Karlik Džons ne bi bio prvi igrač kojeg NBA krade Partizanu pre debija: Ova legenda je bila crno-bela 10 dana

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Da li će se istorija ponoviti?

Situacija koja brine sve navijače Partizana jeste vezana za novog plejmejkera Karlika Džonsa, pogotovo nakon one partije protiv Sjedinjenih Američkih Država. On je u toj prijateljskoj utakmici postigao tripl-dabl učinak sa 15 poena i po 11 skokova i asistencija.

Iako jeste odigrao dobro i očekivanja od njega sada jesu nešto veća nego kada se prvi put čulo za njegovo ime, kao plejmejkera koji je nastupao u Kini, slična situacija se desila davne 2001. godine, a tada su crno-beli ostali bez jednog daleko kvalitetnijeg i legendarnog košarkaša.

Reč je o Andreji Kirilenku, koji je 2001. godine privukao pažnju Partizana, što je on skoro 20 godina kasnije u jednom intervjuu znao da ceni. Čak je tada potpisan ugovor, ali nikada nije zaigrao za čime žali.

- Voleo bih da sam mogao da osetim atmosferu koju su napravili srpski navijači. Cela zemlja je orijentisana na košarku i voleo bih da mogu da osetim kako je igrati sa takvim navijačima koji te bodre sa tribina - rekao je svojevremeno Kirilenko.

Andrej Kirilenko Foto: Marko Metlas

Oni stariji pamte kako je Kirilenko tada imao potpisan ugovor, ali taj ugovor je potrajao tek desetak dana, čak nikada nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu za tadašnjeg trenera crno-belih Duška Vujoševića, koji je te godine prvi put preuzeo klub.

Kirilenko je ugovor potpisao u avgustu, međutim u ugovoru je imao izlaznu klauzulu zbog NBA lige, a već sledećeg meseca, u septembru je potpisao ugovor u NBA ligi. Njegova prva ekipa bili su Džezeri iz Jute, klub u kome je proveo 10 izuzetno uspešnih godina.

U tom timu je ostvario ogroman broj individualnih uspeha, a uspeo je da unapredi i svoju igru do te mere da je 2007. godine bio MVP Evropskog prvenstva u Španiji, kada je Rusija osvojila zlatnu medalju.

Duško Vujošević, Vule Avdalović snimio:N.Parausic

Slična stvar se može zadesiti i sa Karlikom Džonsom, koji ima ugovor sa Partizanom, ali i izlaznu klauzulu za NBA timove, ali neka olakšavajuća okolnost je što ekipe "preko bare" imaju rok do 25. jula da odluče žele li da ga potpišu.

Međutim, treba ostati realan, iako on jeste odigrao odličnu utakmicu i generalno važi za veoma zanimljivog igrača, NBA timovi traže igrače koji instant mogu da pomognu na terenu ili da budu odlični za dril starterima i izmenama, što zahteva jaku atletiku.

Samim tim se dolazi do zaključka da je šansa da Karlik nađe NBA ugovor koji će zadovolji i njega i klub mala. Nikad nije nemoguće, ali je objektivno šansa mala da se ponovi slučaj Kirilenka.

Karlik Džons, Južni Sudan, košarka Foto: MN Press, N. Paraušić

Neki bivši NBA igrači su se oglasili nakon meča sa Amerima moleći timove da pokupe tog momka na tržištu, kao što je to uradio Lamar Odom, legendarni krilni centar Los Anđeles Lejkersa.

- Brat je pravio probleme timu SAD tokom cele utakmice, još uvek navijam za osvetnike, ali moram da odam priznanje gde treba. Karlik Džons mora da dobije ugovor za NBA ligu posle ove utakmice - napisao je Lamar Odom na društvenoj mreži "X".

Karlik će sa ekipom Južnog Sudana na Olimpijskim igrama biti u grupi C sa Srbijom, Portorikom i Sjedinjenim Američkim Državama, a kolike su ambicije pokazali su pre par dana protiv Amera, kada su umalo došli do istorijske pobede.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić otkrio važnu vest oko spiska košarkaša Srbije za OI, pa zabrinuo izjavom o Davidovcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coja

    23. jul 2024 | 10:24

    Kirilenko nije dosao u Partizan da igra nego da moze otici u Nba jer se iz Rusije nije moglo direktno. Coveku se ucinila usluga zbog dobrih odnosa klubova.

  • sasa bgd

    23. jul 2024 | 10:23

    Kirilenko nikada nije trebao ni da dodje u partizan jer u to vreme iz Rusije nije moglo u NBA da se ine nego je on samo proleteo Beograd i otišao u NBA partizan mu došao kao baj pas

  • zdravoovardz

    23. jul 2024 | 12:28

    UhBAs sam se najezio …Kako da ne dodje Kod Mr.najtrofejnijeg3 godine/1 titula, i to UKRADENA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA