Da li je Partizan prestao da bude porodica?

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 45

Košarkaški klub Partizan je ovog leta u svojim redovima napravio pravu čistku i remont, kakav do sada u crno-belom taboru nikada nije viđen. Ostanak jedino Balše Koprivice, igrača koji je bio na ivici rotacije, jasno je iskazao nameru trenera Željka Obradovića i stručnog štaba da je potrebna sveža krv.

Četnaest novih igrača potpisalo je ugovore, jedan je priključen iz mlađih selekcija, pa roster tima za predstojeću takmičarsku godinu broj šesnaest imena. Tu verovatno nije kraj, pošto se očekuje i dolazak na poziciji krilnog centra.

Bilo kako bilo, isti broj odlazaka jednostavno je iziskivao i reakciju, koja se na vreme i dogodila i crno-beli imaju dovoljno treninga da uigraju tim koji je sastavljen od dosta kvalitetnih imena. Ono što ipak ostavlja gorak trag u svemu jeste način na koji su pojedini košarkaši napustili klub.

Pretprošla godina je iz ugla svakog navijača bila blistava, osvojena je ABA liga, malo je falilo da se tim dokopa Fajnal fora Evrolige i sve je izgledalo bajkovito. Atmosfera u klubu je bila na izuzetnom nivou i neverovatna hemija je pogurala tim u nekim momentima čak i iznad brojnih očekivanja.

Dovoljno je bilo pogledati snimke sa treninga, tokom i nakon mečeva, ali i iz privatnog života kako bi se primetilo da se momci u poptunosti kapiraju i slažu i iz toga je proistekao sjajan rezultat. U prethodnoj kampanji se čini da je sve bilo drugačije. Ili makar delom.

KK Crvena Zvezda - KK Partizan, KLS Finale Foto: Nikola Tomić

Rezultati su izostali u svim takmičenjima i fanovi evidentno nisu bili zadovoljni. To ipak ne bi bio veliki problem, pošto je klub prolazio i kroz teže situacije i daleko delikatnije momente, pa se opet stajalo na noge i kretalo u novi početak, što će uostalom i sada biti slučaj.

Veći problem je, čini se, bio upravo način na koji su pojedinci napustili Humsku, što može biti i slika nešto slabije timske hemije i atmosfere u istom u prošloj kampanji, odnosno nedostatka uspeha na kraju.

Saga oko Džejmsa Nanelija je poslednja u nizu uz onu povezanu sa Brunom Kaboklom, a pre toga su mogle da se čuju i razne priče povezane sa Danilom Anđušićem, Ognjenom Jaramazom i Tristanom Vukčevićem.

Kada je Naneli u pitanju priča je još uvek sveža, pošto je on maltene završio svoju priču u crno-belom nakon sukoba sa Stefanom Lazarevićem uoči večitog derbija u samoj završnici sezone. To nije navedeno kao razlog rastanka i sportski direktor Zoran Savić je govorio o čitavoj situaciji, ali je strelica na relaciji igrač - klub svakako bilo.

Najpre se pojavila misteriozna poruka za oproštaj.

- U početku nisam planirao da ovo uradim, ali verujem da je ispravno postupati tako prema drugima, pa... GROBARI, nema dovoljno reči da izrazim ZAHVALNOST koju osećam prema svakom navijaču koji je poslao poruku ili podržao mene i moju porodicu kroz sjajne trenutke i težak period u maju. Od tada, JEDINA podrška koju sam dobio od Partizana je od NEVEROVATNIH NAVIJAČA. Takođe, hvala svakom saigraču, treneru, doktoru, treneru, ili bilo kome sa kim sam imao dobru VEZU. Izabraću da se sećam samo posebnih trenutaka koje sam imao u Beogradu. Puno ljubavi za sve koji su bili uz mene - istakao je Naneli, a onda su se pojavile i spekulacije o tome da li je igrač na vreme dobijao novac, pošto je sam istakao da nije, što su u klubu demantovali.

Sve je kulminiralo tužbom u kojoj je košarkaš od kluba tražio novac, a u pitanju je ono što mu je "secnuto" kaznom zbog pomenutog sukoba sa Lazarevićem.

Džejms Naneli, KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Kada je u pitanju Bruno Kaboklo on je na sličan način ponovio ono što je već radio, a to je svojevoljni odlazak iz kluba. U crno-beli tabor je došao nakon što je potpisao predugovor sa sa Venecijom, a iz kluba je na kraju otišao uz sasvim lepo obeštećenje. Pre toga je ipak bilo dosta natezanja, posebno preko njegovog agenta.

Pred finale Superlige Srbje je svojevoljno otišao, klub je tim putem izdao saopštenje i kasnije kaznio igrača istakavši da on nije otišao direktno na okupljanje reprezentacije kako je govorio njegov agent uz pretnju da će slučaj završiti i na višim instancama. To se ipak nije dogodilo i na svu sreću je igrač bez problema otišao.

KK Partizan - KK Olimpija Milano Foto: Marko Jovanović

Jedan od košarkaša koji je imao manju minutažu za vreme boravka u klubu, posebno zbog nedostatka kvaliteta u odbrani, bio je Tristan Vukčević. On se tokom protekle sezone obreo u Vašington Vizardsima, a u jednoj izjavi je rekao da mu u Beogradu nije bilo lepo.

- Bila je to moja odluka, nije mi se sviđalo u Partizanu. Proveo sam tamo dve veoma loše godine. Kada se ukazala prilika, rekao sam: "Baš me briga, platiću i to je to." Dogodilo se mnogo stvari, ne želim da ulazim previše u detalje. Ali, nisam mnogo igrao i zbog toga se nisam osećao prijatno - rekao je krilni centar.

KK Partizan, Media Day, Tristan Vukčević Foto: Nikola Tomić

Trzavica je bilo i u slučaju Ognjena Jaramaza, čiji odlazak je poslednji i ozvaničen, a razlog je bilo njegovo oobraćanje Asocijaciji evropskih košarkaša (ELPA) zbog toga što je pomislio da mu jedna plata kasni, kako je istakao Ostoja Mijailović u jednom intervjuu.

Tim povodom se oglasio i njegov brat Nemanja Jaramaz, ali je dilema svakako brzo rešena. Pa ipak, postavlja se pitanja zbog čega je igrač reagovao tako brzo bez konsultacije sa klubom.

Ognjen Jaramaz Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Na samom kraju slučaj Danila Anđušića dosta liči na situaciju sa Vukčevićem, pošto košarkaš nije igrao mnogo u pojedinim periodima sezone, a on je očigledno bio nezadovoljan onim što je učinio. Čak je pomenuo i hemiju koja je u timu vladala u prvoj sezoni u Evroligi.

- Volim da kažem, a pričao sam i sa Željkom... Mnogo lepih trenutaka, ali i teških. Nije bilo sredine. Ove sezone je bilo baš teško. Posle te prve sezone, nebitno kakva je bila uloga na terenu, igra, zajedništvo i sve što smo doživeli, bilo je nezaboravno i ispisali smo istoriju. Vratili smo navijače, deca su se vratila na tribine i to mi je najdraže. Imaju želju da prate košarku i tu smo uradili jako lepu stvar - rekao je tada Anđušić, potom istakao da nije dobio ono što zaslužuje od kluba:

- U mnogim situacijama i utakmicama nisam dobijao ono što sam smatrao da zaslužujem... Iskreno mislim da sam, za ono vreme koje sam dobio, pokazao mnogo, a opet smatram da sam mogao još više da pružim, igrama i drugim stvarima, da sam imao drugačiju ulogu. To mi je teško palo, ali već sam rekao – nekada moraš da staviš svoj ego po strani zarad tima. Pokušavao sam to da radim cele sezone, stavio sam sebe u službu tima i trudio se da odigram maksimalno kad god sam dobijao šansu. To je ono što me je nosilo. Ostaje žal što znam da sam mogao da doprinesem više - govorio je Danilo, a pre njega je to uradila i njegov supruga Ivana Maksimović Anđušić.

Danilo Anđušić, Željko Obradović, KK Partizan Foto: MN Press/Nebojsa Parausic

Sve ove stvari ukazuju da atmosfera u samom timu u prošloj sezoni i nije bilo najsjajnija, međutim pred Željkom Obradovićem i saradnicima je sada novi zadatak, da nove igrače uklope na način na koji je to učinjeno pre dve godine i tako potencijalno izbegnu nove trzavice. Novi tim svakako ima potencijala i ukoliko se napravi prava "formula" i rezultat bi lako mogao da "dođe".

(Telegraf.rs)

Video: Karlik Džons o debiju pred Grobarima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole

    30. avgust 2024 | 13:18

    Samo da nama Delijama ostane Žoc što duže

  • Isplatite

    30. avgust 2024 | 14:05

    dukljaninu pola miliona eura,isplatite 17 igrača i 6 bivših trenera,platite porez,vratite dug od 27 miliona eura,pa pravac rodni Zagreb.

  • 1992.

    30. avgust 2024 | 13:48

    A zasto Srbija treba da brine o JSD nepostojece drzave Jugoslavije koji je osnovan u Zagrebu ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA