Zvezda se prošetala kroz Zagreb: Cibona pokušala, ali na kraju ubedljivo poražena

 
 
 
Čitanje: oko 10 min.
  • 4

Cibona nije imala šanse u ovom susretu, uprkos velikom broju povreda crveno-belih

Košarkaši Crvene zvezde odlično su odreagovali nakon gubitka i trećeg plejmejkera, uspeli su da savladaju raspoloženu Cibonu u sred Zagreba rezultatom 59:82, po četvrtinama 14:21, 16:21, 20:20, 9:20.

Utakmica je startovala nešto sporije, ispitivali su snage jedni drugima. Izveden je izuzetno veliki broj bacanja, pa je Cibona uspela neko vreme da se drži rame uz rame sa Zvezdom.

Međutim, već u prvom trenutku kako je krenula brža košarka Zvezda je uzela zalet i krenula dobro da trči, te je napravila dvocifrenu prednost.

Druga četvrtina je bila samo nastavak svega viđenog u drugoj polovini prve, Cibona je napadala centarsku liniju Zvezde, prilično neuspešno, dok su crveno-beli kontranapadima kažnjavali lako protivnika.

Treća deonica je zaličila na neki potencijalni povratak Zagrepčana, završena je 20:20. Cibosi su napravili dobru seriju, šutevima za tri poena, prodorima i kvalitetnom košarkom.

Ipak, Zvezda je na kraju pokazala ko je "gazda", pa su utakmicu dominantno priveli kraju i na kraju slavili sa čak 23 poena prednosti.

Najbolji pojedinac utakmice za gostujući tim bio je Nemanja Nedović, povratnik iz povrede, sa 16 poena i pet asistencija. Smart je dodao 15 poena, Giedraitis 11, a Hanga je bio odličan sa osam poena, pet skokova i šest asistencija.

U Ciboni se istakao Aranitović sa 16 poena i osam skokova. Pratili su ga Mustapić i Bundović sa po 11 poena.

Zvezdi sledi duplo kolo u Evroligi, pa će tako prvo u sredu igrati protiv Panatinaikosa, dok će u petak nastupiti protiv ekipe Virtusa. U ABA ligi im sledi duel sa Megom.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 59:82 - Mustapić napada Mitrovića, ali veliki promašaj. Zvezda je izdriblala loptu do kraja i to je završetak utakmice.

8. minut - 54:80 - Džavonte Smart nakon izgubljene lopte trči sprint i izbija protivniku loptu na velikoj prednosti. Potez za poštovanje. Bundović pravi faul u napadu. Mustapić ide do kraja, ali dobra odbrana Zvezde. Smart odmah fauliran i lopta je sa strane.

6. minut - 54:78 - Veliki promašaj Radovčića sa velike udaljenosti. Mustapić je ponovo na parketu nakon one povrede. Dobre vesti. Laki poeni Luke Mitrovića pod kontaktom. Izuzetan pas Hange za Bolomboja i novo zakucavanje.

4. minut - 53:74 - Zbog povrede kolena morao je teren da napusti Mustapić. Nedović ulazi u pik sa Bolombojem, ovaj izbacuje pas na Rokasa i prelepa akcija za nova tri poena Zvezde. Cibona izgleda sada gubi porak sa gostima i nema šanse da vrati utakmicu. Bundović dobija tehničku grešku zbog prigovora. Nedović promašuje slobodno bacnaje.

2. minut - 53:69 - Rokas Giedraitis promašuje otvorenu trojku, nakon dobre finte šuta, ali Bolomboj brutalno zakucava! Nedović promašuje otovreni zicer. Mustapić diže trojku i cepa mrežicu. Dobro otvaranje poslednje deonice Cibone. Brzo vraća Nemanja Nedović! Hanga pokreće kontranapad, ukršteni korak i prelep potez na polaganju. Tajmaut Repeše.

Treća četvrtina

10. minut - 50:62 - Promašuje Nedović otvorenu trojku, ali Bundović neće promašiti. Gilespi se pozicionira u reketu, dodaje do Smarta, koji je fauliran i ima dva bacanja. Promažuje drugo bacanje Smart. Još jedna trojka Filipa Bundovića. Težak promašaj Smarta za tri poena, Davidovac pravi faul i sprečava kontranapad. Imaju još dva mala faula za sedam sekundi. Neverovatno, Gilespi pravi faul na šutu za tri poena. Sva tri puta precizan sa penala.

8. minut - 39:57 - Jedan od najboljih napada na utakmici za Cibonu i prva trojka za Aranitovića. na drugoj strani ekspreno je odgovorio Tobi. Još jedna odlična tranzicija Zvezde, Smart dodaje Tobiju ispod koša, a onda ga faulira Aranitović za bacanja.

6. minut - 34:52 - Minijatura Smarta, na vreme je spustio loptu na parket, prevario rivala i postigao nove poene. Trener Cibone Repeša zatražio je minut odmora. Lake poene na obruču postiže Bošnjak. Aranitović je oduzeo loptu Smartu i asistirao svom saigraču za nove poene "vukova". Fauliran je Rokas Giedraitis pri šutu za tri poena i odlazi na liniju za slobodna bacanja. Litvanac pogađa dva penala.

4. minut - 32:48 - Lep potez Mustapića koji je naslonio loptu na tablu i smanjio prednost Beograđana. Giedraitis je ostvario prednost i pogodio uz faul, te će imati priliku da zabeleži i poene sa linije penala. Aranitović se kretao po čeonoj liniji, a onda pri kraju napada probao i van linije 6,75 ali je bio neprecizan. Neprecizan je i Tobi iz levog kornera, šutu je prethodila dobra akcija Zvezde

2. minut - 30:45 - Uzima Bošnjak težak šut, ali ga blokira Bolomboj. Na drugoj strani Hanga je fauliran posle prodora i ide na liniju za slobodna bacanja. Siguran je Hanga oba puta za najveće vođstvo crveno-belih.

Druga četvrtina

10. minut - 30:42 - Smart pokreće kontranapad, dodaje do Nedovića, a njega Majcunić faulira i daje ceo posed Zvezdi. Nedović sa poludistance ulazi u šut i pogađa poludistancu. Faul Smarta koji šalje Bundovića na liniju slobodnih bacanja. Precizan pri oba pokušaja visoki igrač Cibone. Aranitović fauliran i imaće dva bacanja. Prvi put neprecizan, ali drugi put bolji. Nedović baca loptu u korner, ali desio se nesporazum sa Lazarevićem koji je krenuo na prodor, pa je pas završio u drugom redu tribine.

8. minut - 27:40 - Džavnote Smart šutira daleku trojku, koja ulazi kao kap. Potom, već u sledećem posedu Cibone, pravi faul nad Aranitovićem. Nedović u piku sa Daliborom Ilićem, koji lepo zakucava. Majcunić na drugoj strani reaguje trojkom preko ruke. Loša reakcija odbrane, Smart ostaje sam, ali promašuje trojku. U sledećem posedu Zvezde Nedović pokreće tranziciju dodavanjem za Smarta preko celog terena i laki poeni.

6. minut - 24:33 - Hanga ostaje sam, Nedović to vidi i dobacuje mu loptu na levih 45 stepeni, a Mađar to koristi i cepa mrežicu, pa tera tako Repešu da traži minut odmora i proba da održi ekipu u igri. Zvezda je trenutno daleko nadmoćniji tim, Cibosi ako žele da se održe u igri moraju da reaguju brzo. Prelepa promena Džavontea Smarta i laki poeni. Aranitović dolazi do novih poena i tera Sferopulosa na tajmaut.

4. minut - 19:28 - Minut košarke sa mnogo trčanja i malo poena je iza nas. Aranitović još jednom neprecizan sa poludistance. Bundović pogađa trojku i prekida niz neefikasne košarke, a onda poenterski nastavlja Davidovac iz polaganja desnom rukom, kao da odbrane nije bilo. Bundović pravi faul u napadu i daje posed Zvezdi.

2. minut - 16:26 - Dobar potez Cibone, laka dva poena, ali odmah Tobi reaguje i zakucava lepo. Hanga baca loptu u reket za Bolomboja, a onda ga odbrana faulira i daje mu dva slobodna bacanja van bonusa. Neprecizan prvi put Džoel. Drugi put sigurniji. Aranitović ulazi u prodor protiv Tobija, ali samo gubi loptu.

Prva četvrtina

10. minut - 14:21 - Promašaj za Rokasa, pa za Smarta, ali onda ponovo ofanzivni skok Rokasa i faul odbrane. Imaće Litvanac dva bacanja. Precizan prvi put, drugi put isti ishod. Bundović insistira protiv Bolomboja, ali je zaslužio samo rampu centra Zvezde. Nedović fauliran u kontranapadu posle rampe Džoela, pa pogađa oba bacanja. Veliki broj bacanja u prvoj četvrtini. Prelepa rampa Tobija, pa ponovo kontranapad Nedovića i prelepo polaganje za nova dva poena. Repeša traži minut pauze.

8. minut - 14:15 - Nedović ulazi na teren i odmah postiže dva poena iz prodora. Ponovo je fauliran, šutira dva bacanja i precizan je oba puta bek Zvezde. Tobi je ušao u igru i odmah pravi faul na Bundoviću. Gilespi pravi drugu ličnu grešku, na Aranitoviću i prilično negoduje nakon toga. Svakako mora da napusti teren da ne uđe u veći problem sa faulovima. Menja ga Mitrović. Aranitović pogađa prvo slobodno bacanje, precizan i drugi put. Tobi ostaje na trojci potpuno sam, diže i pogađa trojku iz desnog kornera.

6. minut - 11:10 - Džavonte Smart postiže laka dva poena, a onda vraća Radovčić. Bolomboj zakucava atraktivno na pas u reket. Kontranapad Zvezde završava faulom Bošnjaka nad Rokasom, pa će Zvezdin Litvanac imati dva slobodna bacanja. Pre izvođenja bacanja biće minut pauze. Precizan je Rokas samo prvi put sa linije penala.

4. minut - 7:5 - Dobar protok lopte tera Zvezdu na veliki broj preuzimanja, ali Hanga pravi faul na pokušaju šuta, pa će dodatno slobodno bacanje imati bek Cibosa. Koristi dodatno bacanje. Loš šut Bolomboja iz reketa. Bošnjak igra dobro na niskom postu protiv Luke Mitrovića i postiže dva poena iz okreta levom rukom. Ne uspeva da vrati Mitrović. Lep napad Zvezde, Smart, za Giedraitisa, koji spusta loptu za Mitrovića i laka dva poena.

2. minut - 2:3 - Sudija podbacuje loptu i prvi posed na utakmici biće za ekipu Cibone. Neuspešan prvi posed za Cibose, a crveno-beli brzo kreću u napad. Lopta je zbog auta morala ponovo da se izvede sa čeonog auta, ali je posed vraćen Ciboni, jer Hanga nije izveo loptu za pet sekundi. Prve poene na utakmici postiže Džavonte Smart i to za tri poena. Prve poene Cibone sa poludistance ubacuje Aranitović.

Petorke

Cibona: Radovčić, Mustapić, Proleta, Aranitović, Bošnjak.

Crvena zvezda: Smart, Hanga, Mitrović, Bolomboj, Giedraitis.

Sastavi

Cibona: Radovčić, Perasović, Mustapić, Proleta, Majcunić, Pavković, Aranitović, Ferderber, Katanović, Bošnjak, Bundović.

Crvena zvezda: Smart, Lazarević, Hanga, Davidovac, Mitrović, Tobi, Bolomboj, Ilić, Nedović, Giedraitis, Gilespi.

Najava meča

Zvezda je pred ovu utakmicu imala veoma težak meč pred svojim navijačima protiv ekipe Makabija, a ono što je stvorilo novu brigu je povreda Jaga Mateuša. Zbog naprsnuća sinusne kosti Jago će biti odsutan sa terena najmanje dve nedelje, a Zvezda je usled povreda drugih igrača ostala bez ijednog organizatora igre.

Igrati bez plejmejkera je posebni izazov i tu se treba osloniti na neke druge igrače, pa će Sferopulos imati težak zadatak da ostatak tima prilagodi na potpuno drugačiji pristup igri. Kako će to uticati na crveno-bele videćemo, ali ono što je važno napomenuti, pored svih problema Zvezda je i dalje kvalitetniji tim i favorit.

Cibona, sa druge strane, ima priliku da "razbije monotoniju" i obraduje svoje navijače pobedom protiv crveno-belih. Verovatno neće u skorije vreme imati bolju šansu, ali za to se neke kockice moraju složiti, Zvezda se neće pobediti sama od sebe.

Izjave trenera

Dino Repeša

- Evo sigurno da nas čeka prije svega najkvalitetniji protivnik mogući u ABA ligi, a to je Crvena zvezda, ekipa koja je prva i koja će vjerojatno završiti na prvom mjestu u ovoj sezoni ABA lige. Sigurno da mi hoćemo pokazati puno bolju igru nego što je bilo u domaćem prvenstvu unatoč situaciji u kojoj jesmo i za koju svi znaju pa je nećemo više ni ponavljat, ali sam prilično uvjeren, s obzirom kako dečki treniraju i s kojom su koncentracijom bili na treningu danas, da imamo šansu. Imamo šansu u smislu da budemo što duže u utakmici, da odigramo što kvalitetniju utakmicu. Nije iznenađenje za mene da igramo puno bolje u ABA ligi nego u domaćem prvenstvu, jer jednostavno je ta kraća rotacija uzela danak i nažalost u zadnjoj utakmici smo izgubili Budnovića. Vidjet ćemo, nismo još odlučili šta ćemo s njim. Bio je na snimanju tog ramena, još se mora s doktorom dogovoriti hoće li nastupiti ili ne, ali od njega postoji želja i volja, no ne smijemo izgubiti još jednog igrača jer bi smo se onda doveli u jako opasnu poziciju za nadolazeće utakmice. Nadam se da će dvorana biti ispunjena i mislim da su to prije svega dečki zaslužili. Uvjeren sam da ćemo kao i u igri protiv Partizana, kad smo imali ogromnu potporu naših navijača, pružiti još jednu dobru predstavu pred ispunjenim Draženovim domom.

Janis Sferopulos

- U goste nam dolazi Crvena zvezda, najbolja ekipa u ABA ligi ove sezone, euroligaška ekipa. Svi znamo kvalitetu njihove momčadi, iako i oni imaju nekih izostanaka, ali eto oni su prva ili druga ekipa u ligi svi znam da su oni favorit, međutim mi smo se dobro pripremili, samopouzdani smo. Želimo se pokazati u najboljem svjetlu pored takve ekipe posebno jer je ispunjena dvorana i to nam je najveći motiv da bi igrali najbolje što možemo. Pozivam navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže protiv Zvezde.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos zagrmeo na konfereciji: "Nije samo do Teodosića, fale i Nedović, Lazić i Topić..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    17. mart 2024 | 19:56

    У месец дана се шетали кроз онолики Камерун, а нећемо кроз загреб...шта је с вама људи

  • Rasomon

    17. mart 2024 | 19:52

    Bravo. Jos kad bi se oslobodili Gilespija, Lazarevica i Ilica, a doveli Plavsica i Djurisica iz Mege i Vautrajta iz Mornara, to bi bila super ekipa za sledecu sezonu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA