Košarkaška revolucija - došlo je vreme: Uveden šut za 4 poena

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 9

Na Filipinima...

Košarkaška igra je zbog svoje kompleksnosti često podložna velikim promenama, a u svojoj istoriji ih je doživela jako puno. Pre svega, košarka je bila sport u kom nije postojao dribling, kao ni šut za tri poena, ali to se vremenom menjalo, kao što se sada uvodi nova promena.

Na Filipinima su odlučili da uvedu šut za četiri poena, koncept koji postoji već neko vreme u NBA ligi kroz Ol-star događaje. Sada će biti deo standardne lige, što može značiti nekoliko stvari, a jedna od njih je da testiraju u realnim situacijama kako funkcioniše. Sličnu stvar rade u ACB ligi, gde postoji pravilo da sudija ne mora da "čekira" loptu pre vraćanja iste u teren.

Kako su preneli filipinski mediji, ovo novo pravilo će kod njih biti primenjeno tokom Kupa guvernera, koji će startovati sredinom avgusta, a slična stvar je viđena na njihovoj Ol-star utakmici.

Linija će biti postavljena na udaljenosti od koša 8.20 metara, dok je prema FIBA pravilima trenutna udaljenost trojke 6.75 metara. Podsećanja radi, polovina terena se nalazi na 14 metara od čeonog auta, odnosno 12.42 metara od koša.

Ovo pravilo, ukoliko se ozbiljnije implementira, neće promeniti puno ovog trenutka, ali će se kroz deceniju-dve početi pojavljivati mladi igrači koji su specifično radili na tom šutu, a to može dovesti do velike promene u košarkaškoj taktici. Do te mere da se igra u potpunosti promeni.

(Telegraf.rs)

Video: Da li ovo treba da brine? Pešić o fizičkoj spremi košarkaša

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA