Željkov "kec iz rukava": Ko je Karlik Džons i šta donosi Partizanu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Evo zašto će biti dobro pojačanje u crno-belom dresu...

Južnosudanac Karlik Džons je novi košarkaš Partizana, a Željko Obradović nije slučajno izabrao ovakvog igrača na najvažnijoj poziciji u timu.

Karlik ima 26 godina i do sada je promenio nekoliko timova u NBA i Razvojnoj ligi, a prethodnu godinu je proveo u Kini, gde je igrao veoma dominantnu košarku.

Bio je apsolutni lider svog tima prethodno Svetsko prvenstvo u Manili, gde je u proseku beležio 19.7 poena, 7.7 skokova i 2.7 asistencija po utakmici.

Karlik Džons Foto: Wu Zhuang / Xinhua News / Profimedia

Odakle dolazi?

Koledž košarku je igrao u Radford Hajlendersima, gde je bio pravi lider tima, a uspeo je da se nametne i dobije poziv u Lujvil Kardinalse.

Nije bio draftovan 2021. godine, ali je celu sezonu proveo u Razvojnom timu Dalas Maveriksa, gde je nastavio da igra fantastičnu košarku.

Bio je i saigrač sa Nikolom Jokićem u Denver Nagetsima, ali i sa Nikolom Vučevićem u Čikago Bulsima.

Kao igrač razvonog tima iz Čikaga uspeo je da postane MVP Razvojne lige, a u poslednjoj utakmici regularnog dela sezone je čak zabeležio 44 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Nakon godinu dana u Kini je odlučio da promeni trajektoriju u karijeri i da se oproba u Evropi, a Evroliga će biti njegova početna stanica.

Karlik Džouns Foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Šta donosi Partizanu?

Džons je košarkaš kojeg krasi veoma dobar ritam igre, vrlo dobro upravlja i postavlja napade i odlično radi plejmejkerski posao. Nije najtalentovaniji dodavač, bar ne u rangu nekih vrhunskih evroligaških plejmejkera, ali radi odličan posao.

Dobar je skorer i može na različite načine da postiže poene, solidan je na prodoru i oko obruča, a solidno šutira i spolja. Za tri poena je u Kini šutirao oko 40 procenata, dok je na Svetskom prvenstvu bio na čak 46.2 posto za tri poena.

U napadu se ponaša kao lider i voli da povede napade, pogotovo iz pika gde uglavnom gleda da on završi, a sekundarno da doda nekom od saigrača.

Važi i za odličnog defanzivca u 1na1 situacijama, velikim rasponom ruku od 196 centimetara može da zaustavi i nešto veće i brže od sebe. Veoma je agresivan u fazi odbrane i fokusiran da daje sve od sebe u svakom trenutku.

Krade oko 1.5 lopte po utakmici što nije loše, ali ono što ga generalno muči u odbrani je njegova veličina, pa u slučaju preuzimanja može doći do problema ukoliko ostane protiv visokog igrača na niskom postu.

Konačni utisak

Džons može da bude veoma dobro pojačanje ukoliko stvari legnu na pravo mesto. Željko će ga koristiti na poziciji plejmejkera bez ikakve sumnje, a očekuje se da deli minute sa Frenkom Nilikinom, makar u startu sezone.

Kako će se stvari odvijati u nastavku sezone zavisi samo od njihovih igara, ko će preuzeti glavnu ulogu, ali neka predviđanja su da će Nilikina biti ta prva opcija.

Partizan je dobio lidera, igrača koji zna da povede, ali zna i da oseti trenutak i skloni se nekom saigraču kada je to potrebno, a na sve to je veoma energičan i nema nikakve sumnje da će se vrlo dobro razumeti sa Grobarima.

(Telegraf.rs)

Video: Da li ovo treba da brine? Pešić o fizičkoj spremi košarkaša

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    15. jul 2024 | 18:26

    Nema sta,Zeljko je rekao kada je dosao da mu je cilj da domaći igraci budu nosiocii tima...evo upravo to se desava😂😂😂

  • Pukla mala ko lubenica

    15. jul 2024 | 18:04

    Top!👍

  • Djoka

    15. jul 2024 | 18:17

    Da li če suditi Evro ili ABA ligu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA