≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bata Đorđević potresen zbog smrti Kapičića, emotivnim rečima se oprostio od legende: "Daco, počivaj u miru..."

S. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veliko prijateljstvo trajalo je decenijama....do poslednjeg...

  • 0
Branislav Bata Đorđević, Dragan Kapičić Foto-kolaž: MN Press, Marko Jovanović

Ovog ponedeljka košarkaški svet je potresla vest o smrti proslavljenog košarkaša i košarkaškog radnika Dragana Kapičića, koji je preminuo u 76. godini. Od preminulog Kapičića oprostili su se brojni klubovi i košarkaški radnici, a jedan od njih je i proslavljeni stručnjak Bratislav Bata Đorđević. 

Kapičić je rođen 7. avgusta 1948. godine, a veći deo karijere proveo je u Crvenoj zvezdi, za koju je nastupao od 1966. do 1975. godine. Igrao je i u nemačkom Saturnu iz Kelna. Život mu je bio neraskidivo vezan za Crvenu zvezdu, prvo kao igrač, kasnije i kao funkcioner kluba. Bio je jedan od najboljih košarkaša u istoriji našeg kluba za koji je nastupao od 1966. do 1975. godine.

Upravo su Bata Đorđević i Kapičić sarađivali u Crvenoj zvezdi, i to sa mnogo uspeha, a prijateljstvo se nastavilo do poslednjih momenata života legende Zvezde i reprezentacije. Njegova smrt dubko j epogodila gospodina Đorđevića koji je redakciji Telegrafa dostavio oproštajnu poruku za preminulog prijatelja.

- Napustio nas je naš Kaponja. Siguran sam da je ovo najtužniji trenutak tvoje porodice, tvoje Bebe, sinova i unuka, ali i za mene je 24. jun 2024. godine jedan od najtužnijih dana. Kada mi je Žuga javio da nas je napustio nas Kaponja bio sam zatečen i frapiran.

- Bio je veliki čovek, vrhunski košarkaš i najviše stub divne porodice Kapičić. Sada, kada je trebalo da uživa sa svojim unucima, sa svojom porodicom i prijateljima, otišao je. Baš onako kako je i živeo, tiho, u jednom trenu. Rastužio je sve nas koji smo ga voleli, cenili, koji smo sate provodili sa njim pričajući o mnogim životnim temama, a najviše o našoj košarci. Bili su to divni dani druženja u njegovoj Galeriji, kultnom mestu našeg grada. Uvek, kada covek ode, govorimo o njegovim vrlinama i manama koje je on najmanje imao. Bio je izuzetan čovek, sa stavom i stilom. Nikada nije nametao, isključivo, svoje misljenje, uvek je birao reči u ophođenju prema svima.

Bratislav Bata Đorđević Foto: MN Press

- Zadržao sam do zadnjih dana, divan, prijateljski odnos i uživao u razgovorima sa njim, naravno, u prvom planu su bila sportska desavanja. Njegov pozitivistički odnos ga je malo odvojio od direktnog kontakta sa Crvenom zvezdom, a i sa košarkaškom organizacijom, ali od njega ste uvek mogli čuti adekvatno misljenje i prave predloge koji nikada nisu bili upereni ni protiv koga.

Potom, Bata je evocirao uspomene i na blisko poznanstvo sa "Kaponjom".

- Upoznao sam ga 1971. godine i na moju sreću, naš odnos trener - igrač bio je od starta fantastičan. Voleo je da radi, koncentrisan i privržen košarci i svojoj ulozi u njoj, poštovao je sve svoje saigrače i imao izuzetan odnos sa svima u klubu. Davao je maksimum, znajući svoje sposobnosti, donosio je prave odluke u odlučujućim trenucima, bio je duša tima. Sve one vrline i sposobnosti koje je posedovao, nesebično je stavljao u službu tima i rezultata, zato i sve što je postigao, a to je mnogo, je vrhunskog kvaliteta. Ostavio je nemerljiv trag u našoj košarci.

- Imao je dva vrhunska učinka u klupskim i reprezentativnim rezultatima kao igrač, a i u trećem, funkcionerskom periodu, dao je veliki doprinos razvoju i održavanju naše košarke na svetskom nivou kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Vodio je organizaciju sa puno entuzijazma, znanja i organizacionih sposobnosti kao i pravilnim odnosom prema svima u ne tako lakim vremenima. Prošle godine je uzeo učešće u obeležavanju stogodišnjice naše košarke kao učenik Osnovne škole "Kralj Petar Prvi", čiji je đak bio sa mnogim zvezdašima. Naš zadnji susret je upravo bio 13. juna u toj školi na promociji akcije "Vodavoda deci Srbije", postavljanju prvog poprečnog terena u neadekvatnim školskim salama Srbije, gde je košarkaška konstrukcija obeležena njegovim i Mokinim imenom. Još jednom je pokazao koliko je bio privržen svojoj školi i našoj košarci. Bilo je divno slušati njegovo obraćanje deci i svima nama, to mu je bio i oproštaj od negove velike ljubavi - košarke.

KK Crvena zvezda, Kapičić, 50 godina Foto: MN Press / M. Metlaš

Potom, Bata je emotivno izneo lični doživljaj velikog prijateljstva.

- Daco, nadam se da ćete se dugo sećati svi koji tek , kada čoveka više nema, vide koliko je svog vremena, truda, znanja i vrhunskog doprinosa podario svojoj porodici i zemlji u kojoj je živeo.

Tvoj neizbrisiv trag ostaće svima nama kao putokaz kako se može dostojanstveno živeti i raditi na ovim prostorima.

- Opraštajući se od tebe, ne mogu da ti se ne zahvalim za sve divne trenutke, naše dugačke razgovore i druženja sa tobom, do tvojih zadnjih dana. Počivaj u miru. Bratislav Bata Djordjevic - stoji u oproštajnoj poruci Bate Đorđevića za preminulog Kapičića.

Da podsetimo, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 30 utakmica na evropskim prvenstvima, na Svetskim prvenstvima odigrao je 13 utakmica, devet mečeva zabeležio je na Olimpijskim igrama, a 19 na Balkanskim igrama.

Inače, on je 2007. godine izabran za predsednika Košarkaškog saveza Srbije, koji je ovom prilikom izrazio saučešće povodom velikog gubitka.

(Telegraf.rs)

Video: Bratislav Bata Đorđević o Crvenoj zvezdi i legendarnoj tituli: "Najbolja ekipa Zvezde svih vremena"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA