Janis Sferopulos posle titule: "Najvažnije je da igramo srcem! Igrači su jedini bitni, trofej pripada svima"

 
S. L.
S. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 5

Grčki trener je blistao nakon pobede

Košarkaši Crvene zvezde su slavili protiv Partizana sa 82:76, čime su došli do pobede od 3:0 u finalnoj seriji ABA lige. Na taj način, crveno beli su vratili trofej u svoje vitrine, koje je prethodne sezone osvojio upravo crno-beli klub.

Zvezda je bila dosta bolji rival, a to je pokazala i u ovoj trećoj utakmici na gostujućem terenu.

Upravo to je istakao i Janis Sferopulos, trener Zvezde je bio zadovoljan.

- Želim da čestitam našim igračima da osvojimo trofej, mi smo šampioni, mislim da smo igrali dobru košarku u celoj seriji. Posebno danas, gde smo bili gost, kontrolisali smo utakmicu, imali smo prednost, Partizan je stekao prednost od jednog ili dva poena, nismo se uspaničili. Vratili smo se, kontrolisali smo ritam, napravili smo razliku koja je bila važna. Čestitam igračima na zalaganju, na košarci, igrali smo protiv dobrog tima, oni su odličan tim, odličnog trenera imaju, svakako, ovo je bila odlična finalna serija.

- Želim da kažem da ovaj trofej dolazi nakon teške sezone, posle mnogo povreda, sa igračima koji su dolazili i odlazili iz tima zbog povreda, nikad nismo imali pun roster, menjali smo sve, menjali smo hemije, ali smo na kraju pronašli način da igramo dobro na kraju. Želim da kažem da ovaj trofej pripada svima u timu, prvo igračima, onda i članovima uprave, menadžmenta, našim navijačima, ali dozvolite mi da posvetim ovaj trofej Nikoli Topiću, koji je bio dva puta povređen i takođe Stefanu Lazareviću koji nije bio ovde s nama, ali je zaslužio ovaj trofej, srećni smo što smo doneli ovu sreću našim navijačima. Srećni smo da smo završili ABA ligu tako kako jesmo, a sada... Treba da se odmorimo i nastavimo do kraja sezonu, ovaj trofej pripada svakome.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Crvena zvezda je uspela da uspori Partizan, da li je to razlog pobede?

- Mislim da u ovoj seriji, osim prve igre, bili smo nervozni i u odbrani smo bili dobri, ali ne i sjajni. Mislim da kad igrate ovde na njihovom trerenu, to što smo održali na 76 poena je dobro. Bili smo dobri u odbrani, imali smo momente kad smo mogli da budemo bolji, da imamo manje grešaka. Ali kompletna slika, da kako igramo, da kad organizujem napad, dobru odbranu, da se borimo za poziciju. Odbrana koja je držala Partizan je razlog zašto smo pobedili u ovom meču i ovoj seriji.

Da li je utakmicu odlučila veća energija vaših igrača, veća koncentracija? Rezultat je stalno bio u njihovu korist, održali su od početka do kraja?

- Da, mislim da smo došli ovde da igramo košraku, nije bilo lako da idemo utakmicu za utakmicom jednu za drugu utakmicom, nije lako da u ovom sistemu igramo dve kod kuće, a onda dve na strani, videli ste i u Evroligi, većčina timova je gubila, nije baš lako dobiti dve utakmcie na domaćem terenu, a odna nije bilo lako doći ovde i imati istu koncentraciju. Mislim da su naši igrači bili spremni mentalno da igraju ovako tešku utakmicu, mislim da imamo dobar tim, koncentracija našeg tima je bila na visokom nivou. Naše verovanje, mi smo znali da ako imamo ovaj tip igre, da ćemo imati dosta šanse da pobedimo i osvojimo. To se i dogodilo.

Da li je ova utakmica pokazala da ekipa vredi mnogo više nego što su drugi mislili, da su povrede uticale na nešto više u Evroligi?

- Tačno je, sve te povrede su deorganizovale naš napad. Rekao sam već, mi smo počeli da igramo jedan period, kada su jedan ili dva igrača povređena, u januaru i februaru su svi plejmejkeri bili povređeni, samo je Jago ostao zdrav, dok je Hanga igrao kao plej, ali nismo imali nikog drugog. Bilo je teško, nije bilo lako da balansiramo ekipu, da balansiramo hemiju. Opet, imali smo povredu Topića u ovoj seriji, ali... Mislim da iz svega toga, ekipa je našla način kako da igra i svi su pomogli da osvojimo trofej. Čestitam svima, nije bilo lako posle ovako teške sezone, posebno u Evroligi, da budu ovako spremni da izguraju ovu sezonu.

Recite nam, kako ste osetili atmosferu u ovom meču? Vaše mišljenje o incidentu Nanelija i Lazarevića, daleko je od sporta

- Pre svega, atmosfera je bila jako dobra, sem kad su bacali neke stvari na teren u nekoliko navrata, ali je bilo sjajno. Ne znam jezik, ako psuju i vređaju, to ne znam, to se dešava svuda. Fanovi vređaju, ali, generalno je atmosfera bila sjajna. O incidentu... Mi smo protiv svakog oblika nasilja, mi smo posvećeni našem sportu i treba da zaštitimo naš sport i svako nasilje je protiv sporta, protiv principa i verovanja, protiv onoga u šta verujemo.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Pobedili ste šest utakmica zaredom, da li je to neki recept koji mogu iskoristiti drugi?

- Brojevi su za novinare, svaka utakmica je drugačija, svaka utakmica ima drugačiji pristup, morate je pripremiti sa prilagođavanjem, zadovoljan sam kako smo pripremili igru, za mene je najvažnije da imam igrače koji igraju srcem, to je najbitnije. Igrači su najbitniji.

Možete li nam reći nešto o Jagu Mateušu? Šta mislite o Rokasu u odbrani?

- Jago je iskočio tokom čitave sezone, plan je bio da bude treći plej, postao je prvi. Odradio je jako dobro, vredan je za nas, srećan sam da je postao MVP, jer zaslužuje to. O Rokasu... On je multipraktik, daje nam mnogo toga, on ne postiže poene, on igra sve, odbrana skokovi, on je pogodio jako važnu trojku. On je takođe učestvovao u svakom skoku, žrtvovao je svoje telo u odbrani, promenio je stil igre, želeli smo da igra više odbranu i to je bitno.

Kako ste se pripremili mentalno tim za ovu utakmicu?

- Pre svega, kao što se sećate, kad sam stigao u tim, igrali smo dva puta protiv Partizana. Igrali smo prerano, jer sam došao tri dana pre prve utakmice sa FMP-om, dva dana kasnije sam preuzeo, a onda smo igrlai sa Partizanom, a onda smo igrali sa njima u ABA ligi, izgubili smo tri poena, a u Evroligi smo imali prednost, a izgubili smo jer smo primili velik broj poena u poslednjoj doenici. Prerano je bilo. Rekao sam igračima da smo sada spremniji da igramo protiv njih na njihovom terenu i na njihovom terenu.

Ovo je prvi put nakon šest godina da gost pobedi u ABA ligi u finalu?

- Veoma sam ponosan zbog svojih igrača. Igrači su pokazali karakter, nije ovo bilo lako i zato što su pokazali karkater, ja ih podržavam.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos posle osvajanja ABA lige poslao posebnu poruku Stefanu Lazareviću i Nikoli Topiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo tiii

    20. maj 2024 | 00:08

    Skroman, divan i pristojan = pravi ZVEZDAS

  • Hvala ti Bože što su mi svi u porodici Zvezdaši

    20. maj 2024 | 00:21

    Gospodin, na prvom mestu častak i kulturan čovek, a onda i dobar trener, kao i svi treneri i igrači Zvezde. Jugosloveni to nikad neće shvatiti, njima su vrhunac ljudskosti i kulture Vujošević, Obradović, Lesor, Naneli, a sve u skladu sa svojim osnivačima.

  • GP

    20. maj 2024 | 06:56

    Osvoio bi ti sipak da ti nije bilo sudija! Posebno u prvoj utakmici. Sinoc ste najcistije pobedili. Nesto mi je sumnjivo sto se Zeljko nije nervirao, kao da je hteo da se ovo sto pre zavrsi. Valjda je covek video da ne moze pritiv svih. Puna podrska za naseg Zoca, napravice on puno bolji Partizan. Sto se tice igraca Panter nam je upropastio celu sezonu. Treba ga oterati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA