. Žute oči mogle bi ukazivati na žuticu, što je rezultat oštećenja jetre, moguće uzrokovanog zloupotrebom alkohola. Jetra igra ključnu ulogu u eliminaciji bilirubina iz organizma, žućkaste supstance koja se proizvodi tokom normalnog procesa varenja. Kako bilirubin akumulira u krvotoku, dolazi do žutanja kože i očiju.

Dr Džoel Kopleman, plastični hirurg iz Njujorka je rekao:

- Ovo je najčešće povezano sa stanjima jetre kao što su hepatitis, ciroza ili opstrukcija žučnih puteva. Moguće je da je ovo žutilo povezano s problemom sposobnosti njegove jetre da pravilno procesuira bilirubin, ali to može biti i rezultat drugih faktora kao što su određeni lekovi ili poremećaji krvi.

Žutilo očiju obično podrazumeva ravnomernije žutilo. Međutim, "rasni melanosis" uzrokuje pigmentisane fleke na prozirnoj površini belog dela oka, dok drugi delovi ostaju beli. Lekari su takođe istakli da oštećenje jetre ne staje na žutici. Ono uzrokuje umor, gubitak težine, ožiljke na jetri i potencijalno opasno po život otkazivanje organa.

Dr Amadian je dodao:

- Ovo je u javnosti od 2000-ih. Ako bi bilo nešto što bi izazvalo ozbiljnu zabrinutost, prateći simptomi bi se pojavili. Međutim, s obzirom na to da to traje već dugo i da ima resurse da se suoči sa bilo kojim zdravstvenim problemom, ako bi to bila bolest jetre, već bi bila lečena - zaključila je.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5G

    20. septembar 2024 | 22:54

    POJMA NEMAJU OVI LEKARI ! I BEZ DIJAGNOZE ŽUTE BEONJAČE ZNAČE IMA VELIK PROBLEM SA PANKREASOM I JETROM ! jak je za sada.. da izgura još koju godinu ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA