Idealna petorka košarkaša koji su mogli da igraju za Srbiju, ali to nije bio njihov izbor

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 24

Kakav bi ovo tim bio...

Košarka je uvek u Srbiji više od sporta, nešto poput religije i sport zbog kojeg staje sve kada reprezentacija igra neko bitno takmičenje. Srbija je uvek imala fenomenalne košarkaše koji su nam donosili neverovatnu sreću i medalje sa najvećih takmičenja.

Imala je svojevremeno i Jugoslavija pravi "drim tim" koji je možda i jedini mogao da se suprotstavi ozbiljnije američkom originalnom drim timu, a posle raspada SFRJ mnogima je bilo žao što su neki košarkaši iz mešovitog braka odlučili da izaberu drugu reprezentaciju, a jedan od primera je Dražen Petrović, kome je otac bio Srbin.

Imali smo i godinama kasnije košarkaše zbog kojih je mnogima bilo žao što nisu odabrali Srbiju, a mogli su zbog mešovitog porekla.

Najbolji primer danas je Luka Dončić, koji je uz Nikolu Jokića trenutno najbolji košarkaš u NBA ligi. Njegov otac je Saša Dončić, Srbin poreklom sa Kosova i Metohije, gde Dončić i dalje ima rodbinu.

Ipak, Luka je na kraju odabrao Sloveniju, bio je od malih nogu vezan za majku Mirjam Poterbin, Slovenku koja je u detinjstvu imala veliki uticaj na Luku i na kraju je majčina strana presudila.

Srbiju je to i direktno koštalo, jer je Luka Dončić u finalu Evrobasketa 2017. godine doneo Sloveniji zlato uz sjajnu partiju baš protiv Srbije.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Tada je za Sloveniju igrao još jedan igrač koji je poreklom Srbin, a koji je i bio najbolji igrač na tom meču - Goran Dragić, čije je poreklo iz Republike Srpske.

Dragić je tek nedavno završio karijeru, nakon što nije pronašao angažman u NBA ligi, gde je imao 15 godina pružao fenomenalne partije, a isto je bilo i kada bi igrao za reprezentaciju Slovenije, pa je mnogima bila tiha patnja to što Dragić nije odlučio da izabere Srbiju.

Saša Pavlović je sada već u penziji, a dok je igrao u NBA ligi nije igrao i za reprezentaciju. Njemu je situacija bila komplikovanija i zbog političke situacije posle razlaza Srbije i Crne Gore. Iako se izjašnjavao kao Srbin, Pavlović je na kraju ostavio po strani igranje za reprezentaciju i nije uspelo ni ubeđivanje Aleksandra Đorđevića, kada je bio selektor reprezentacije. Pavlović je svoj košarkaški san ispunio igranjem na klupskom nivou za Partizan, koji je voleo od malih nogu.

Nikola Mirotić je još jedan primer poput Pavlovića, jer se i on izjašnjava kao Srbin iz Crne Gore, ali je on rano otišao u Španiju, gde ga je njihov Savez privoleo da igra za njih. Mirotić je godinama bio jedan od nosilaca zlatne generacije španske košarke, koji je često i u duelima protiv Srbije bio bitan faktor za Crvenu furiju.

Nikola Vučević je centar koji bi zaokružio idealnu petorku igrača koji su mogli, a nisu zaigrali za Orlove, iako mu je konkurencija jaka u vidu Nikole Pekovića. Ipak, Vučević dobija prednost zbog dugovečnosti u NBA ligi, gde traje i dalje, za razliku od Pekovića, koji je imao nekoliko dobrih sezona, ali su ga povrede omele da pokaže puni potencijal i igra u dužem vremenskom periodu na najvećem nivou.

Vučević je takođe mogao da bira između Srbije i Crne Gore, na kraju je izabrao Crnu Goru. On već duže od decenije igra fenomenalno u NBA ligi, gde je nosio dres Filadelfije, Orlanda i sada Čikago Bulsa.

Nema sumnje ova petorka, bila bi strah i trepet za mnoge reprezentacije i ekipa koja bi ih imala u timu bila bi konstantno jedan od glavnih favorita za zlato na najvećim svetskim takmičenjima.

(Telegraf.rs)

Video: Pronašli smo kuću Nikole Mirotića u Crnoj Gori

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludilo

    13. februar 2024 | 12:37

    Nece Jokic da igra kamoli ovi

  • Nikola

    13. februar 2024 | 13:44

    Koji smo mi mitomani to je strasno..Ako cemo tako onda je Djokovic mogao da igra i za CG a i za Hrvatsku jer mu je otac Crnogorac a majka Hrvatica. Cuj Mirotic, Doncic, Drazen Petrovic hahahha...Bolje da cutimo na ovu temu!

  • limar

    13. februar 2024 | 12:36

    Gahahaha Pavlović 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA