Istorijska promena u francuskoj košarci: Uvodi se "seleri kep" zbog dva najmoćnija kluba lige

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Monako i Asvel će od naredne sezone morati da plaćaju porez na luksuz ukoliko premaše finansijske limite određene od strane lige

Naredna sezona elitne francuske košarkaške lige mogla bi da nosi prefiks "istorijska", jer će, prema navodima pojedinih medija u ovoj zemlji, to biti prva takmičarska godina u kojoj će klubovi morati da poštuju strože finansijske principe, koje će definisati vođstvo takmičenja.

Zapravo, radi se o konceptu koji je dobro poznat kao model poslovanja u NBA ligi, takozvani "salary cap", iliti ograničen budžet za sve učesnike takmičenja čije kršenje sa sobom nosi i određene posledice - one finansijske.

Prema navodima portala bebasket.fr, "salary cap" biće na snazi naredne tri sezone u najboljoj francuskoj ligi koja na ovaj način želi da uravnoteži kvalitet takmičenja i ponudi veću šansu platežno manje moćnim klubovima da se ravnaju sa onim najvećima.

U Francuskoj, poslednjih godina dva kluba odskaču u svakom smislu od ostatka lige, Monako i Asvel. Klub iz Monte Karla je u odnosu na prethodnu sezonu uvećao svoj budžet za čak 60%, pa ove godine raspolaže sa 10.8 miliona evra za pojačanja. Naravno, sve to radi zarad konkurentnosti u Evroligi.

Budžet Asvela za tekuću sezonu je daleko manji nego Monakov, 4.2 miliona evra, ali je i taj iznos daleko ozbiljniji od većine ostalih klubova, te je ova ogromna razlika i finansijska nadmoć dva kluba u odnosu na druge, i naterala vođstvo lige da reaguje i izglasa pomenuti finansijski model poslovanja.

Naravno, Monako i Asvel će moći i dalje da ulažu koliko im se prohte, ali će sada plaćati takozvani "porez na luksuz" ukoliko probiju finansijske limite propisane od strane lige.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je Radnički poveo protiv OFK Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cubaka

    13. april 2023 | 14:34

    Dodjite u Srbiju i uzmite "rumenka" za trenera imacete budzet koliko god vam srce pozeli, nikakve penale necete placati pa cak ni porez.

  • Ljudi

    13. april 2023 | 15:10

    Sramota je vredjati najboljeg trenera u istoriji evropske kosarke, pogotovo jer je SRBIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA