Legendarni jugoslovenski košarkaš: "Od sportiste postao sam baštovan, ugasio sam se"

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Žarko Paspalj govorio je o traumatičnim događajima iz njegove mladosti

Bivši srpski košarkaš Žarko Paspalj je gostovao u emisiji Ordinacija na RTS-u, gde je izneo traumatične događaje iz njegove karijeru, koji su uticali na nju, kao i na život nakon nje.

Tokom gostovanja u ovoj emisiji, legenda Jugoslovenske košarke se više dotakao svog ličnog života i problema koji su ga snašli tokom istog. On je pomenuo i period kada je doživeo svoj prvi, ali i drugi infarkt.

Prvi infarkt je pretrpeo u 35. godini dok se još aktivno bavio košarkom.

Dok je igrao u Grčkoj, pojavili su mu se prvi simptomi karakteristični za srčani udar, jako je zahvalan što se to konstatovalo na vreme, i brzo su ga prevezli u bolnicu. Konstantovan mu je srčani udar, zbog čega je proveo neko vreme u bolnici.

- Ko zna šta bi bilo da se nije odmah reagovalo - rekao je Paspalj.

Paspalj je tom prilikom dobio stentove, a uprkos doktorskoj zabrani, nastavio je normalno da trenira pa je nakon mesec dana doživeo novi infarkt.

- Nisam osećao strah, malo smo bili na terenu, bacali lopte po košu i onda mi se dogodila verovatno najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu zahvaliti Bogu da su me toliko brzo prevezli u bolnicu. To je do genetike, krvi. I pokojni otac, brat i majka su imali identične probleme. Stvaraju se začepljenja, trombovi i moraju se zato ugrađivati stentovi - opisao je tragično iskustvo poznati košarkaš.

Žarko Paspalj KK Partizan - KK Olimpijakos Foto: MN Press

Nije vodio zdrav život u ranoj mladosti, pošto je počeo da puši sa 13-14 godina. Iskustvo koje nikad neće zaboraviti je kada je trebalo da se nađe sa prijateljem u hotelu, ali je jedva izašao iz sobe, jako je teško disao i uspeo je da dođe do hotelskog bara gde je uspeo da izgovori samo jednu reč "Stroke" ( moždani udar). U bolnici saznaje da je doživeo moždani udar, te da su mu se odsekle leva ruka i noga.

Srećom preživeo je to traumatično iskustvo, ali nikad više nije bio isti.

- Bilo je krajnje neugodno, ali nastaviš život, trudiš se da se zanimaš iako više nema lopte. Od vrhunskog košarkaša postao sam vrhunski baštovan, sređujem dvorište - izjavio je 57-godišnji Paspalj, inače osvajač zlatne medalje s Jugoslavijom na svetskom prventstvu 1990. i Evropskog zlata 1989. i 1991. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Greg Popovič dobio mural u Beogradu: Ideja krenula od legende srpske košarke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA