Košarka Košarkaši Crvene zvezde Crvena zvezda trofej titula šampiona Srbije konferencija za novinare Nebojša Čović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/nr

Čović govorio o Petruševu i Đurišiću u Zvezdi, o A licenci, pa poručio: Čuo sam da me je Zečević već pobedio

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
  • 1

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović održao je tradicionalnu konferenciju za medije povodom početka nove sezone, uz napomenu da će crveno-beli u nedelju od 17 časova otvoriti ABA ligu gostovanju Dubaiju!

Čović je na konferenciji govorio oko transfer priče vezane za Nikolu Đurišića i Filipa Petruševa, zatim šta je potrebno da bi Zvezda dobila A licencu u Evroligi, ali i o samim ciljevima.

Otkrio je i koliko je budžet crveno-belih, kakva je situacija sa trkom za predsednika Košarkaškog saveza Srbije, a kompletan sadržaj konferencije možete pročitat ispod kroz live blog koji smo radili.

Najnovije
11:56

Video konferencije

12:42

Kako teku razgovori za A licencu?

Nemate dirtektan odgovor, još nije potpuno definisano. Videćemo kako će ići. Oni svi ističu atmosferu, publiku, organizaciju, ali nije lako ući u to društvo bogatih vlasnika. Možda nešto treba da učinite i njima, da ih privolite. Mi na sport moramo da gledam kao značajnu privrednu granu. Biće potrebno vreme da dođemo do toga. Postajemo postepeno konkurentni. Mi uvek pored sebe treba da držimo aparat za gašenje požara. Da ne palimo publiku, a da i sebe ponekad pomalo poprskamo.

12:41

Čović: Mi za dva meseca možemo da napravimo profi ligu sa 10-12 klubova

ABA liga vodi u Evropu tako što se nešto podrazumeva. Srbija je dobila kvalitet iz ABA lige, kroz ovu ligu su se razvili mnogi igrači. To je važno naglasiti, ali moramo racionalno da se ponašamo. Mi za dva meseca možemo da napravimo profi ligu sa 10-12 klubova. Onda ta liga mora da ima finansijski fer-plej. Mi imamo već šest klubova u prvoj ABA ligi i još 4-5 da se ne bruka u drugoj ABA ligi. A tu treba i podrška države. I pomagala je. Jesu Zvezda i Partizan dobili najviše, ali tu su i drugi koji su dobili. I treba da dobiju, nije srpska košarka samo Zvezda i Partizan nego smo svi zajedno. Ja ću kao predsdnik Zvezde uvek tražiti najbolje za svoj klub.

12:36

Čović: Naš trenutno najveći brend je košarka Pešić treba da ostane

Naš trenutno najveći brend je košarka i jako je važno kad bi Pešić mogao da ostane. Mislim da bi trebao da ostane. I to je moj javni komentar. Imali smo slične košarkaške sudbine, gde je na volšeban način oteran posle 2001. i 2002. a gde sam ja oteran politički zbog nepriznavanja krađe na beogradskim izborima. Pa smo i jedna i drugi ostali živi i zdravi.

12:31

Čović i KSS: Ja sam čuo da me je Zečević već pobedio

Ja sam čuo da me je Zečević već pobedio. Znaćete ako bude nešto. To je jako težak posao, pogotovo u ovim vremenima. Medalje ne smeju da pokriju stanje u našoj košarci, ali moraju da postoji plan, struktura… Počinje novi olimpijski ciklus, u novembru imamo već prozore, kvalifikacije za EP, a tada se igra i derbi Zvezda - Partizan. Kariju Pešiću ističe ugovor… Mnogo je problema koji moraju da se rešavaju. Nije daleko ni 1. oktobar, malo strpljenja.

12:31

Kako zvezda može da se izbori sa tim što koledži smeju da daju novac za mlade igrače koji nemaju veliku minutažu?

Topić je otišao u NBA, Zvezda je dobila dva miliona dolara. Od čega je 200.000 dato menadžeru. Što se tiče mladih igrača, Zvezda sa tim ne može sama da se bori. Nepohodno je da naš savez i FIBA zauzmu stavove. Ovim je ugrožena kompletna evropska košarka. Mladi igrač sa 18 godina odmah dobija 200.000, smeštaj, hranu i fakultet. To niko ovde ne može da mu da, čak i u Evropi. Neki igrači iz Crne Gore su išli i na 700-8000 hiljada dolara. Moramo da dođemo do zaštite kako bi zaštitili kvalitet igrača. To jeste veliki odliv mladih igrača, mada naši idu u Italiju, Špoaniju i Tursku.

Kad igrate EL, jako teško razigravate mlade igrače. Zato je potrebna reorganizacija i kad su lige u pitanju. I preispitivanje ABA lige. Ako ne vodi u Evropu, onda nema smisla. Onda naša liga mora da vodi, a mi nismo ni to postigli. Moramo zajednički da se izborimo za pozicije - rekao je Čović.

12:25

Šta je potrebno za A licencu u Evroligi?

Potrebno je da ubedimo suvlasnike, ovih 11, da se otvori prostor da se proširi broj akcionara u EL. A to nije očigledno jednostavno ni lako. Nije samo sportska priča i ima i druge elemente. Važni su i rezultati i poseta. I Zvezda i Partizan imaju veliku posetu i prave se dobri ambijenti. Očekujem da neko to treba da vidi. Korak je ispušten u nekom prethodnom vremenu, kada se moglo lakše ući. Dobro je za srpsku košarku i Beograd da imamo dva evroligaša - rekao je Čović.

12:24

Čović: ABA nas ne vodi nigde, osim d ai mi i partizan damo milion evra

Za nas je najvažnije kako da dođemo do licence jer nas ABA ne vodi nigde. Vodi nas da mi i Partizan damo milion evra. Menadžment ABA mora da se potrudi da imamo prohodnost ka EL. Čekaju nas organizacione promene u okviru EL i zato sam rekao da sledi jako izazovan period.

Moglo je i gore u EL prošle sezone. To su priče prodavaca magle koji pokušavaju da pokriju svoje neuspehe i ogromne budžete. Pričaju da su važni samo rezultati u EL. A za to takmičenje treba da sazrimo. Ja nisam nezadovoljan ni kad smo 11. ni kad smo 8. Rezultat je bio takav kakav je. Osvojena su tri trofeja prošle sezone. Roster ove godine je dobar, pristojan, kao i prošle godine. Našu osnovu čine domaći igrači koji razumeju šta znače trofeji. Uz uvažavanje stranaca koji moraju brzo da shvate, kao Kampaco.

Janis radi odličan posao i dobro sprema ekipu.  Trudićemo se da napravimo dobar rezultat u EL. Potrebno je strpljenje. Utiske sabiramo u maju ili junu. Kad je Zvezda završila sa tri trofeja, jako malo se pisalo o tome kako je Zvezda maestralno igrala završnice. Težište je preneto na nedorečene priče, pa je onda nakon toga ubačeno spinovanje oko EL da li ćemo biti tamo. Umesto da se priča o košarci i kako je sve bilo kvalitetno od strane Zvezde i šta je uradila.

12:16

Čović o turniru u Moskvu: Mi u pripremnom periodu ne brojimo trofeje

Turnir u Moskvi, za osam dana smo odigrali pet utakmica što smo i želeli da bismo videli stanje ekipe. Mi u pripremnom periodu ne brojimo trofeje, mi ih brojimo u maju i junu. Mislim da smo odlično sve odradili, videli smo šta je dobro, šta nije. Prilično smo zadovoljni svime, atmosfera je dobra.

12:12

Čović: Završavamo sapunicu oko Petruševa i Đurišića, evo koliko je prodato sezonskih

Naša prva utakmica je u nedelju u Dubaiju. Pred nama je vrlo interesantna sezona, biće puno izazova. Mi smo se dobro pripremili za sve to. Imaćemo dosta utakmica, do tog 20. juna 2025. odigraćemo između 85 i 93 utakmice. Biće veliki napor, puno putovanja. Završli smo roster ss 16 igrača. Za sada, jer tokom sezone može da dođe do odlazaka i dolazaka. Nemamo u planu i time završavamo špansku sapunicu oko Petruševa. Kao i za Đurišića koji je u SAD. Ciljevi su odbrana sva tri trofeja, KRK, ABA liga i KLS i pokušaj plasmana u TOP 10 EL. Da li je to već viđeno kao prošle godine, super. Neka bude viđeno kao i prošle godine kad su pravljeni medijski džumbusi. Plasmani u EL jesu naš cilj, ali moramo biti realni i ići korak po korak.

Što se tiče sezonskih, prodato je 10.191 i preko sponzora još 350. Dnevne karte će biti sa višim cenama, ali će se sezonske prodavati do 30. septembra. Pripremamo se i za finansijski fer-plej EL, nemamo nikakvih dugovanja i obaveza. Proučavamo najnoviji set propisa koji će se primenjivati od sezone 2027/28, ali će ove sezone biti tranzicione. Što se tiče budžeta, reći ću u bruto. Za prvi tim: 14.308.770,  za kompetan stručni štab je 1.140.000... Tu su troškovi provizija za menadžere, stanove, putovanja, medicinski staf... Ukupno 20-22 miliona evra.

11:53

ABA liga zvanično počinje večeras

Utakmicom između košarkaša Cibone i Zadra večeras od 21 čas počinje 24. sezona ABA lige. ABA liga će se u novoj sezoni proširiti, umesto 14 igraće 16 timova.

Nastupaće sve ekipe iz prošlogodišnjeg takmičenja, uz debitante Spartak iz Subotice i Dubai. Posle 30 kola ligaškog nadmetanja, prvih osam ekipa obezbediće plej-of u borbi za titulu prvaka ABA lige.

Srbiju će ove godine predstavljati šest timova: Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Borac Čačak i Spartak.

11:41

Košarkaši Zvezde bodrili su u četvrtak veče fudbalere u Ligi šampiona

11:36

Dobrodošli u live blog

Dobar dan i dobrodošli u live blog povodom konferencije za medije koju će od 12 časova držati predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić.

Video: "Ovim završavamo špansku sapunicu...": Čović prokomentarisao situaciju oko Petruševa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA