Sve o žrebu za Mundobasket: Orlovi izbegli SAD, Španiju, Grčku i odlazak u Japan, mogu samo u 3 od 8 grupa

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 10

Srbija će saznati rivale u 13.30, kada se na Filipinima održava žreb za Svetsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Srbije saznaće rivale na Mundobasketu ove subote, nakon što se u Manili na Filipinima u 13.30 po vremenu u Srbiji održi žreb za najvažniju košarkašku smotru ove godine.

Žreb će biti održan u Aranetam Koloseumu, a na žrebanju će biti 32 ekipe, uključujući i Srbiju, koja se domogla Mundobasketa posle dramatičnih kvalifikacija.

Koje ekipe učestvuju i kako izgledaju šeširi?

Naša ekipa je u drugom šeširu zajedno sa Francuskom, Slovenijom i Litvanijom i to su ekipe sa kojima Orlovi ne mogu da budu u grupi.

Evo i kako izgledaju svi šeširi:

Prvi šešir: Filipini, Španija, Amerika, Australija

Drugi šešir: Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija

Treći šešir: Grčka, Italija, Nemačka Brazil

Četvrti šešir: Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko

Peti šešir: Iran, Dominikanska republika, Finska, Novi Zeland

Šesti šešir: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija

Sedmi šešir: Jordan, Japan, Angola, Obala Slonovače

Osmi šešir: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska osžstrva

Gde se održava i kada je prenos?

Žreb je u Manili, prestonici Filipona i biće u Araneta Koloseumu, gde će biti i navijača, kojima će biti priređen

Televizijski prenos žreba je na Sport klubu 1, a možete ga pratiti i na Telegrafu uživo, kao i na Jutjub kanalu FIBA.

Gde će se igrati mečevi?

U zavisnosti od žreba, Srbija će znati i gde će igrati svoje utakmice u grupnoj fazi, a to može da bude u Filipinima, Japanu ili u Indoneziji, gde se sve igra grupna faza.

Četiri grupe igarće se u Manili, to su grupe A, B, C i D. Grupe E i F će se igrati u Okinavi u Japanu, a grupe G i H u Džakarti u Indoneziji.

U kojim grupama može da bude Srbija i protiv koga ne može da igra?

Žreb Printskrin: Youtube/FIBA - The Basketball Channel

Ono što je već poznato jete da naša ekipa ne može da bude u grupi A, C, E i G, jer će žreb biti poludirigovan, kako bi se obezbedio geografski princip. Naš tim ne može u grupu sa ekipama iz prvog, trećeg, petog i sedmog šešira.

U jednoj grupi ne može da bude više od jedne ekipe iz Afrike, Azije, iz Severne i Južne Amerike, kao i iz Okeanije, dok iz Evrope može da bude maksimalno dve ekipe u grupi.

Naš tim ne može da igra protiv Filipina, Amerike, Španje i Australije iz prvog šešira, kao ni sa Fracuskom, Slovenijom i Litvanijom iz drugog, ali ni sa Grčkom, Italijom, Nemačkom i Brazilom iz trećeg.

Pošto su Filipini, Japan i Indonezija kao oganizatori mogli da biraju po jedan tim koji žele u svojoj zemlji, oni će se bez žrebanja svrstati u određenu grupu.

Filipini su izabrali SAD, a Japanci Sloveniju. Takođe, Srbija sigurno neće biti u grupi u Japanu, jer je Japan u grupi E, u koju ne mogu ekipe iz drugog, četvrtog, šestog i osmog šešira, a Slovenija je nosilac grupe F, a nalazi se u istom šeširu kao i Srbija.

Filipini će biti u grupi A, Amerika u grupi C, Japan u grupi E, Slovenija u grupi F, a Kanada, koji je izabrala Indonezija, u grupi H.

Dakle, Srbija će ili u grupu B ili D na Filipinima, ili u grupu H u Indoneziji.

Takođe postoji šanse da ne budemo u grupi sa Letonijom i Gruzijom, kao evropskim ekipama, ukoliko nam prethodno u grupu upadne Crna Gora.

Kakav je format takmičenja?

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra. Biće osam grupa sa po četiri ekipe. Prve dve ekipe iz svake grupe prolaze dalje u drugu rundu. U drugoj rundi se stvaraju nove grupe I (od timova iz A i B grupe), J (C i D grupa), K (E i F grupa) i L (G i H grupa) od ekipa koje su prošle dalje. Dve grupe iz druge faze se igraju na Filipinima (I i J), jedna u Japanu (K) i jedna u Indoneziji (L).

Četvrtfinale, polufinale i Finale se igra na Filipinima, i to u Mall of Asia Areni koja ima kapacitet od 15.000 gledalaca, umesto u Filipini areni, koja ima kapacitet od 55.000 gledalaca, ali u poslednji čas nije dobila odobrenje FIBA, jer je znatno otežavala organizaciju finalne faze.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić: Bez odbrane na Mundobasketu možemo da se slikamo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • REŠENJE

    29. april 2023 | 09:30

    da pošaljemo kk nutela (partizan kamerun) da ih sve tamo dobro isprebijaju

  • Geras

    29. april 2023 | 09:23

    Reprezentacija Srbije više ne postoji.... Imamo nekih starijih igrača koji su umorni i nevoljni... Nove nemamo jer pogotovo u Partizanu koji je ranije pravio igrače sada nemaš Srbina... Sede njih četvorica na klupi i ne ulaze.... Kod Zvezde se još provlači nekoliko Srba što je za pohvalu... I to je to.... Užas... Nema tu sta da se nadamo

  • uspeh zagarantovan

    29. april 2023 | 09:32

    dati pasoše ovim batinašima iz partizana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA