Šta ako više od dva tima budu izjednačena na osmom mestu Evrolige? Evo od čega tada zavise Partizan i Zvezda

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 28

Biće vrlo uzbudljivo do samog kraja i ne bi bilo čudno da se desi ovakva situacija

Došli smo do trenutka kada je u Evroligi sve moguće, pa i da više timova bude poravnato i izjednačeno po skoru na osmom mestu na tabeli, poslednjem koje vodi u plej-of fazu takmičenja. 

Za njega, ali naravno i za pozicije iznad se trenutno bori devet ekipa, ako izuzmemo Bajern, koji bi morao da dobije apsolutno sve mečeve da bi imao nekakvu šansu.

To su Partizan (15-12), Baskonija (15-12), Makabi Tel Aviv (14-13), Žalgiris Kaunas (14-13), Valensija (13-14), Anadolu Efes (13-13, meč manje sa Realom u gostima), Virtus Bolonja (12-15), Crvena zvezda (12-15) i Olimpija Milano (11-15, meč manje sa Fenerbahčeom u gostima).

Kada gledamo samo večite rivale i međusobne skorove sa protivnicima iz ove grupe, Partizan bolje stoji u mečevima sa Baskonijom, Žalgirisom, Virtusom i (za sada) Efesom, dok je Zvezda bolja u skoru sa crno-belima, Makabijem i Efesom.

Ako samo dve ekipe budu imale isti odnos pobeda i poraza, onda je jasno da se gleda bolji međusobni skor između njih samih. Ali šta se onda dešava ukoliko tri ili više ekipa bude izjednačeno?

Hasan Martin, Matijas Lesor Foto: Marko Jovanović

Evo šta o tome kažu propisi Evrolige, korak po korak:

1) Ako su više od dva tima izjednačena na tabeli na kraju sezone, za konačan raspored gledaće se broj ostvarenih pobeda između njih samih u krugu. Ukoliko poravnanje i dalje postoji samo između pojedinih timova, ali ne i svih, u tom slučaju će se raspored na tabeli između njih napraviti tako što će se u obzir uzeti međusobni skor između njih samih (krug u krugu). Ova procedura ponavlja se sve dok se "poravnanje" ne reši.

2) Ako su timovi po nekom osnovu i dalje izjednačeni na tabeli, o konačnom rasporedu odlučivaće koš razlika u utakmicama odigranim isključivo između tih timova, na domaćem terenu i na strani.

3) Ako ni po tom osnovu nije moguće rešiti ovu situaciju, onda će se u obzir uzeti prvo ukupna koš razlika u čitavom regularnom delu sezone, potom broj postignutih poena, a na kraju i prosečan broj ubačenih poena po meču.

4) Ako se situacija koristeći članove 1), 2) i 3) reši samo delimično i posle toga i dalje postoje dva tima koja su izjednačena, onda se čitava procedura ponavlja od početka, a gledaće se veći broj pobeda u utakmicama između svih navedenih ekipa.

5) Ako se situacija koristeći članove 1), 2) i 3) reši samo delimično, a ne uspe da se razreši članom 4), onda će se gledati veći broj pobeda samo u utakmicama između dva navedena tima.

Naravno, jako je teško očekivati da će ovaj pravilnik "doživeti" da dođe do člana 3), 4) i 5), tako da je ono što treba da zanima Partizan i Crvenu zvezdu uglavnom smešteno u prva dva odeljka.

Jasno je da će do kraja zaista kuvati i ne treba da bude čudno ukoliko bude "izjednačenja" na tabeli između više ekipa u borbi za plej-of.

Video: Lazarević pruža ruku magičnom Gaučosu: Nadam se da će Kampaco biti još bolji

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    9. mart 2023 | 01:15

    Totalno nerealno poredjenje koje mi vise lici navijacki nego realno ,ako je zvezda u kombinaciji zasto onda nije i Bajern jer je svega jedna pobeda manje ili zasto Partizan nebi mogao da stigne i prestigne Monako ,mislim da je zvezda neralna za prolaz a partizanu predstoji borba.

  • Ssss

    9. mart 2023 | 00:29

    Zvezda je zavisila od Albe i Bajerna, to je to. Kad ti gubis 2 puta od poslednjeplasiranih, a to su bili i Armani kad smo izgubili u pioniru i sad Alba, ne mozes sad da ocekujes da ides dalje. I sve zbog tog njihovog lako cemo sa Albom, a Nedovic i Vildoza ne zna se koji je u vecem kanalu.

  • Nenad

    9. mart 2023 | 00:57

    Zvezda realno može najviše do 17 pobeda, što će biti nedovoljno, iako bi 5 pobeda od narednih 7 utakmica bio fantastičan uspeh. Najviše što može je da se izjednači sa Makabijem, kome prognoziram 17 pobeda. Efes, Partizan, Baskonija i Žalgiris će imati 18-19 pobeda i neko će iz ove četvorke morati da ispadne, najverovatnije Žalgiris.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA