Srbija očitala lekciju Slovačkoj, preko 30 razlike za prolaz u nokaut fazu!

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Rivalke nemoćne od prvog minuta

Košarkašice Srbije opravdale su očekivanja, čak ih i nadmašile, pošto su vrlo ubedljivo nadjačale reprezentaciju Slovačke u drugom kolu šampionata Evrope - 90:52. Ovom pobedom izabranice Marine Maljković došle su nadomak prve pozicije.

Za razliku od duela sa, ruku na srce, daleko jačom selekcijom Turske nije našoj selekciji bilo potrebno mnogo vremena kako bi upalila motore. Povela je Srbija sa 10:3 na krilima Ivon Anderson i Ivane Race, što je bila samo najava u furioznu završnicu prvog kvartala. Nakratko je uspela Slovačka da se konsoliduje, međutim rapsodiju na isteku prvih deset mintua nije mogla biti zaustavljena. Na kraju je na semaforu stajalo 30:12.

Prazan hod naše selekcije na počecima najpre druge, zatim i treće deonice rivalke nisu kaznile. Drugu deonicu rešile su u svoju korist, ali minimalnom razlikom od dva poena.

Suprotno tome, kao odgovor na loš start drugog poluvremena naša reprezentacija pokazala je šta znači igrati timski na oba kraja terena. Samo četiri poena dala je Slovačka u ovom delu meča, primila 18 i tada je već sve bilo rešeno - 65:35.

Srbija - Slovačka košarkašice žene košarka Foto: fiba.basketball
Nije spušten gas sa papučice ni u završnom delu susreta, devojke koje su dobile priliku dodatno su uvećale plus i postavile konačnih 90:52.

Efikasniaj od ostalih u redovima Srbije bila je Ivana Raca sa 16 poena i 4 skoka, Saša Čađo dodala je 11, a Tina Krajišnik 10 i 7 skokova. Vrlo ujednačena je bila statistika ostalih košarkašica, od kojih treba izdvojiti Draganu Stanković sa 8 poena i 11 skokova. U poraženoj ekipi Palenikova je imala 10 i 5 uhvaćenih lopti.

U nedelju se igra poslednje kolo grupne faze Evrobasketa. Takođe u "Areni Stožice" Srbiju očekuje okršaj sa Mađarskom. Prolaz dalje već je obezbeđen, ali je pobeda neophodna kako bi se obezbedila prva pozicija i direktan prolaz u četvrtfinale.

(Telegraf.rs)

Srbija - Slovačka 90:52 (30:12, 17:19 , 18:4, 25:17)

Startne petorke

Srbija: Raca, Čađo, Anderson, Topuzović, Krajišnik

Slovačka: Buknova, Jakubcova, Moravčikova, Palenikova, Vrzesinski

Tok meča:

4. četvrtina

10. minut (90:52): Kraj utakmice trojkom je potvrdila Topuzović. Vrlo dobra igra i laka pobeda Srbije.

4. minut (73:43): Samo nakratko je Slovačka spustila razliku, vrlo brzo ponovo na semaforu stoji plus 30. Tajm-aut nakon kojeg je Maljković promešala karte.

3. četvrtina

10. minut (65:35): Raca briljira na današnjem meču i upravo je ona najzaslužnija za nastavak serije, ukupno 18:4 u trećem kvartalu. Do kraja deonice ona je dodala još četiri poena, Jovanović i Stanković po dva. Plus 30 za mirnu završnicu. Moći će Marina Maljković da iskombinuje postavu i odmori igračice pred presudan meč u borbi za prvo mesto.

6. minut (57:33): Ako je bilo neke dileme na pauzi sada je više nema. Serijom od 10:2 košarakašice Srbije do noga su dotukle protivnice. Nije bilo poena skoro dve minuta, što je sa linije penala prekinula Topuzović. Raca sa četiri poena, Janković i Krajišnik kompletiralew su niz, dok je jedine poene za Slovačku ubacila je Buknova.

Srbija - Slovačka košarkašice žene košarka Foto: fiba.basketball

2. četvrtina

10. minut (47:31): Vrlo loših prvih šest minuta drugog kvartala presekle je Tina Krajišnik pogocima sa linije penala. Od tog momenta raspucale su se obe ekipe, što posebno važi za Sašu Čađo, koja je vezala pet poena. U laganom ritmu igra Srbija. Na pauzi Krajišnik i Raca imaju po 8 poena, Anderson i Janković po 6. Na drugoj strani 8 je postigla Palenikova.

5. minut (36:22): Vezale su rivalke četiri poena na početku deonice i od tada se razlika kreće oko 14 poena. Znatno manje efikasna četvrtina u odnosu na prvu.

1. četvrtina 

10. minut (30:12): Držala je Slovačka neko vreme zaostatak od oko sedam poena, međutim brzo su ih probile naše dame. Nevena Jovanović, Maša Janković i ostale devojke priključile su se napadački i uz sjajnu odbranu doneli Srbiji ogromnu razliku. I to uz samo dve pogođene trojke.

4. minut (12:5): Raca i Ivon Anderson sa 6 odnosno 4 poena predvode tim Marine Maljković. Slovakinje deluju nemoćno pred raspucanom Srbijom. U jednom momentu je bilo i maksimalnih plus devet.

1. minut: Meč je započet napadom Srbije.

20.15: Turska je tokom dana porazila Mađarsku i tako Srbiji (69:68) očistila put ka prvom mestu u grupi D.

Pre meča

Mučila se Srbija na početku šampionata protiv Turske. Bilo je tu dosta promašaja u prvom poluvremenu, čak i u nastavku susreta nije sve štimalo kako bi to želela selektorka Marina Maljković, međutim upisana je pobeda i to se pamti (71:63).

Upravo je ona istakla da se pribojavala samog početka turnira i da je u krajnu ruku zadovoljna što je sa 11 košarkašica ekipa uspela da se izbori sa problemima.

U sastavu nije bilo Aleksandre Crvendakić, koja je upitna i za nastup u ovom susretu.

Slovakinje su ubedljivo poražene od Mađarske (89:67) i na papiru ne bi trebalo da bude problema za naš tim. Pa ipak, treba biti oprezan do samog kraja jer bi eventualni kiks umanjio šanse za prvim mestom koje direktno vodi u četvrtfinale.

Prolaz dalje obezbediće i drugi i treći tim iz grupe, međutim te pozicije vode u osminu finala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA