Ludilo! Mladi košarkaši Srbije trojkom Andreja Kostića u poslednjem napadu 2. produžetka do finala Eurobasketa

 
S. T.
S. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Ma kakav je ovo haos!

Mladi košarkaši Srbije nalaze se na korak da odbrane titulu na Eurobasketu U18 u Finskoj! Naši momci uspeli su da košem Andreja Kostića u poslednjem napadu drugog produžetka posle 50 minuta igre slome vrlo žilavu selekciju Izraela i da tako zakažu meč sa Nemačkom za zlato sutra - 115:114.

Podsetimo, ova generacija je prošle godine uspela u Nišu da osvoji zlatnu medalju sa selektorom Nenadom Stefanovićem na klupi, a sada Vule Avdalović sa novim, sjajnim momcima pokušava da ponovi taj podvig.

I samo ga jedna pobeda od toga deli. Do sada su naši momci bili apsolutno besprekorni na Eurobasketu U18, pošto nisu izgubili niti jedan meč. U grupnoj fazi su bili bolji od Italije, Letonije i Izraela, potom su u osmini finala izbacili Finsku, zatim i Belgiju, a onda su se opet večeras ukrstili sa Izraelcima u polufinalu.

Završnica je danas bila više nego dramatična. Izrael se spustio na samo jedan poen minusa na minut i 40 sekundi do kraja meča. Međutim, posle tajmauta Vuleta Avdalovića, pogodio je Šojić za dva poena, a Izrael nije iskoristio naredni napad. Andrej Kostić je bio neprecizan za tri poena, naš tim je uhvatio skok, a Savo Drezgić je bio fauliran, pa je dobio dva slobodna bacanja.

Realizovao je oba, tako da je na taj način delovalo da je "trasirao" put Srbiji ka finalu, koja je imala +5 na 35 sekundi do kraja utakmice. Ali... Pogodio je trojku Omer Majer, da bi zatim Bošnjaković izgubio loptu, a zatim je u poslednjem napadu Izrael izborio dva slobodna bacanja koja su realizovali i doneli izjednačenje na 3,5 sekundi do kraja, te tako doneli produžetak.

I onda kakav haos! Izraelci su vodili čitav produžetak, a potom ludilo. Trojkom na deset sekundi do kraja, Luka Marković je doneo Srbiji prednost, ali je koš proslavio na takav način da je dobio tehničku grešku.

Izraelac Majer je realizovao slobodno bacanje, a potom je Ben Saraf pogodio za Izrael na 1,3 sekundi do kraja meča. Vule Avdalović je zatražio tajmaut. Aleksa Dimitrijević je izborio faul na 0,6 sekundi do kraja, a samim tim i drugi produžetak, pošto je realizovao oba slobodna bacanja - 100:100 je bilo posle 45 minuta košarke!

Nažalost, Izrael je opet bio bolji u uvodnoj fazi drugog produžetka i na dva minuta do kraja je stekao pet poena viška. I onda, novo ludilo! Penal završnica je presudila da košarkašima Izraela zadrhte ruke, a Andrej Kostić je pogodio trojku za pobedu u poslednjoj sekundi!

Mladi košarkaši Srbije, U18 Eurobasket Foto: FIBA (fiba.basketball)

Bila je to izuzetna, rovovska borba u kojoj niti jedna od ekipa nije uspevala dosta dugo da se odlepi na neku veću, osetniju razliku. Tokom dobrog dela prvog poluvremena se rezultat klackao sa jednog na drugu stranu, a na velikom odmoru je Izrael bio taj koji je imao plus od četiri poena (40:44).

Naljutio se u drugom poluvremenu Savo Drezgić i priključio se do tada sjajnom Mitru Bošnjakoviću, koji se pominje kao novo pojačanje Partizana, a koji je nastupao za Real Madrid u mlađim kategorijama.

Treća četvrtina donela je preokret, pošto je Srbija uspela da uspostavi svoj sistem i da u završnih deset minuta uđu sa prednošću od tri poena. Narasla je razlika i do +10 (75:65), ali su Izraelci ipak uspeli da se vrate u ovaj meč u poslednjim minutima serijom trojki.

Mladi košarkaši Srbije, U18 Eurobasket Foto: FIBA (fiba.basketball)

Usledila je već opisana završnica sa početka ovog teksta.

Najefikasniji igrač Srbije bio je Savo Drezgić koji je prošle sezone igrao za Partizan i u NCAA upisao 35 poena uz 12 asistencija i osam skokova, dok je Mitar Bošnjaković iz Real Madrida koji se povredio u poslednjem minutu regularnog dela dao 20 poena. Aleksa Dimitrijević iz Partizana je upisao 16 poena, Miloš Šojić iz Beka je dodao 12 poena uz 12 uhvaćenih lopti, a Andrej Kostić iz Crvene zvezde junak ovog meča je dao 11 poena.

Finale između Srbije i Nemačke na programu je u nedelju od 20.00 časova, a svi se nadamo da će naši sjajni Orlići ponovo doći do zlatne medalje i pehara.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf iznenadio zlatnu Zoranu Arunović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    4. avgust 2024 | 07:47

    Bravo Momci puno srece u Finalu samo gazite💪👍

  • Gg

    3. avgust 2024 | 23:42

    Svaka čast ali realno dupla drezgica, zadržao je jednom rukom uz telo pa je spustio u jedan dribling pa pas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA