Legenda naše košarke: "Evo kako kao Srbin živim u Zagrebu i zašto se nisam preselio u Beograd zbog para"

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Hrvatski navijači su ga svojevremeno obožavali i prozvali "Sveti Nikola"

Legendarni košarkaš bivše Jugoslavije, Nikola Plećaš, pričao je za Jutjub potkast Zavidavanje, gde je naširoko pričao i o životu u Hrvatskoj, gde je ostao i posle rata u bivšoj Jugoslaviji.

Legenda naše košarke je za reprezentaciju osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. i dve svetske (zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974).

Poslednjih godina, "Svetog Nikolu", kako su ga prozvali navijači zagrebačke Lokomotive tokom karijere, često smo mogli da vidimo i na utakmicama Crvene zvezde na počasnim mestima pored terena.

Plećaš sada ima 75 godina, a otkrio je u razgovoru za ovaj hrvatski list da 14 godina nije mogao da nađe posao i da je očigledno nekome smetao, a kao razlog navodi verovatno prihvatanje posla u Borcu iz Banjaluke 1991. godine.

Od devedesetih ne mogu da nađem nikakav posao, 14 godina sam nezaposlen, znači nekome je to smetalo. Jako su mi zamerali što sam 1991. prihvatio da budem šef struke u banjalučkom Borcu. To mi prigovaraju i prenose mi do danas, ali ne prenose da 14 godina nisu hteli da me zaposle – rekao je Plećaš i otkrio zbog čega se nije preselio u Beograd.

– Imam dosta veliku porodicu, i sa svoje i sa suprugine strane, a strah da će se to politički i fizički odraziti na ljude koji su sa mnom u kontaktu jedan je od glavnih razloga zašto nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam dva puta više novca nego što danas primam od našeg Ministarstva sporta.

Plećaš je istakao da nema problema kao Srbin u Hrvatskoj, a da je na to verovatno uticala njegova popularnost koju je stekao igrajući godinama u Zagrebu tokom karijere, gde su ga navijači obožavali.

Verujem da su moja popularnost i moje ime uticali na to da imam neki mir. Nisam doživeo nikakvo fizičko zlostavljanje, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Ali, to se očigledno odrazilo tako da nisam mogao da dobijem posao.

Legendarni košarkaš je otkrio i da mu je u akciji Oluja uništena porodična kuća, čak se i šali ironično vezano za tu akciju.

Rođen sam u Bruvnu u Lici i moram da priznam da je tamo sada pustoš. Mnogo je napuštenih kuća koje nisu obnovljene. Porodično smo pomogli i obnovili svoju kuću, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli pobijenu stoku, zatvorene pse... Ta kuća nije bila na putu vojsci. U šali volim da kažem da je to bilo oslobođenje – rekao je Plećaš.

(Telegraf.rs)

Video: Emotivni pomoćni trener Partizana se obratio Stanojeviću posle pobede nad Mladosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlado

    25. septembar 2023 | 22:50

    Kada je Plecas imao problema kod zaposlenja,sta da ocekuje obicni,nepoznati Srbin u Hrvatskoj?Proklet bio dan kada smo se ujedinili sa njima.Hrvati vjecito ljuti i nezadovoljnji Jugoslavijom,a Srbija rascijepana na tri dijela.Komunizam,Tito,rat devedesetih,izgubljeno Kosova,bombardovanje,sankcije,raseljenji Srbi iz Hrvatske,uzasni rat u Bosnu i itditd,sve je to posledica stvaranja naopake i od pocetka pogresne kraljevine SHS i posle Jugoslavije.Svako ko zali za njom ili je jugonostalgicar treba krivicno da odgovara!I ustavom treba zabraniti politicka ujedinjenja sa bivsim jug.republikama.Jugoslavija bila,ne ponovila se!

  • Žika

    25. septembar 2023 | 17:58

    Plećaš legenda, Pozdrav.

  • Vodolijax

    25. septembar 2023 | 17:56

    Ništa tu nije za šalu......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA