Šta Zvezdi donosi pobeda nad Fenerom? U igri je veliki novac, pomoć Partizanu za Top 8, može i da izbaci Turke

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 15

Pred nama je poslednje kolo Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde će u četvrtak od 19.00 staviti tačku na evroligašku sezonu protiv Fenerbahčea. Očekuje se da puna hala Aleksandar Nikolić još jednom da vetar u leđa crveno-belima, koji će pokušati da pobedom završe takmičenje.

Zvezdi možda ova utakmica nema preteran takmičarski značaj, ali ima finansijski, a takođe ovaj meč može mnogo toga da odluči i kada je u pitanju konačan plasman ekipa u Top 8, ali i pozicije ekipa u plej-ofu, uključujući i to ko će biti rival Partizanu.

Zvezda može da izbaci Fenerbahče iz trke za Top 8

Zvezda je još pre nekoliko kola izgubila sve šanse za plasman u Top 8, dok Fenerbahčeu gori pod nogama i mora da pobedi, kako bi obezbedio plej-of i kako bi sve zavisilo od njih.

Do sada je Top 8 obezbedilo šest ekipa - Olimpijakos, Real Madrid, Barselona, Monako, Makabi i Partizan.

Turski tim još nije obezbedio plej-of, pošto ima pobedu više od Žalgirisa i Baskonije, ali i lošiji međusobni skor od njih. U slučaju da Fener izgubi od Zvezde, Makabi pobedi Real na svom terenu, a Baskonija bude bolja od Olimpijakosa u gostima, ekipa Dimitrisa Itudisa bi ispala iz borbe za Top 8, a tamo bi otišli Žalgiris i Baskonija.

Koliko novca je u igri pred duel sa Fenerbahčeom?

Evroliga, tabela Printskrin: Euroleaguebasketball.net

Zvezda bi pobedom osigurala 10. mesto na kraju takmičenja, što nije zanemarljivo sa finansijskog aspekta, jer ta pozicija donosi 410.526 evra.

Ako ne pobedi, Zvezda može da ostane na 10. mestu, ali može da završi i na 11 i na 12. mestu, a to će onda zavisiti od rezultata Efesa i Olimpije iz Milana.

Za 11. mesto se dobija 351.880 evram a za dvanaesto 234.586 evra.

Takođe, svaka pobeda u Evroligi donosi 37.500 evra. Zvezda je do sada inkasirala 600.000 od pobeda u Evroligi, a ukoliko bi pobedila i Fenerbahče, uz bonus za 10. mesto završila bi sezonu sa 1.048.026 evra.

Sa druge strane, u najgorem slučaju, ako Zvezda izgubi i završi na 12. mestu, ukupna zarada od Evrolige bila bi 834.586 evra. Dakle, samo ovaj meč donosi ulog koji je više od 200.000 evra.

Kako Zvezda može da pomogne Partizanu?

Željko Obradović, Duško Ivanović Foto: MN Press

Ukoliko Zvezda pobedi, to bi moglo da pomogne i Partizanu kada je u pitanju konačan plasman pred Top 8. Partizan ne može da bude osmi, ali su otvorene sve kombinacije od 5. do 7. mesta.

Peto mesto je sigurno najpoželjnije za crno-bele, jer ono donosi duel sa Monakom, koji je iako moćan tim, svakako poželjniji rival od Olimpijakosa, Reala i Barselone.

Partizanu je za peto mesto potrebno da Zvezda pobedi Fenerbahče, da Real pobedi Makabi u gostima i da na kraju Partizan pobedi Panatinaikos.

Ukoliko Zvezda ne uspe da pobedi Fenerbahče, Partizan sigurno neće biti peti, šta god da uradi protiv Panatinaikosa, i onda bi mu rivali bili Real Madrid, Barselona ili Olimpijakos.

U tom slučaju bi bio ili šesti ili sedmi, u zavisnosti od ishoda meča Makabi - Real. Ako bi Makabi pobedio, Partizan bi bio sedmi, a ako Makabi izgubi, crno-beli bi bili šesti, pod uslovom da pobede Panatinaikos.

Zvezdi svi igrači na raspolaganju, Fener oslabljen

Dimitris Itudis Foto: FIBA

Trener Crvene zvezde Duško Ivanović rekao je da su svi igrači zdravi i na raspolaganju, ali da za meč može da izabere samo 12 igrača. Sa druge strane, Dimitris Itudis ima problem sa povređenim igračima, jer su van stroja Nemanja Bjelica, Skoti Vilbekin, Devin Buker i Metedžan Birsen, kako prenose turski mediji.

(Telegraf.rs)

Video: "Da smo ušli u top 8 imali bismo realne šanse da osvojimo takmičenje":Ivanović pred poslednji meč

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • terza1.

    13. april 2023 | 11:47

    Partizanu ne treba ničija pomoć, pa ni FMP-a. Maestralno je uradio sve sam, predvođen najboljim trenerom Evrope.

  • PFC

    13. april 2023 | 11:13

    Koga, bre covece zanima FMP i ovi komentari ?

  • Sale

    13. april 2023 | 11:10

    Nemoj samo oni da nam pomazu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA