Odavde vrebaju veliki Jokićevi rivali na putu ka drugom prstenu: Finiks jak kao stena, šta mogu ostali?

 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Pacifička divizija biće jedna od interesantnijih ove sezone

Prošle sezone, mnogi su videli Pacifičku diviziju kao najsnažniju i najmoćniju u NBA ligi. Kada se nekako rezultati saberu i podvuku, možda se i može reći da je to donekle tačno, pošto je prošla godina bila istorijska za timove iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi put ikada desilo se da su se svi timovi sa Pacifika domogli plej-ofa NBA lige. I Sakramento i Lejkersi i Klipersi i Golden Stejt i Finiks. Niko nije mogao da ih u tome zaustavi, a ni ove godine mečevi na njihovim terenima neće biti nimalo laki i jednostavni.

Naravno, reč je i o najvećim rivalima Nikole Jokića na putu ka odbrani trofeja NBA lige, jer bi baš jedan od ovih timova mogao da predstavlja prvu ili drugu stepenicu na putu ka velikom finalu.

Portal Telegraf vam danas donosi predstavljanje timova iz Pacifičke divizije: Sakramento Kingse, Los Anđeles Lejkerse, Los Anđeles Kliperse, Golden Stejt Voriorse i Finiks Sanse.


Pacifička divizija

Los Anđeles Lejkersi

Lokacija: Los Anđeles, Kalifornija; Arena: Crypto.com; Pozicija na tabeli 2022/23: 7. (NBA); Konačni uspeh: polufinale, poraz od Denvera 4-0; Trener: Darvin Hem.

Tempirali su Lejkersi prošle sezone formu baš kada je to bilo najpotrebnije, tako da su se preko plej-ina na mala vrata domogli mesta u razigravanju. Na kraju su "naleteli" na jako tvrd orah u vidu Denver Nagetsa i baš onda kada su svi očekivali žestoku borbu i seriju na sedam utakmica, sve je bilo gotovo za četiri i to u korist tima Nikole Jokića.

Kao što je to bio slučaj i u godini koja je iza nas, igra Lejkersa počivaće na tandemu Lebron Džejms - Entoni Dejvis, a pokušaće da mu pomogne i čuveni "Seljački Kobi", kako su američki mediji prozvali Ostina Rivsa. Baš on je bio jedan od predvodnika Sjedinjenih Američkih Država u Manili na Svetskom prvenstvu i tamo je zadržao radnu temperaturu za početak nove takmičarske godine.

Biće jako zanimljivo videti kako će se ceo koncept igre "preliti" i na Krišćana Vuda, kao i na talentovanog Ruija Hačimuru, koji bi mogli da daju i jednu dodatnu dimenziju Lejkersima.

Sastav: Hud-Šifino, Rasel, Vanderbilt, Dejvis, Rediš, Vinsent, Kristi, Hejs, Prins, Kastlton, Rivs, Fadž, Luis, Džejms, Hačimura, Vud, Hodž

Los Anđeles Klipersi

Lokacija: Los Anđeles, Kalifornija; Arena: Crypto.com; Pozicija na tabeli 2022/23: 5. (NBA); Konačni uspeh: 1. runda plejofa, poraz od Finiksa 4-1; Trener: Tajron Lu.

Uvek dopadljivi Klipersi sa Tajronom Luom mogli bi da načine sezonu ludom. Ako idemo po rimama, Vestbruk sigurno neće hteti novu bruku i tačku u svojoj karijeri, pa se može očekivati da tim iz Los Anđelesa i ove sezone bude kandidat za mesto u plej-ofu, ako ne i za koji korak dalje od toga.

Naravno, glavni igrač Klipersa biće već pomenuti Ras, a Kavaj Lenard, kao i Pol Džordž su neki od igrača od kojih će mnogo toga zavisiti. Pored toga, ljubitelji košarke sa Balkana pomno će pratiti partije Ivice Zubca, koji je tokom pripremnog perioda dobio pozamašnu minutažu.

On treba da donese jedan dodatan kvalitet u reketu, a nekako je uspeo da uhvati zamah na kraju prošle sezone. Videćemo samo da li će to uspeti da prenese i na ovu narednu. Prošle su Klipersi svoju priču završili već u prvoj rundi plej-ofa od Finiks Sansa u pet utakmica. Reklo bi se - prerano.

Sastav: Braun, Miler, Vestbruk, Lenard, Boston Džunior, Hajland, Martin Džunior, Kofi, Moris, Primo, Džordž, Man, Kovington, Pauel, Dijabate, Batum, Zubac, Plamli

Sakramento Kings

Lokacija: Sakramento, Kalifornija; Arena: Golden 1 Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 3. (NBA); Konačni uspeh: 1. runda plejofa, poraz od Golden Stejta, 3-4; Trener: Majk Braun.

Iza Sakramento Kingsa je jedna od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina, koja je ostala nedorečena. Razlog je rani poraz od Golden Stejta u prvoj rundi plejofa zbog čega su baš te silne pobede u ligaškom delu sezone pale u vodu. Ova godina će biti neka vrsta "prelaza" za Kingse, a videćemo i neka nova interesantna imena.

Pre svega tu mislimo na MVP-ja prošle sezone Evrolige, neverovatnog Sašu Vezenkova iz Bugarske, a koji je rešio da obuče baš dres tima iz Sakramenta. On je prošle godine bukvalno vukao tim Olimpijakosa sve do završnice najboljeg evropskog takmičenja, a ove će imati drugačiju ulogu. Prelazak iz evropske u američku košarku nikada nije lak, pa će tako i njegova tranzicija potencijalno potrajati.

Pripremni period za Sakramento prošao je vrlo klimavo. Može se reći da su Kingsi išli kao bosi po trnju, pošto su slavili samo u poslednjem meču protiv Jute. Svakako, od Donovana Mičela, kao i Malika Monka se ponovo očekuje da zasijaju, a i Huerter je zajedno sa Sabonisom umeo da bude "iks" faktor.

Sastav: Ford, Slouson, Džons, Vezenkov, Monk, Mekgi, Duarte, Foks, Huerter, Sabonis, Marej, Mičel, Edvards, Elis, Len, Barns, Lajls

Golden Stejt Voriors

Lokacija: San Francisko, Kalifornija; Arena: Chase Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 6. (NBA); Konačni uspeh: 2. runda plejofa, poraz od Los Anđeles Lejkersa, 2-4; Trener: Stiv Ker.

Ljubav između Stefa Karija i Kleja Tompsona večna je. Sa Golden Stejt Voriorsima naravno. Simboli čuvenog tima iz San Franciska, legendarni "Spleš Bradersi" i ove godine sipaće trojke u dresu Ratnika. Dopadljiva igra Golden Stejta, brza, hitra, uz mnogo šuteva i ove sezone će biti nešto što ćemo gledati od momaka u žuto-plavim dresovima.

Igrač kojeg smo mogli dobro da upoznamo tokom Svetskog prvenstva je i Lester Kinonjes iz Dominikanske Republike, a koji je baš protiv Srbije odigrao jednu od najboljih partija. I on ima moćan šut za tri, ali naravno fokus neće biti toliko na njemu koliko na uvek nestašnom Drejmondu Grinu koji je ipak ostao u rosteru.

Svi se pitaju i koliku ulogu će Ker dati Usmanu Garubi, mada prema prvim naznakama ona neće biti mnogo velika, jer je prosleđen u razvojni tim Santa Kruz Voriorsa. Od igrača sa naših prostora tu je Dario Šarić, a od njega se očekuje da "popuni" određene rupe.

Sastav: Kuminga, Pejton, Džozef, Podziemski, Pol, Mudi, Luni, Tompson, Garuba, Robinson, Šarić, Vigins, Grin, Kinonjes, Kari, Džekson-Dejvis

Finiks Sans

Lokacija: Finiks, Arizona; Arena: Footprint Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 4. (NBA); Konačni uspeh: 2. runda plejofa, poraz od Denver Nagetsa, 2-4; Trener: Frenk Vogel.

Na prvi pogled, ni dve lopte neće biti dovoljne Sansima ove sezone, ako znamo da se u rosteru tima nalaze Kevin Durant i Devin Buker. Dva vrsna skorera će se verovatno svakog meča nadmetati i pravo je pitanje ko će se tu na kraju nametnuti kao pravi lider ekipe.

Ako na sve dodamo da će u sastavu biti i Jusuf Nurkić, sa kojim ama baš nikada nije dosadno, onda je Finiks ekipa koju će biti vredno pogledati ove sezone. Čini se da su u Arizoni konačno napravili sastav vredan napada na šampionski prsten i da će biti samo neophodno ostaviti bilo kakvu sujetu po strani.

To će i biti glavni zadatak trenera Frenka Vogela. Ako u tome uspe, ne bi bilo ni najmanje čudno da Sanse ponovo vidimo u samoj završnici plej-ofa NBA lige.

Sastav: Gudvin, Buker, Okogi, Bil, Metu, Džonson, Alen, Li, Bol, Jubenks, Vatanabe, Azubike, Bejts-Diop, Gordon, Litl, Nurkić, Durant, Li.

(Telegraf.rs)

Video: Anđušić oduševljen novom prodavnicom košarkaškog kluba: Imao je i posebnu poruku za navijače

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA