Jokić je peti Srbin koji je osvajao NBA titulu!

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

I čovek koji je imao najveću ulogu u njoj

Nakon pobede Denvera nad Majamijem sa 4:1 u finalnoj seriji, Nikola Jokić je postao tek peti srpski košarkaš koji se okitio NBA prstenom.

Mnogi naši košarkaši su prodefilovali najjačom ligom sveta, malo njih se radovalo (na primer jedan Vlade Divac nije), ali činjenica je da je Jokić jedini dominirao od svih njih i bio glavni igrač tima do samog kraja.

Prvi Srbin koji je osvojio NBA ligu, bio je Darko Miličić. On je 2004. godine uzeo trofej sa ekipom Detroit Pistonsa. Ostaće upamćen i kao najmlađi košarkaš u istoriji kome je pošlo za rukom. Prethodno je bio izabran za 2. pika na draftu, odmah iza Lebrona Džejmsa. Zanimljiv podatak je da je još jedan Srbin te sezone uz Miličića osvojio NBA prsten. U pitanju je Igor Kokoškov, koji je u to vreme bio pomoćni trener Pistonsa.

Ono što nije uspeo u Sakramentu devet godina ranije, Predrag Stojaković ostvario je sa Dalasom. Stojaković je 2011. osvojio prsten sa ekipom iz Teksasa i tako postao drugi srpski košarkaš sa NBA titulom.

Peđa Stojaković Foto: MN Press

Iako bez značajnije minutaže i sa podređenom ulogom u timu, 2015. godine do titule sa Golden Stejtom dolazi Ognjen Kuzmić, koji je najveće iznenađenje od svih imena koja su se dokopala titule od srpskih košarkaša. Tadašnja paklena ekipa Voriorsa, predvođena Stefom Karijem i Klejom Tompsonom do titule je stigla tako što je u velikom finalu bila bolja od Klivlenda.

Spisak osvajača za sada zaključuju Nemanja Bjelica i pomoćni trener u stručnom štabu Dejan Milojević. Oni su prošle sezone, takođe sa Voriorsima osvojili titulu.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Španović nastavlja karijeru i nakon Pariza: Otkrila šta je značila misterizona poruka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA