≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Da li je Miloš Teodosić zaslužio "poslednji ples" u Parizu na Olimpijskim igrama?

Vreme čitanja: oko 8 min.

Možda bi mogao sa stilom i da se oprosti od reprezentacije i nacionalnog dresa

  • 65
Miloš Teodosić, Svetsislav Pešić Foto: MN Press

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić saopštio je spisak od 15 imena za mečeve protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evrobasket, a na tom spisku se ponovo nije pojavilo ime Miloša Teodosića, što je pomalo i očekivano, s obzirom na to da ovaj iskusni plej ima probleme sa povredama. Međutim, kako je februar, trebalo bi gledati već i ka Parizu, te se postavlja pitanje, ako bude zdrav, može li Teo da pomogne reprezentaciji i dobij svoj "poslednji ples"?

Teško je i pomenuti srpsku košarku u prethodnih 20 godina, a izostaviti ime Miloša Teodosića, čoveka koji je bio kapiten i lider tima godinama unazad. Međutim, njega je selektor Svetislav Pešić odstranio iz tima još pred Evrobasket 2022. godine, ali, na tu priču nikada nije stavio tačku.

Odstranio je tada Pešić Teodosića jer mu se "nije uklapao u koncepciju tima", a na tom Evrobasketu je doživeo pravu katastrofu kada ja poražen od Italije u osmini finala. Potom je nastavio da izostavlja Teodosića, ali, nekako je ostao nedorečen i nikada nije objasnio prave razloge.

Imao je jednu izjavu i u kojoj je rekao da on nije igrač "uloge", a zanimljivo je to da se Teodosić ovog leta baš vratio u Zvezdu s ciljem da pomogne mladima i da "odradi" 10-ak minuta, dok je pokazao da i sa 36 godina i te kako može da igra sa najboljima.

Samim tim, postavlja se pitanje - Da li je Miloš Teodosić zaslužio da se pronađe na spisku putnika za Olimpijske igre u Parizu, gde bi na samom kraju svoje reprezentativne karijere pojurio zlato koje nikada i nije osvojio?

Poslednji ples za Teodosića - Kad može Lebron, što ne bi i on?

Srbija je trenutno izuzetno deficitarna na poziciji plejmejkera, što se videlo i u Manili na Mundobasketu, gde su Orlovi uspeli da dođu do srebrne medalje, a utisak je da su bili i jako blizu zlata, pošto su u finalu poraženi od Nemačke.

Na tom turniru, reprezentacija Srbije nije mogla da računa na Vasilija Micića koji je otkazao reprezentaciji to leto, kako bi se posvetio početku u NBA ligi, ali ni na Miloša Teodosića, koji je precrtan i godinu dana ranije.

Samim tim, naša selekcija je ostala sa dva plejmejkera, a to su Stefan Jović i Aleksa Avramović, koji su i izneli ovaj turnir. Međutim, pravo je pitanje i u kakvom stanju se trenutno nalazi Stefan Jović, te, da li će moći da iznese i Olimpijske igre kao neko ko ima dosta problema sa povredama.

Opet, nazire se pitanje i o Vasiliju Miciću, ali i neiskusnom Nikoli Topiću.

Nikola Topić Foto: ABA liga - KK Crvena zvezda - Dragana Stjepanović

Nekako, svi putevi opet vode ka Milošu Teodosiću. Trenutno, na najnovijem spisku, selektor Pešić je pozvao u reprezentaciju Aleksu Avramovića kao prvog plejmejkera, a osim njega su tu još i Aleksa Uskoković i Ognjen Jaramaz.

Aleksa Uskoković trenutno igra u Borcu iz Čačka, ali je daleko, uz svo poštovanje, od kalibra za Olimpijske igre, dok, kada je reč o Ognjenu Jaramazu, on ove sezone ne može da se prepozna u Partizanu. U Evroligi beleži u proseku 3,4 poena, 1,4 skoka i 1.6 asistencija po utakmici, što je ispodprosečno za igrača reprezentativnog kalibra.

Recimo, poređenja radi, Miloš Teodosić za Zvezdu u Evroligi u proseku ima 10 poena, 5.7 asistencija i 2.1 skok po utakmici.

Samim tim, jasno je da Srbija trenutno nema boljeg plejmejkera od Miloša Teodosića, ukoliko izuzmemo Vasilija Micića koji igra u NBA ligi, ali i Aleksu Avramovića, koji je igračka suprotnost od plejmejkera Zvezde, a koji bi energijom mogao da nadoknadi sve ono što Teodosić nema, kao što su igra u odbrani, ali i eksplozivnost.

No, ipak, treba reći i da je Teodosić ove sezone u Zvezdi igrao možda i najbolju odbranu u karijeri. Bio je na svakoj lopti, preuzimao je centre, rvao se pod košem i radio sve ono što je mogao kako bi uopšte pomogao svom timu.

KK Crvena Zvezda - KK Partizan, Derbi, Finale kupa Foto: Nikola Tomić

Ne treba očekviati od Miloša Teodosića da on odigra 30 minuta na koliko mečeva zaredom, njegovo telo i ne može to da podnese, ali, ove sezone je pokazao i u Zvezdi da se i te kako može računati na njega, pokazao je da i sa 36 godina može da igra sa najboljima u Evropi, a i u direktnom duelu sa Aleksom Avramovićem je poneo titulu MVP-ja finala Kupa Radivoja Koraća, što dovoljno govori o tome šta se krije u njegovim rukama.

Ono što je Teodosić još pokazao ove sezone, jeste i to da on sa 10 minuta na parketu može mnogo toga da promeni, jer, kada je on tu na parketu, ne postoji odbrana koja bi mogla da ostane čitava kada on krene da dodaje lopte i pronalazi svoje saigrače. Teodosićeve lopte imaju oči, a u njegovim rukama je ključ koji pobeđuje svaki katanac.

Ruku na srce, nema više one probojne igre kao nekada, ali šuterska ruka je i tu, kao i "ona stvar koja otežava lateralne kretnje" ovog košarkaša, a o kojima je svojevremeno pričao pokojni Duda Ivković.

Čak i pored odbrane koju je igrao u Zvezdi, reprezentacija bi u određenim situacijama trebalo i da "sačuva" Tea u odbrani, ali, čak bi i to bila izuzetno mala žrtva ukoliko uračunamo sve ono što on može da donese u napadu.

Ipak, odluka ostaje samo na selektoru Pešiću, koji se pita za sve u reprezentaciji, a, postavlje se i pitanje - da li će popustiti i odabrati ono najbolje za reprezentaciju?

Pešić ostao nedorečen...

Svetislav Pešić, Miloš Teodosić Foto: MN Press

Te 2022. godine je napravljen ogroman bum u srpskoj, ali i evropskoj javnosti kada je Svetislav Pešić odlučio da sa spiska putnika za Evrobasket precrta Miloša Teodosića, čoveka koji je do tog trenutka bio glavna uzdanica, a koji je trebalo zajedno sa Nikolom Jokićem i da vodi selekciju u Češkoj ka zlatu.

Ipak, Pešić je odlučio da mu kaže da je višak, precrtao ga je, a nekako se čini kao da mu se sve to vratilo i kasnije na prvenstvu, gde mu je u nekim momentima nedostajala upravo smirenost Miloša Teodosića.

Tada je Svetislav Pešić rekao da mu se Miloš ne uklapa u viziju.

- Imam viziju kako treba da igramo i prema tome biram igrače, prema načinu kako želim da igramo, vizija postoji, ali ko će sada tu da bude, moramo da odredimo uloge, to je proces koji traje, ima puno vremena, radimo na tome da što ranije donesemo odluke - rekao je Pešić.

Međutim, kasnije je selektor Pešić rekao i da ima bolje igrače na toj poziciji, iako je Teodosić bio lider godinama i pre toga.

- Sa Teodosićem je obavljen dosta dobar razgovor. Odluka moja nije laka, ne samo što je dugo u reprezentaciji, nego ni sa kojim igračem nije lako. Možda je bio malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Ja sam mu direktno rekao da nakon svega što sam video, ne samo njega, nego i ostale, da mu ne mogu ponuditi status i mesto koje ima u reprezentaciji, da se okrećemo igračima koji mogu više da daju u ovom trenutku. Mi sednemo, pa donosimo odluke preko kolena... Ne, bilo je mnogo razgovora na tu temu, da je kapiten reprezentacije.

- Ali neka ostane da bude u ekipi, da bude član, bekap igrač. To je bilo razmišljanje, ali on nikada to nije bilo, niti je bio igrač sa klupe, a iskreno sam mu rekao da imam boljih igrača od njega za te pozicije. Ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego od onih koji najbolje funkcioniše, ne samo od iskusnih, nego i od neiskusnih. To je odluka koja je napravljena. On se zahvalio, ja takođe na način na koji je prihvatio i to je za sada što se selekcije tima tiče završeno

To je sve bilo pred Evrobasket, a onda je pred Mundobasket i promenjena priča, odnosno, pred kvalifikacije za Mundobasket.

Tu je Pešić rekao da u reprezentaciji niko nije precrtan, te da je sve moguće, ali da mu treba 12 igrača koji se najbolje slažu.

- Ponekad se podrazumeva da u reprezentaciji treba da igraju 12 najboljih igrača, a ja to ne mislim. Smatram da u reprezentaciji treba da igraju sigurno najbolji, ali oni koji se najbolje između sebe slažu - rekao je Pešić.

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Dok sam ti potreban, ja sam tu - reči kojima je Teodosić šokirao Pešića pre precrtavanja sa spiska

Da stvari budu čudnije na relaciji Svetislav Pešić - Miloš Teodosić, govori i izjava selektora koji je pričao o ovom plejmejkeru kada je postao selektor reprezentacije. On je tada mnoge iznenadio, ali je i sam bio iznenađen.

Otkrio je on tada da mu je Teodosić rekao da će uvek biti tu za reprezentaciju.

Teodosić želi da igra za reprezentaciju, tako da tu nema apsolutno... On je kapiten reprezentacije, ja sam uradio to i u ona vremena, otišao sam kod Saleta Đorđevića koji je bio kapiten, upitao sam ga kakvi su tvoji planovi? On je rekao 'Dosta je, sve me boli, sad bih se posvetio porodici i da igram za klub'. Ovo sam isto pitao i Miloša, ali on je iznenadio i rekao 'Dokle god sam ti potreban, ja sam tu', to je lepo - rekao je tada Pešić.

Jasno je i sada da Teodosić ne menja svoje mišljenje, što je pokazao i ove sezone, igrao je i pod injekcijama i bez treninga, samo kako bi pomogao klubu, isto je često tokom karijere radio i za reprezentaciju. Nikada nije rekao "ne" nijednom selektoru, a bio je tu i kada je Orlove vodio Moka Slavnić, kasnije i Duda Ivković, Saša Đorđević, pa sve do Svetislava Pešića, za koga je igrao i kvalifikacije.

Pitanje je, da li on može da pomogne i reprezentaciji u ovom trenutku? A još veće pitanje je da li to smatra i selektor Svetislav Pešić.

(Telegraf.rs)

Video: Danilović: Teodosić je više od kapitena! Možda postojao drugačiji način za rešavanje ovog problema!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno

    20. februar 2024 | 18:39

    Teodosic jednom nogom bolji od Alekse i Jaramaza bar 5 puta, a od Uskokovica da ne govorimo...a kad je spreman i bez povrede za ove nase plejeve licno Irving. Bez ljutnje dal navijate za partizan ili zvezdu, svi znamo da je to tako

  • Tatjana Deutschland

    20. februar 2024 | 14:42

    Može reprezentacija Srbije i bez njega ....dokazano

  • Kiki

    20. februar 2024 | 14:30

    Nije. Šta će nam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA