Tvorac "košarkaškog čuda" sa Nemačkom za Telegraf: "Poštujem Obradovića i Pešića, Srbija je favorit na SP"

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Selektor Nemačke Gordon Herbert istakao je koliko ceni Nikolu Jokića, srpsku školu košarke, a govorio je i o Evroligi i košarkaškoj klinici "Dušan Duda Ivković"

Košarkaška reprezentacija Nemačke napravila je najprijatnije iznenađenje na prošlogodišnjem Evrobasketu, a najzaslužniji čovek za bronzanu medalju i neverovatnu pobedu nad Grčkom, bio je selektor Gordon Herbert. 

Upravo je Herbert jedan od gostiju i predavača Košarkaške klinike "Dušan Duda Ivković", pa je to ujedno bio i povod da sa njim porazgovaramo o aktuelnim košarkaškim temama. Za sam početak, za Telegraf je izneo prve utiske iz Beograda.

- Prvi put sam ovde i čast mi je, i privilegija, što sam jedan od predavača na košarkaškoj klinici. Uticaj Srbije na Evroligu, evropsku košarku i mene lično je veliki. Jedan od trenera koje pratim i poštujem je Željko Obradović. Bio sam trener u Grčkoj godinu dana i gledao sam šta radi sa Panatinaikosom.

Jedan momenat posebno pamti.

- Bio sam mu asistent u Ol star utakmici. Obradović deluje čvrsto i strogo, ali je u stvari vrlo zabavan i prijemčiv kao ličnost, zaista zna da uživa u životu.

Herbert otkriva i da redovno prati Evroligu i srpske timove.

- Naravno. Gledao sam Evroligu i Partizan koji je vodio 2:0 protiv Reala u Madridu. Mislio sam da će pobediti sa 3:0. Sve to je baš pogodilo Partizan. Igrali su odličnu košarku, a nisu imali budžet kao ostali timovi.

Posebno ceni Jokića

Trener Nemačke imao je priliku da gleda Nikolu Jokića u dresu Srbije, a redovno prati i NBA. Aktuelnog MVP-a finalne serije NBA lige i osvajača trofeja sa Denverom posebno ceni.

- Neverovatan igrač. Ima košarkaški IQ. Za centra, može da postiže poene i sve oko sebe čini boljim. Ne može veliki broj igrača na njegovoj poziciji to da radi. Ono što e meni posebno dopada jet o, što je skroman. Ponaša se kao ljudsko biće i stoji sa dve noge na zemlji. Osvojio je šampionat i par dna kasnije se odmah vratio u svoju zemlju. Sve to mi pokazuje kakva je zaista on osoba.

Kada je reč o reprezentaciji Nemačke, Herbert je jasno podelio uloge, a ono što je najvažnije, uspeo je da "specijalni tretman" Šredera obuzda i učini da se plejmejker potpuno podredi timu. Tako, Šreder je bio prvi koji je pred ovo okupljanje došao, igrao je i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i sam pominjao privrženost nacionalnom timu kao bitnu. Ipak, bronza, nije ono čime su Nemci zadovoljni.

Nemačka može još više

- I pored toa što smo osvojili bronzanu medalju, možemo biti razočarani jer mislim da smo mogli da odemo dalje. Razvili smo i napravili jako dobar tim koji je vrlo posvećen i, ono što je najvažnije, igračima je stalo. Zaista, baš im je stalo to je njvažnije. Idemo dalje. Nadogradićemo ono  gde smo stali prošlog leta. Imamo stvari koje možemo da uradimo bolje i budemo bolji.

Video: Šreder komentarisao Jokića, Janisa i Dončića: Dešava se i najboljima

Nemci su pokazali na koji način se košarka podiže od rekreativnog sporta do igre koju prati cela nacija. Tako, Herbert odgovara i da li će Nemačka doći u najjačem sastavu na Mundobasket.

- Možda imamo jak tim na papiru. Ali, očigledno jedno je papir, a drugo je da budemo tim i to pokažemo na terenu. Nisam siguran da li smo favoriti. Mislim da ima osam ili devet timova konkurišu za medalju. Evropa je trenutno najjači košarkaški region sveta. Konkurencija je velika. Moramo da budemo dobri, malo da nam se posreći i igramonajbolju košarku kada je to najpotrebnije.

Prijateljstvo sa Pešićem

Za sam kraj razgovora, Herbert je iz svog ugla da analizu Srbije, i podsetio na svoje veliko prijateljstvo sa selektorom Svetislavom Pešićem.

- Trener Pešić je moj veliki prijatelj. Mnogo sam naučio od njega tokom godina O je legenda u mnogo država, kao i u Nemačkoj. Napravio je ogroman uspeh i zaista je dobra osoba. Morate da budete dobri u pravo vreme, jedna greška, loša četvrtina i vi ispadate. Takav je sistem. Srbija je svakako jedan od favorita na Mundobasketu.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Željka Obradovića za mlade trenere: Moja vrata su im uvek otvorena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milano

    25. jun 2023 | 12:24

    Sad smo medalju uzeli tako ste i pisali o prošlom prvenstvu prvi krug pa kući!!

  • Deki

    25. jun 2023 | 14:19

    Kad se o Partizanu i Zeljku prica u celom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA