≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Epska partija Jokića za vođstvo Denvera od 2:0: Nikola ubacio čak 39 poena, još dve pobede do finala Zapada!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Neverovatnu partiju je noćas pružio najbolji srpski košarkaš

  • 10
Denver Nagets - Finiks Sans Foto: Tanjug / AP

Spektakl! Nikola Jokić i Denver Nagetsi imaju 2:0 u polufinalu Zapadne konferencije NBA lige protiv Finiks Sansa! I kakvu je partiju pružio najbolji srpski košarkaš, možemo reći epsku, čime je bio ubedljivo najzaslužniji za veliko slavlje svog tima u Koloradu - 97:87!

Gledali smo izuzetno uzbudljivu utakmicu kroz čitav njen tok u "Bol Areni" u Denveru. Bilo je više nego jasno da će Finiks večeras izaći sa jakim odgovorom na teren, a na Nikoli Jokiću i drugarima bilo je da ih zaustave.

Ali posebno ćemo svi ponovo biti ponosni na partiju fenomenalnog Somborca, koji je dokazao da je momak za velika dela. Već do kraja treće četvrtine Jokić je stigao da ubaci 31 poen, što dovoljno govori koliko je večeras bio raspoložen za igru.

Do kraja je ubacio 39 poena, sakupio čak 16 skokova, imao i pet asistencija, dve ukradene lopte i jednu blokadu. Iz igre je šutirao 15/24 za dva i 2/6 za tri, dok je sa penala imao 3/4.

Pomogao je Nikoli noćas Gordon sa 16 poena, kao i Kaldvel-Poup sa dve važne trojke u četvrtoj četvrtini za 14 poena. U Finiksu je dominirao Devin Buker sa 35 poena, pet skokova i šest asistencija, kao i Kevin Durant koji je završio sa 24 poena, osam uhvaćenih i tri podeljene lopte saigračima.

Stoga ne čudi što smo gledali krajnje stegnutu prvu četvrtinu uz dosta promašaja na obe strane terena. Dugo je bilo potrebno i jednima i drugima da pronađu svoj ritam, ali ne i Nikoli Jokiću, koji je ubacio devet poena već na samom startu. Baš zahvaljujući njemu, Nagetsi su i imali rezultatski priključak nakon 12 minuta košarke i gubili sa samo košem razlike.

Druga deonica krenula je fenomenalno za Nagetse koji su napravili seriju od 8:0 i tako se prvi put malo odlepili od Finiksa na ovom susretu. Međutim, Devin Buker je krenuo da "puni" koš Denvera, tako da su Sansi opet vrlo brzo uhvatili priključak i gledali smo pravu rezultatsku klackalicu sa ogromnim brojem promena u vođstvu i izjednačenja.

Na kraju, i sam rezultat prvog poluvremena, gde je Finiks imao jedan koš prednosti dovoljno govori o tome koliko je sve bilo dramatično.

Treći kvartal, nažalost, nije krenuo onako kako su priželjkivali Nikola Jokić i saigrači. Zaista je bilo nemoguće zaustaviti Devina Bukera, koji je pogađao gotovo sve što mu je dolazilo u ruke, tako da je Finiks u par momenata bio blizu da ode i na dvocifrenu prednost.

Međutim, ko je drugi mogao da ponudi odgovor na sve to nego Jokić. Najbolji srpski košarkaš ušao je u pravi mali rat sa Bukerom, tako da su obojica do kraja treće deonice ubacila po 31 poen i nagovestila dramatičnih poslednjih 12 minuta.

Šta reći onda o granitnoj odbrani Denvera u poslednjoj četvrtini? Puna četiri minuta bila su potrebna Finiksu da postigne prvi koš preko Duranta, a za to vreme su, pre svega Koldvel-Poup, a potom i Nikola Jokić uspeli da premoste razliku na stranu Nagetsa i da je drže do završnice.

Nije ona bila velika, uglavnom je bila jedan ili dva koša u plusu, ali je i to bilo dovoljno da se atmosfera u "Bol Areni" drži zagrejanom.

Trojka Koldvela-Poupa, kao i pogodak Mareja su odveli Denver i na +10 na dva minuta do kraja. Tada je sve već bilo jasno, Nagetsi su uzeli drugu pobedu!

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

Statistika Nikole Jokića: 39 poena, 16 skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte, jedna blokada (15/24 za dva, 2/6 za tri, 3/4 sa penala)

12. minut (97:87) - Po koš na obe strane, i to je to. Pobeda Denver Nagetsa!

11. minut (95:83) - I Džamal Marej pogađa! Ali evo ga i Durant za dva... NIKOLA JOKIĆ! 39 poena! Kakav meč najboljeg srpskog košarkaša. Idemo na tajmaut Finiksa. Ma nema trojke za Duranta, ide Denver napred... Umalo sada tuča, Buker i Braun su se sukobili. Bacanja su za Brauna posle ovog nesportskog poteza Devina Bukera. I eto još dva poena.

10. minut (89:81) - Blokada! Hvata loptu Nikola! Idemo na tajmaut Denvera, tačno tri minuta do kraja! IDE! Trojka Koldvela-Poupa, osam razlike za Denver, najbolji mogući ishod tajmauta! Nema trojke Finiksa. Sada ide mirno u napad Denver.

9. minut (86:81) - Kakva šteta, ne pogađa Nikola iz lake pozicije posle ukradene lopte. Ni Buker ne pogađa, skida promašaj Jokić. Gordon je ovoga puta fauliran. Siguran Gordon sa penala u oba navrata. Pet je razlike za Denver Nagetse. Nažalost lepa akcija Finiksa za zakucavanje Ejtona. Džamal Marej večeras igra baš loše, promašio je novu trojku, ima 2/13 iz igre, 0/8 za tri. Ali nema trojke ni za Finiks, pa opet ide skok Nikole. I opet promašaj Mareja, sada iz teške pozicije. Opet promašaj Duranta. Silazna putanja, ma da, kasni blokada Duranta nad Jokićem! 37 POENA!

6. minut (82:79) - Finiks Sansi u totalnoj dubiozi nastavljaju da gube lopte, a to se kažnjava samo tako! Nova trojka Koldvela-Poupa, idemo na tajmaut, Denver ponovo vodi! Ne može Ejton pored Jokića, ne, ne! I onda konačno večeras Džamal postiže jedan važan koš. Kakvu odbranu sada igraju Nagetsi, ali ipak pogađa Durantula. Prvi koš Finiksa posle četiri minuta igre. Jokić nažalost ne pogađa iz Sombor "shuffle"-a, a Durant se budi i smanjuje na jedan poen razlike. Lepo! Koš Jokića na drugoj strani! I šta sada opet pogađa Buker, koliko sreće ima i on večeras. Ubacuje i Nikola, ma može! Ako može Buker, može i Jokić!

3. minut (73:73) - Nikola kreće ovu deonicu sa klupe. Dva puna minuta nismo imali ama nijedan pogodak do trojke Koldvela-Poupa za novo izjednačenje! Imao je sada Gordon šansu da donese Denveru prednost, ali pravi prekršaj u napadu. Vraća se naš sjajni Nikola! Idemo!

III ČETVRTINA

Statistika Nikole Jokića: 31 poen, osam skokova, četiri asistencije, dve ukradene lopte, jedna blokada (11/16 za dva, 2/6 za tri, 3/4 sa penala)

12. minut (70:73) - Pre nego što nastavimo, idemo na još jedan tajmaut. Potencijalno nešto što bi Denver morao da iskoristi je povreda Krisa Pola, koji je otišao u svlačionicu. Posle tajmauta, Brus Braun ubacuje dva penala, Durant promašuje, kao i Jokić, ali ovoga puta Buker daje dvojku i ima 26 poena za sada! Faul Duranta, koji se sada tu nešto i buni, ovo mu je četvrti faul i to sada nad Jokićem. Čelindž. Normalno neuspešan, ovaj faul je bio i više nego očigledan. Nikola lagan sa penala. Li prekratak na šutu za tri. Nema trojke, ali bori se naš sjajni Nikola! Kakav koš! 26 njegovih poena! Ma da li je moguće... Kakvu utakmicu igra i Buker, trojka za 29. poen. NIKOLA! Trojka! Kakav rat ovog dvojca sada na terenu. Opet taj Buker sa poenima pod obručem, poslednji napad je za Denver. I open moćni Nikola Jokić! 31 poen!!!

9. minut (59:66) - Jokić lepo razmišlja, ali ga Porter Junior ne prati. Kris Pol uvećava prednost Finiksa na +8, a seriju konačno prekida Koldvel-Poup. Jokić hvata promašaj Duranta, a onda zakucavanje Portera Juniora i evo odgovora! I faul Lija uz to! Pogodio je i penal Majkl sada. Pejn sada sam kao duh pogađa sa poludistance. Nema trojke Portera Juniora... I ne valja, tri bacanja za Devina Bukera. Sva tri je, naravno, pogodio. Lepa akcija za Nikolu koji momentalno postiže koš na drugoj strani. Faul u napadu za Durantulu, lepo se postavio mladi Kristijan Braun. A Brus Braun ima penale i polovičan je, samo jedan od dva. Zakucavanje Ejtona.

6. minut (51:57) - Nastavljamo gde smo stali, Buker daje koš, pa onda Gordon... Durant staje na liniju penala i pogađa oba slobodna bacanja. Na drugoj strani, Nikola daje samo jedan penal posle čega sledi serija Finiksa. Poentira Buker, onda i Pol, prekida to nakratko naš sjajni Nikola, ali Durant ubacuje trojku što je alarm za tajmaut Denvera.

3. minut (46:46) - Malo više ritma na početku drugog poluvremena. Igra se gotovo koš za koš. Prvo Jokić donosi poravnanje, potom Durant vraća Finiks u prednost, onda Gordon za novo izjednačenje, pa koš Pola, pa onda opet Jokić...

Denver Nagets - Finiks Sans Foto: Tanjug / AP

II ČETVRTINA

Statistika Nikole Jokića: 13 poena, četiri skoka, dve asistencije (5/9 za dva, 1/3 za tri)

12. minut (40:42) - Finiks bez pogotka preko Pola, ali i Porter Junior iz nasoka promašuje, što će Sansi da kazne trojkom Bukera. Mnogo promena u vođstvu, čak 14 do sada, a pet puta je bilo nerešeno. Marej je na liniji penala, gde pogađa oba bacanja. Srećom Durant promašuje ovu trojku... Ali ni Jokić se ovoga puta ne snalazi. Durant sa svoje pozicije perfektan. Ali ide i trojka Gordona iz ćoška, konačno malo ritma na ovom meču... Ali na isti, apsolutno isti način pogađa Buker za tri. Loš napad Nagetsa, Marej izblokiran uz zvuk sirene. Do kraja nema koša.

9. minut (35:34) - Ejton zakucava i približava Finiks, da bi Braun postigao novi koš. I Buker opet dodaje dvojku, pa trener Denvera traži tajmaut. Opet sudije sviraju faul u napadu Jokiću, interesantno... Ali i Kevin Durant prolazi isto na drugoj strani kod sudija. Kevin onda pravi faul nad Gordonom za dva penala. Samo jedan realizuje, da bi Pol postigao prve poene. Onda šansa da Finiks povede posle promašaja Mareja, što i oni grabe preko Ejtona. I onda zaista, kakav šut Nikole sa poludistance i pogodak!

6. minut (30:26) - Veoma, veoma tvrda utakmica za sada. Videli smo baš veliki broj promašaja, ali Denver se u svemu tome snalazi i pravi seriju. Prvo Durant ubacuje trojku od tablu uz mnogo sreće, da bi Jokić asistirao Džamalu za novi koš. I Majkl Porter Junior se upisuje u strelce na dodavanje našeg sjajnog Nikole, da bi potom bio i izblokiran u kontri od strane Duranta. Strašnih 1/12 za Finiks do sada u ovom periodu, posle čega ipak stiže koš Bukera.

3. minut (26:21) - Zaista lep početak Denvera u drugoj deonici. Braun poentira, a Nagetsi igraju čvrstu odbranu. Ređaju se i pogođena bacanja Gordona, potom i polaganje posle kojeg Finiks traži minut odmora. Ni posle njega nema boljitka za Sanse. Grin je zakucao i Finiks ne zna za poene, serija 8:0 za Denver.

Denver Nagets - Finiks Sans Foto: Tanjug / AP

I ČETVRTINA

Statistika Nikole Jokića: 11 poena, dva skoka (4/7 za dva, 1/2 za tri)

12. minut (18:21) - Ponovo idemo na tajmaut, ovoga puta Finiksa, nalazimo se u egalu... Očigledno da Nagetsi ne reaguju dobro na minute odmora, pošto je Durant opet ubacio poene posle pauze. Jokić promašuje, potom po dva nerealizovana napada na obe strane. I onda trojka Bukera za prvo veće vođstvo Finiksa. Uz to, Jokić pravi i faul u napadu. Uspevaju Nagetsi da se odbrane, potom i da preko Brauna ubace koš. Ništa od pogotka Duranta, to je to za ovu prvu deonicu.

9. minut (16:16) - Jokić polako počinje da sakuplja i skokove. Međutim, Denver posle minuta odmora ne može gotovo ništa da pogodi, pa Bijombo i Buker vraćaju prednost Finiks Sansima. Tu je zato Nikola da pogodi bukvalno sa mesta gde se izvode bacanja! 11 poena! Zakucavanje Gordona opet vraća prednost Denveru, ali pogađa i Durantula.

6. minut (12:10) - Jokić nakraktko vraća Denver u prednost svojim novim poenima, potom uzvraća Ejton, da bi Koldvel-Poup postigao prve poene u Nagetsima pored Nikole. Okogi zakucava za potpuno izjednačenje, a na prvi tajmaut se odlazi sa prednošću Denvera posle poena Nikole.

3. minut (5:6) - Odličan početak našeg Nikole, koji je postigao apsolutno sve poene do sada za Denver Nagetse u ova prva tri minuta utakmice. Sa druge strane su se do sada upisali Ejton i Buker.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Podsećamo vas da je Denver prvi meč u seriji dobio rezultatom 125:107.

Naš Nikola je tada imao 24 poena, 19 skokova i pet asistencija, dok je najbolju partiju pružio Džamal Marej sa 34 poena, pet uhvaćenih i devet podeljenih lopti saigračima.

(Telegraf.rs)

Video: Jokićeva osveta Durentu za onu blokadu: Nikola u kontri zalepio Kevina "na poster"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    2. maj 2023 | 06:21

    Jokara piše istoriju u NBA!!!!!Budimo ponosni na njega!!!!

  • sasa

    2. maj 2023 | 06:35

    Steta sto Marej i Porter nisu bili precizniji, Nikola bi imao 15+ asistencija

  • vk

    2. maj 2023 | 05:59

    Woow kakva utamica jokic je majstor preko majstora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA