Pešić saopštio spisak pred Mundobasket: Jokića zvanično nema među Orlovima, selektor objasnio i zbog čega!

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 8 min.

Zvanične reči i zaključnu listu Orlova za svetsku smotru možete pratiti uživo uz Telegraf Sport

Selektor Srbije Svetislav Pešić obratio se domaćoj javnosti i izložio spisak košarkaša koji će nas predstavljati na ovogodišnjem Mundobasketu.

UŽIVO 

Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije - Svake godine je svako prvenstvo je zasebno, ono nosi probleme, nekada se dođe u punom sastavu pa se napravi neuspeh. Ne osećam se da nešto sam treba da pravim i ne bih ovde da pravim neku tužnu atmosferu, ja sam, majke mi, srećan što sam došao ovde! Nismo srećni što nemamo saigrače koje smo svi očekivali. Selektor je obavio svoj deo posla, mi smo tu svi zbog druženja. Pričamo na srpskom, pravimo fore i fazone, zbog toga sam ja tu i mislim da su svi ovi momci zbog toga. Nadam se tom uživanju nekom.

- Komunicirao sam, isto su mi i rekli. nikada se nije tu teralo i ubeđivalo. Nije način i nije ni sportski. Ne može "hajde, hajde", kada nisi mentalnu tu, nije to-to ili zdravlje. Idemo sa tim koga imamo.

- Nedostatkom nekih igrača se otvara mogućnost nekim drugim igračima. Mislim da imaju taj kvalitet i da će iskoristiti tu šansu. Gledam to kao šansu.

- Sad je ovo malo novije, ne znam sa kim sam igrao. To me i raduje, neki novi izazov, možda je to tako i trebalo da bude.

Predrag Danilović, predsednik KSS - Očekivanja su mi ista kao i kod selektora. Bilo bi vrlo neozbiljno da imam očekivanja koja se razlikuju od stručnog štaba.

- Očekivao sam da će igrati Nikola Jokić i svi ovi igrači, ali nažalost iz ovih razloga oni nisu u mogućnosti da prisustvuju. Svako bi bio lud da ne priželjkuje medalju. Mnogo puta smo u mnogo jačim sastavima mislili i nadali se najboljim rezultatima, pa tako i u ovom. Zavisi od dosta stvari. Nadam se da ćemo biti zdravi, a ovo ostalo...

Svetislav Pešić, selektor Srbije - Iskoristio bih ovu priliku i mislim da je zgodno da se ne zaboravljaju uspesi. Da se zahvalim svim igračima koji su učestvovali u ovim kvalifikacijama, većina zna koliko je to bilo komplikovano, iz različitih razloga. Da se oda čast njima koji su profesionalnim odnosom i doprinosom dali za Srbiju, ovo je prilika da im se javno priznanje izjavi. Što se tiče ovoga što nas očekuje, počinjemo sa pripremama 28. jula.

- Ove dane do zvaničnog treninga iskoristićemo da se vidimo, da obavimo aktivnosti i obaveze prema sponzorima, da izvršimo sve moguća zdravstvena testiranja i preglede. Da se igrači koji se nalaze pod pritiskom povreda i sezone, da mogu da budu pripremljeni za treninge. Što se tiče ovog spiska koji je, naravno, važan. Za mene i za Savez je važan, za ekipu. Počinju određena pravila, tako i postoje pravila FIBA, mi smo već 28. juna smo obavestili sve timove, saveze, nije bilo nikakvog sakrivanja, sve je oficijalno urađeno. I po pravilima NBA, sve što su tražili, bilo je urađeno. NBA je dao dozvolu za naše igrače. Mi smo pravila ispoštovali.

- Ono što je važno, kod datuma, 12 igrača se određuju 24. avgusta do 23.30 časova i možemo da odredimo ekipu za prvi meč, to će biti njih 12. Niko nas ne prisiljava, interese medija i navijače moramo da zadovoljimo. Da li će Bogdanović da se vrati, da li će Jokić da igra, to je sastavni deo svake godine.

O samom objavljenom spisku:

O Jokić i Micić:

- Micić? Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda... potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama... Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo.

- Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora i to je bio najbolji razgovor. Istrošio se i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje.

O Pokuševskom i Stefanu Joviću:

- Jović želi da igra za reprezentaciju, ima zdravstveni problem u familiji... Svi se nadamo da će se to poboljšati i ako tako bude, staviće se na raspolaganje, ako u familiji sve kako bude dobro. Za Pokuševskog još nismo dobili dozvolu jer je imao povredu, pa čekamo da vidimo.

O kontrolnim utakmicama:

- Planirano je da odigramo tri trening utakmice, sa BiH, Poljskom i u Podgorici sa Crnom Gorom. Posle toga tri zvanične utakmice, jednu u Areni protiv Portorika, dve ćemo odigrati u Kini, Šenženu. Program završavamo 20, 21, potom letimo za Manilu, a onda nas očekuje prva utakmica.

Još o Jokiću:

- Ne osećaju se spremni ni fizički ni mentalno zahtevima koji se traže. Uvek postoji subjektivnih razloga, ovo što vam ja saopštavam to je to. Stvarno vam kažem da su to bili razgovori na gospodskom nivou, drugarskom nivou. Prihvatam, žao mi je, meni kao i tebi. Da li sam razočaran? Pa, naravno, svi smo malo razočarani ako neki igrači koji su važni za reprezentaciju ne igraju. Naši ciljevi se neće menjati, ostaju isti. Želimo da igrmao na OI po svaku cenu, siguran sam da ovi momci koji vas čekaju da vam se obrate, spremni su da daju maksimum.

- Naši ciljevi se ne menjaju, idemo da napravimo tamo šta moramo, a to su Olimpijske igre. Drugih ciljeva nemamo. Da li će biti još ciljeva, videćemo, ako se ukaže prilika za više ciljeve, ne sekirajte se, borićemo do krajnjih granica. Znamo gde živimo, u zemlji koja voli reprezentaciju i koliko joj je važno. Nema nikakvih tajni.

- Negativan odgovor smo dobili danas (od Nikole Jokića). Mi imamo odličnu saradnju duže vremena, ogromno iskustvo... I to je to.

Još o Miciću:

- Pa, nije ni Vasa Micić klasični plejmjeker. Verujem u Avramovića, verujem u Stefana Jovića. Jedan od najboljih plejmejkera koji se pojavio na ovim prostorima i šre zadnjih 20 godina. Njegova situaciju u porodici ako bude u uredu, i njegova porodica želi da on igra. Tu je naš Marko Gudurić, on je pokazao da može da igra na toj poziciji, bio je prvi plej Fenerbahčea. Znamo šta može da uradi Jaramaz, koliko je važan za timsku igru. Zaboravljamo, pa da vas podsetim, on je imao meč viner protiv Grčke. Važno je da im trener veruje i da oni veruju sebi. Idemo ponovo tamo kamp da budemo sami, da radimo dobro, imamo dobre uslove, imamo dobar program utakmica, zato smo i zakazali. Ništa ne sakrivamo, samo želimo da budemo sami. Samo da treniramo.

- Ako nas malo povrede zaobiđu, kapiten je radio punom snagom, a sada ćemo da vidimo da li može i taj trening da prenese i na igru.

Stručni štab:

- Nema izmena, ima dopuna. Imamo dopuna u medikal stafu, imamo dopuna i u ovom delu košarke. Sve radimo da servisiramo naše igrače na najbolji mogući način, do sada je to bila najbolja moguća saradnja. Očekujemo da će to biti dobra saradnja, Ognjen Stojaković je prihvatio poziv, jedna krasna osoba koja će biti od velike pomoći. To je sve urađeno po planu.

O Jagodiću Kuridži:

- Treba se zahvaliti svima koji su omogućili da idemo na to Svetsko prvenstvo. Mislio sam na Jagodića Kuridžu. Sjajan igrač i sjajna osoba i sada je došlo vreme da mladi igrači preuzmu više mogućnosti. Imamo malog Nikolu Jovića, Filip Petrušev, tako da su to igrači na tim pozicijama. Nikada niko nije sličan, ali su tu na tim pozicijama. Obavio sam razgovor sa njim tako kako je on to i zaslužio.

O strancu i Teodosiću:

- Na pitanje Teodosića je dat odgovor. Što se tiče stranaca, u ovom trenutku nije potreba na tim pozicijama, to je jedno. Jednog dana, kada ne znam, ali će se desiti u reprezentaciji Srbije. Da li ćemo biti tu, verovatno ne, ja sigurno neću biti, ali ja nemam nikakav problem da stranci igraju za reprezentaciju Srbije. Moraju da zadovoljavaju kriterijume, nismo sami na svetu, sve zemlje na svetu već igraju sa strancima, neke su promenile po pet, šest stranaca. Od Makedonije do Slovenije, pa i Španija koja je najbolja u ovom trenutku, i oni imaju stranci. Košarka je globalni sport, sve može da se desi, u ovom trenutku toga nismo našli.

O Topiću:

- Topić je već bio sa nama, igrači ga mnogo vole. Hajde da mi njemu poželimo da on iznese u Nišu, da u toj selekciji dođe do medalje. Završio bih, ako smem, ne popravimo li se mi, u srpskoj košarci, odmah da znate da su najbolji deo srpske košarke igrači. A, znam njihove mane i kvalitete igrača, i ljudske i košarkaške. Trenirao sam puno i naših, i debele i mršave, i Holanđane i Australijance, ali ja vam tvrdim da su naši igrači najbolji dao košarke. To vam tvrdim kao zvanični selektor, još uvek zvanični, ne promeni li se ova košarka u Srbiji, svi ćemo biti srećni ako se i kvalifikujemo. Medalja neće biti. Vi to dobro znate. Imamo situaciji u Srbiji, košarka postaje sredstvo za ciljeve, a nije cilj. Kada je bila cilj, bilo je uspeha. Ako se to ne popravi, smejaće nam se oni sa suprotne strane, levo od nas prema Italiji. Podržite ove igrače, imaju srce, znanje i talenat.

SPISAK KOJI JE SAOPŠTIO SELEKTOR SVETISLAV PEŠIĆ

Nemanja Nedović, Aleksa Avramović, Filip Petrušev, Boriša Simanić, Uroš Trifunović, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Nikola Milutinov, Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Jović, Ognjen Dobrić, Bogdan Bogdanović, Alen Smailagić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Aleksej Pokuševski, Ognjen Jaramaz, Aleksa Radanov, Nikola Topić.

Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije - Izuzetna je čast biti kapiten ove zemlje, svi znamo kakvi su igrači bili pre nas, nadam se da i ja biti dobar kapiten.

Predrag Danilović, predsednik KSS - Kao što znate, pred nama je Mundijal i niz nekih utakmica, turnir u Kini. Pozdravio bih naše reprezentativce, selektora Pešića i stručni štab, da im poželim zdravlje i dobar trening. Što bolji rezultat. Oko ostalih stvari će biti pitanja, prepustio bih to selektoru da iznese.

PRE SPISKA I OTKAZ NIKOLE JOKIĆA

Kao što je poznato, od juče je poznato da najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić neće biti među putnicima na Svetsko prvenstvo.

Reprezentativci Srbije Foto: Telegraf.rs

Mnogi su se pribojavali toga da udarna igla neće biti među Orlovima, a neće biti ni Vasilija Micića i Nikole Kalinića, tako da će Srbija biti znatno oslabljena.

Velika košarkaška smotra počinje 25. avgusta, a naša selekcija predvođena novim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem igraće u Manili.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikula

    24. jul 2023 | 15:43

    KKS Srbije sram vas bilo sve zajedno sa igracima kolko vas ima! Znatel koga vi prestavljate i koji GRB nosite? Nosite GRB natopljen krvlju Solunaca i onoh 17godisnjaka kojih je bilo 35000 alo bre 35000 koji cestito ni djevojku ne poljubise,nepostase roditelji ni djedovi? Ali Srbija ih pozvali? SRAM VAS BILO sve zajedno!!! Mene je SRAMOTA VASE SRAMOTE. Ufffffffffffffff????? Krsna Slavooooo!!!!

  • trkac

    24. jul 2023 | 15:25

    Svi otkazi su zbog Pesica. Sigurno bi svi igrali da on nije tu. Vreme je ucinilo svoje, a i njegovo realno posmatranje je proslost. Dobija dobar novac za provodjenje vremena sa reprezentacijom bez rezultata. Takvih selektora u Srbiji ima 5 miliona.Danilovic je morao da ode davno, spasio se uclanjenjem u sns i sada je zasticen. On je novi Grcic.

  • Miloš

    24. jul 2023 | 15:25

    Ja lično ne bih igrao zbog stanja u savezu i zbog Danilovića i starca Pešića, ali, preovladala bi patriotska savjest na kraju pa bih obukao dres. Sad, zamislite posljedice kada se radi nešto protiv svoje volje i preko one stvari. To se najbolje pokazalo na prošlom prvenstvu. Sve u svemu, ja ću ih svakako pratiti i navijati svim srcem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA