Šta Majk Daum donosi Crvenoj zvezdi? Navijači mogu da se nadaju velikim stvarima, stiže sjajan poenter

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Od kako je došao u evropsku košarku, Amerikanac se nekako ustalio kao "siguran" pik kada su u pitanju visoki procenti šuta

Polako, ali sigurno na Malom Kalemegdanu sklapaju sve kockice za novu košarkašku sezonu. Crvena zvezda ozvaničila je ranije tokom današnjeg dana dolazak Majka Dauma, ukupno četvrtog pojačanja kluba od kako se završila prethodna takmičarska godina titulama u Košarkaškoj ligi Srbije i ABA ligi.

Američki košarkaš rođen 30. oktobra 1995. godine ima poprilično iskustvo igranja u Evropi, pošto će mu ovo biti ukupno šesta sezona na Starom kontinentu.

Nastupa na poziciji broj četiri (krilni centar), visok je 206 centimetara, težak 107 kilograma, a tokom profesionalne karijere nastupao je u Španiji za Obradoiro, potom za Dertonu Tortonu u Italiji, a zatim i Anadolu Efes gde je zavredio pažnju crveno-belih koji su ga na kraju i doveli u svoje redove.

Završio je koledž Saut Dakota Stejt, u svojoj poslednjoj godini (2019) bio je uvršten i u treći All-American tim, a nema sumnje da će navijači Crvene zvezde imati šta da vide od ovog vrlo kvalitetnog Amerikanca.

Majk Daum i Vladimir Lučić Foto: Eibner-Pressefoto/Marcel Engelbrecht / imago sportfotodienst / Profimedia

Šta će to Majk Daum doneti igri Crvene zvezde u narednoj sezoni? 

Pre svega, navijači mogu da očekuju vrlo interesantnog i jakog igrača koji nastupa na centarskim pozicijama, ali koji u svojim rukama ima i izuzetno precizan šut.

Kako se može pročitati na brojnim skauting platformama, reč je o igraču koji ima izuzetno dugačke ruke, ima sjajan tajming i košarkaški instinkt.

Posebno se ističe njegov zanimljiv stil kod šutiranja trojki iznad glave sa sporijim izbačajem i to skoro bez savijanja kolena. Očigledno je da takav način igre Daumu daje rezultate, jer je prošle sezone u Evroligi imao 41,3% na šutu za tri poena (19/46).

Prednost Dauma u odnosu na ostale igrače na istoj poziciji je ta što svojom veličinom može da dođe do dobre pozicije protiv najvećeg broja visokih igrača. Ima jako dobar prvi korak u prodoru, a jedna od stvari koje su mnogi skauti istakli je njegov prodor po bočnoj liniji iz kornera.

Američki skauti su u svojim izveštajima kao jedinu veću manu Majka Dauma istakli njegovu odbranu i sporije pozicioniranje kada se nalazi u duelima sa rivalskim igračima. Ipak, mora se istaći da je u poslednje vreme on i taj segment igre unapredio, posebno dok je bio u Anadolu Efesu.

Neverovatne brojke, posebno dok je bio na koledžu

O tome koliko je kvalitetan napadački Majk Daum svedoče i njegovi proseci na Saut Dakoti, a potom i u Obradoiru, Dertoni Tortoni i Anadolu Efesu. Samo tokom tri sezone bio je jednocifren, a i tada je bio jako blizu magične brojke od 10 poena po meču.

Već u prvoj godini na Saut Dakoti on je uspevao da beleži čak 15,2 poena po meču uz 6,1 skokova, što je skočilo na fenomenalnu broju od 25,1 poena u drugoj godini uz 8,1 uhvaćenu loptu.

Slična priča se potom nastavila kako se bližio kraj studija, pa je tako kao "Sophomore" imao 23,9 poena uz 10,3 skokova, a u završnoj godini na ovom koledžu u sezoni 2018/19 je stigao do proseka od 25,3 poena uz 11,7 skokova.

Prva sezona u Evropi protekla je skroz korektno u Obradoiru uz tačno 9,0 poena po meču i 3,7 skokova, a godinu dana kasnije je sve malo "poraslo" na 9,7 poena i 4,4 uhvaćene lopte.

U Italiji se takođe dobro snašao, pa je sa Tortonom uspeo da se vrati na dvocifrene proseke i 12,7 poena po utakmici i 5,7 skokova u sezoni 2021/22, a zatim je imao 10,4 poena i 5,6 skokova godinu dana kasnije. Boravak u ovom timu je naredne godine krunisao sa odličnim 14,1 poenom i 7,1 skokova što mu je otvorilo vizu za Evroligu.

Ni tamo se nije loše snašao, sa Anadolu Efesom pronašao je svoje pravo mesto i postizao je 8,0 poena po meču uz 4,7 uhvaćenih lopti, tako da nema sumnje da je Janis Sferopulos dobio vrlo kvalitetnog igrača u svojim redovima, posebno na deficitarnoj poziciji broj četiri.

(Telegraf.rs)

Video: Vasa Micić: "Ne volim da filozofiram ni mlađima, a ni starijima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce vidimo

    26. jun 2024 | 16:56

    Iskreno vise se uzdam u trenera,sjanu personu i dobrog stratega,igraci su isto dobri dovedeni,ne toliko zvucni koliko korisni. Janis Sferopulos best coach

  • D>eki

    26. jun 2024 | 18:01

    Taman umesto Jaga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA