≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Nikola Jokić se vraća kući! Minesota šokirala Denver i posle -20 režirala istorijski preokret za finale Zapada

S. G.

Vreme čitanja: oko 9 min.

Denver je vodio 20 razlike, a onda su navijači u Bal Areni videli najveći preokret u istoriji sedmog meča plej ofa NBA lige i oprostili se od nove titule...

  • 22
Nikola Jokić Foto: Tanjug/AP

Košarkaši Denver Nagetsa neće braniti titulu šampiona NBA lige pošto su u odlučujućem, sedmom, meču poraženi na svom terenu od Minesote 98:90. Timu iz Kolorada u ovom susretu nije pomogla ni neverovatna partija Nikole Jokića koji je još jednom nosio svoj tim, ali to nije bilo dovoljno za trijumf.

Nervoza, odlične odbrane, promašaji, drama, preokret i pobeda Minesote. Tako bi najbolje moglo da se opiše sve ono viđeno u Bal Areni u meču sada već bivšeg šampiona NBA lige i uporne Minesote. Denver je imao +20 na startu treće deonice. Delovalo je da je meč praktično rešen, ali su gosti napravili seriju od 19:3 i vratili se u meč, koji su na kraju prelomili u svoju korist. Ono što bi trebalo napomenuti jesu role Taunsa, koji je svoj tim držao u igri u prvom delu, kao i role Gobera i Rida koji su u poslednjoj četvrtini ubacili po osam poena. Na drugoj strani, osim Nikole Jokića i Džamala Mareja, nije bilo raspoloženog igrača u timu Denvera.

U Denveru, Nikola Jokić je imao 34 poena, 19 skokova i sedam asistencija, pratio ga je Marej sa 35 poena. Porter je ubaacio sedam, Poup pet, a Gordon četiri poena.

Minesotu su do pobede predvodili Mekdenijels i Tauns sa po 23 poena, Edvards je ubacio 16, Gober 13, Konli 10, a Rid 11 poena.

Kada je o samom meču reč, na startu je viđen nervozan početak na obe strane. Posle dva minuta igre bez poena, Džamal Marej iz prvog šuta ubacuje trojku. Minesota polako pronalazi svoj ritam, a Denver, posle poena Jokića, vezuje nekoliko promašaja. Tako, posle 5 minuta igre, i vođstva gostiju od 9:5, trener Majkl Meoun traži tajm-aut.

Minesota nastavlja seriju na 8:0. Ali, asistencija Jokića za Poupa, a serija domaćih 7:0 vraća Denver na 10:12. Od tog momenta, Denver je igrao mnogo konkretnije, a razigrao se i Džamal Marej! Zvezda tima iz Kolorada upisala je tri trojke i ukupno 13 poena, pa je uz Jokića, bio najbolji pojedinac na startu meča i najzaslužniji za preokret i 24:15 posle prve četvrtine.

U nastavku, Denver igra mnogo bolje u odbrani, dok iInesota skoro četiri minuta ne uspeva da postigne poen. Domaći košarkaši to maksimalno koriste i preko Jokića, Mareja i Portera žuniora dolaze do prve dvocifrene prednosti na meču i 30:18. Delovalo je da će Denver doći do još ubedljivije prednosti, ali Mekdenijels upeva da vrati svoj tim u igru. Prvo je postigao trojku, a onda ukrao loptu i poentirao, pa posle novih poena, gosti prilaze na 34:29.

Ispostavilo se da se celo prvo poluvreme igralo u serijama dva tima. Tako, ponovo Denver pojačava ritam, vezuje devet poena za 43:29. Potom, Denver dolazi i do +15, ali Tauns uzvraća sa vezanih 5 poena, pa Meloun traži novi tajm-aut na 48:38. Zanimljivo, od tajm-auta Majka Melouna Denver vezuje 5 poena, počinje da igra još snažniju odbranu i Minesota ostaje bez poena do poluvremena. Denver ima prednost 53:38, a Nikola Jokić ovaj period završava sa 13 poena, 15 skokova i 5 asistencija.

U nastavku, ponovo Marej vezuje poene sa distance i enver dolazi do +20 i 58:38. Denver je igrao pametna udvajanja na Edvardsu i potpuno ga zaustavio, a ostatak tima nije uspevao da odgovori i dođe do poena.

Minesota je bila praktično slomljena, a onda se po ko zna koji put vratila. Jokić, Edvards, a onda i Marej promašuju trojke. Ipak, Mekdenijels je precizan i Minesota pravi seriju 12:1.

Naime, gosti prave seriju 15:1. U ovim trenucima Nagetsi su se potpuno pogubili, a koliko su bili inferiorni pokazuje i to što su skoro šest minuta bili bez koša iz igre. Uz to, Jokić je trojke šutirao 0/4, pa je usledio rezultatski egal u trećoj četvrtini, potpuno neočekivano. Minesota ukupno pravi seriju od 19:3 za sedam minuta.

Nastavila je Minesota furziozno i na startu poslednje četvrtine, pa tako, posle poena Mekdenijelsa, dolazi do vođstva 72:69. Ništa nije polazilo za rukom Denveru ovim momentima.

Minesota je preuzela kontorlunad utakmicom. Nikolu Jokića nije hteo šut sa distance, šutirao je 0/7 za tri poena, ali nije odustajao i uspeo je da veže dve trojke koje donose Denveru zaostatak od -3 poena, i 81:78.

Ipak, to je bilo sve u ovom meču od prošlogodišnjeg šampiona NBA lige. Minesota preko Edvardsa dolazi do 92:82 i +10, koje Denver nije uspeo da nadoknadi.

 

TOK UTAKMICE: DENVER - MINESOTA

IV Četvrtina

47. minut, 84:92 - Sve manje vremena za Denver! Marej ne pogađa trojku.

46. minut, 82:92  - Nikola Jokić ne postiže trojku! Minesota je sve bliže pobedi!

45. minut, 82:92 - Minesota je na pragu najvećeg preokreta u istoriji semdih utakmica NBA plej ofa! Trojka Edvardsa za +10!

43. minut, 80:85 - Porter ne pogađa. Jokić hvata loptu, podiže se na šut, ali je izblokiran od strane Rida. Inesota ima napad, a Gober pravi daul u napadu. Džamal Marej postiže nove poene. Ipak, Rid ide na prodor i postiže koš.

42. minut, 78:81 - Vezuje i drugu trojku Nikola Jokić! Gober na drugoj strani dobija dva bacanja.

41. minut, 75:81 - Rudi Gober pogađa iz okreta, preko ruke Jokića! Na drugoj strani Gordon ne postiže poene ispod koša, a Mekdenijels je fauliran i ide na liniju za slobonda bacanja.

40. minut, 75:77 - Nikola Jokić promašuje novi šut za tri poena, ukupno sedmi. Ne prestaje Nikola. Trojka!

39. minut, 72:75 - Porter pogađa trojku. Nerešeno je. Ipak, Konli na isteku napada dolazi do trojke.

38. minut, 72:69 - Minesota vodi, novi poeni Mekdenijelsa!

III Četvrtina 

36.minut, 67:66 - Jokić sa bacanja dolazi do 20 poena. Edvards pogađa trojku! Minesota je odigrala nevoravatnu četvrtinu i sada je prišla na samo -1.

35. minut, 65:61 - Jokić konačno pogađa i dolazi do svog 16 poena. Tauns odmah uzvraća. Igra se mnogo brže, pa Jokić dobija poene koji su priznati jer je lopta u silaznoj putanji.

34. minut, 61:59 - Denver je u kontraritmu i posle tajm-auta ne koristi napad. Ipak, i Voker je neprecizan pa je lopta kod Jokića. Neprecizan je aktuelni MVP NBA lige. Požurio je i Edvards kojeg neće šut u sedmom meču. Ponovo Jokić do Popa. Nema koša. Gledamo totalnu dramu u Bal Areni, potpuno neočekivano. Tauns ima dva bacanja.

33. minut, 61:57 - Novi tajm aut Majka Melouna. Denver deluje potpuno pogubljeno u ovim momentima. Jokić šutira torjke 0/4.

31. minut, 59:53 - Jokić, Edvards, a onda i Marej promašuju trojke. Ipak, Mekdenijels je precizan i Minesota pravi seriju 12:1. I KOnli pogađa torjku. Ponovo je sve otvoreno. Denver skoro 6 minuta bez poena iz igre.

30. minut, 59:47 - Tauns ide na liniju za slobodna bacanja. Tauns je precizan, a Edvards "vuče" kontranapad i dolazi do poena. Majk Meloun odmah traži tajm-aut.

28. minut, 58:43 - Trojka Mekdenijelsa, a onda i faul nad Jokićem.

26. minut, 58:38 - Marej odmah koš. Jokić hvata novi defanzivni skok posle promašaja, a Marej promašuje, i odmah se ispravlja torjkom. Denverdolazi do +20.

II Četvrtina

23. minut, 53:38 - Jokić nije precizan sa linije za tri poena. Konli pokušava da pogađa torjku, ali je jedva dobacio do obruča. Porter promašuje za dva. Ponovo gosti napadaju, a Jokić hvata loptu posle promašaja i već je an 13 poena i 15 skokova i 5 asistencija. Zanimljivo, od tajm-auta Majka Melouna Denver bezuje 5 poena, počinje da igra još snažniju odbranu i Minesota ostaje bez poena do poluvremena.

22. minut, 48:38 - Denver igra čvrstu odbranu, Minesota se muči da dođe do pozicije za šut. Na drugoj strani Jokić dolazi do svog desetog poena i najveće prednosti na meču od +15. Tauns na drugoj strani upisuje trojku i jedini je konstatan u redovima Minesote.Posle obrae Denvera, ponovo je Tauns precizan i Majk Meloun traži novi tajm-aut.

20.minut, 41:29 - Igra se u serijama. Taman je Minesota pršla, Denver je nanizao 7 poena i vratio prednost na +12.

18. minut, 34:27 - Mekdenijel pogađa trojku iz kornera. Marej gubi loptu, a Mekdenijels pogađaiz kontranapada. Mini serija gostiju od 5:0.

17. minut, 32:22 - Gober dolazi doo poena sa bacanja ana drugoj strani je i Marej fauliran i imaće dva bacanja.

16. minut, 32:19 - Tauns odlično blokira Redžija Džeksona. Minesota nema poen u drugoj deonici, a Denver ima 6:0. Edvards pokušava iz okreta, ne uspeva da dođe do koša, a Kristijan Braun je nejbrži i dolazi do lopte, ali je fauliran.

15. minut, 30:19 - Očajni napadi Minesote u ovim momentima. Porter sa poludistance precizan i Denver ima dvocifrenu prednost.

14. minut, 28:19 - Redži Džekson pravi faul u napadu.Jokić sada izbija loptu Goberu iz ruke. Denver ima novi napad. Sada Edvards faulira srpskog košarkaša. Edvards je za sada nevidljiv i ima 1/5 šut iz igre. POrter dodaje nove poene. Minesota je skoro četiri minuta bez poena.

13. minut, 26:19 - Nikola Jokić pogađa šut sa poludistance. Raste prednost Denvera. Voker šutira trojku na istoku napada, ali Redži Džekson ovo blokira.

I Četvrtina

12. minut, 24:19 - Tauns igra stpljivo i pogađa iz reketa. Marej nije precizan, ali njegov promašaj ispravlja Gordon koji hvata loptu i zakucava. Aleksander VBoker je sam na šutu, i ne pogađa. Jokić predvodi novi napad, dodaje do Mareja koji positže trojku. Denver pravi preokret. Rid je neprecizan, a Jokić upisuje i peti skok. Jokić igra pik sa Gordonom, lopta dolazi do Mareja i nova trojka! Nagetsi imaju +5!

10. minut, 16:17 - Tvrda četvrtina na obe strane. Sada Mekdenijels pronalazi poene. Marej u padu pogađa. Denver prati rutam gostiju.

9. minut, 14:15 - Rid pogađa torjku, bitni poeni za Minesotu. Jokić sada fintira Rida, promašuje, ali beleži ofanzivni skok i poene.

7. minut, 10:12 - Minesota nastavlja seriju na 8:0. Konačno! Koldvel-Poup pogađa trojku! Potom, brni se Denver, a Jokić beleži nove poene. Serija Denvera 7:0.

6. minut, 5:9 - Mekdenijels upisuje blokadu, lopta dolazi do Jokića koji odlično igra ispod koša i sa puno osećaja ubacuje prve poene na meču. Previše prostora za Majkla Konlija i trojka za Vulfse. Neverovatno! arej ne koristi zakucavanje, a posle novih poena Minesote, trener Denvera Majkl Meloun traži tajm-aut.

4. minut, 3:4 - Entoni Tauns postiže prve poene na meču. Sada i Jokić pokušava za tri, ali je neprecizan. Potom, u odbrani mu ispada lopta pri defanzivnom skoku i Minesota ima novi napad. Kondli nije precizan. Igra se brzo i lopta je već kod Mareja, koji šutira u ranoj fazo napada. Udvajaju Edvardsa košarkaši Denvera. Ipak, odlično se snalazi, Edvards otvara poentersko veče.

2. minut, 3:0 - Nekoliko neefikasnih napada na obe strane. Promašaji, blokade i atomska košarka na startu meča. Konačno, prvi šut na koš i prva trojka za Džamala Mareja.

Od početka serije sa minesotom, Denver se muči i ne može da prelomi seriju u svoju korist. Posle početnih 2:0 za Vukove, delovalo je da će tim iz Kolorada brzo završiti ovogodišnje učešće u plej-ofu. Ipak, aktuelni MVP lige je poveo svoj tim do izjednačenja a onda i do preokreta. Međutim, Minesota se vratila u neverovatnom šestom meču, pobedila i donela 3:3.

Tako, tim, koji će izaći na megdan prvom finalisti Dalasu, biće poznat tek posle meča koji se irga u Bol Areni.

Posle šestog meča, Jokić je istakao da je njegov tim doživeo veliki poraz.

- Zapravo, imali smo ih na 9:2, zar ne? Znate, nije delovalo dobro po njih u tim trenucima. Od tog momenta to je bio šou jednog tima, prihvatiću to kao veliki poraz.

- Veliki je. Prebili su nam d****a, bili su bolji od nas svake sekunde ove utakmice. Mi moramo to da prihvatimo, uzmemo i samo da probamo da budemo bolji sledeći put. Kada izgubite sa 45 razlike to morate da prihvatite, ja sam lagan što se toga tiče - istakao je Jokić.

(Telegraf.rs)

Video: Trojka uz zvuk sirene najbolje opisuje kako je Jokić uništio Gobera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neso

    20. maj 2024 | 04:41

    Osovjili ligu i nisu doveli pojacanje,marej je nula od igraca,ima 7/35 suteva svaki put,dribla do 2 sekunde pre kraja napada i onda doda ovaj drugi naravno promasije ma nula od igraca a brat Jokara ne moze sam igrati

  • NEKO JE OBJASNIO

    20. maj 2024 | 04:34

    Tim Connelly direktor vukova je napravio šampionski tim u denveru i pre dve godine prešao u minesotu gde je on napravio ovaj tim

  • DRagutin

    20. maj 2024 | 04:50

    Tako to bude kada jednog krene a drugog stane! Denver je igrao zadnjih 20 minuta kao muva bez glave! Pravili su školske greške i kazna je za to pala! Pa nije Jokić Bog pa da sam pobeđuje a sve lopte su išle na njega... Dobro su se još i držali kako ih nije išla lopta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA