Put večitih za Top 8 Evrolige: Koji rezultati treba da se poklope Zvezdi i kako Partizan može da joj pomogne?

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 32

Crno-beli su u znatno boljoj situaciji, ali imaju i teži raspored od večitog rivala, kome je svaki naredni meč faktički i eliminacioni

Utakmicama 27. kola nastavlja se ovogodišnje takmičenje u Evroligi, a Partizan i Crvena zvezda imaju priliku da dodatno poprave skor i dođu do bolje pozicije na tabeli. 

Sa jedne strane, crno-beli su u mnogo boljoj poziciji na tabeli i imaju skor od 14 pobeda i 12 poraza i trenutno su na 6. mestu najelitnijeg košarkaškog takmičenja Evrope. Priliku za petnaestu pobedu imaju od 20.30 u duelu protiv Virtusa koji se igra u Bolonji.

Trenutno, tim koji predvodi Serđo Skariolo je na 12. mestu, sa pobedom više u odnosu na Crvenu Zvezdu. Italijanima je potrebna pobeda kako bi se vratili u borbu za plej of, pa sve ovo garantuje, i te kako, zanimljiv duel dva tima.

Kada je reč o borbi za Top 8, raspored crno-belih je takav u poslednjih osam kola da svaka pobeda može biti presudna. Naime, crno-beli posle Virtusa igraju sa Olimpijom u Milanu, potom sledi teško gostovanje Efesu, kojem prethodi derbi sa Crvenom zvezdom u ABA ligi. U završnici regularnog dela Partizan dočekuje Olimpijakos, Barselonu i Real Madrid, a posle gostovanja Monaku, sledi meč kod kuće sa Panatinaikosom u poslednjem kolu.

Video: Lesor uleteo među Grobare i zgrabio megafon: Tresla se cela Arena od ludnice koju je napravio

Sa druge strane, Zvezda je porazima od Albe i Bajerna propustila priliku da se ozbiljno uključi u borbu za Top 8. I pored toga, nije sve izgubljeno za izabranike Duška Ivanovića, koji su teoretski na dve pobede od mesta koje vodi u Top 8 (doduše, Efes ima meč manje).

Mada, sada su uz pobede potrebni i povoljni ishodi ostalih mečeva. Već ovo, 27. kolo može, uz poklapanje rezultata, da srpskom timu poveća šanse za plasman među osam najboljih. Prvi uslov, naravno, jeste pobeda nad dvostrukim uzastopnim šampionom Evrope, ekipom Efesa, i to, kod kuće.

Doduše, crveno-belima će posao biti olakšan, jer je lider Efesa Vasilije Micić povređen.

Drugi uslov jeste da konkurenti ne izađu kao pobednici iz svojih mečeva. Ono što je bi odgovaralo crveno-belima u ovom kolu jeste da Alba na svom terenu porazi Žalgiris, Olimpija Milano, koja je u seriji pobeda i usponu forme, porazi Valensiju, Real kod kuće slavi protiv Baskonije, a Asvel dobije Bajern i izbaci ga iz konkurencije.

Biće zanimljivo i kako ishod meča Virtus - Partizan utiče na crveno-bele. Zvezda ima tri pobede manje od Partizana, a jednu od Virtusa. Od Partizana ima bolji međusobni skor, a od Virtusa nema. Pošto su crno-beli već prilično odmakli svom večitom rivalu, Zvezdi bi sada više odgovaralo da Partizan pobedi Virtus i tako joj pomogne da eventualnom pobedom protiv Efesa ima isti skor kao tim iz Bolonje.

Takođe, crveno-belima bi odgovaralo i da Partizan u svojim preostalim utakmicama pobeđuje i ostale potencijalne konkurente za Top 8, a to su Olimpija iz Milana i Efes.

U slučaju povoljnog  poklapanja rezultata u 27. kolu, navijači Zvezde mogli bi ponovo da se nadaju plasmanu u osam najboljih, jer njihov tim nema loš raspored do kraja. Posle Efesa, sledi gostovanje otpisanom Panatinaikosu, potom sledi derbi sa Paritzanom u ABA ligi, a onda evorligaški dueli sa Barselonom i Baskonijom, koja je direktni konkurent za 8 najboljih. U poslednjih pet mečeva, Zvezda dočekuje i Valensiju, gostuje ASVEL-u, a onda dočekuje Olimpijakos i Fenerbahče koji su praktično već obezbedili plasman među najboljih 8. Od svih ovih mečeva, Zvezda je autsajder jedino na gostovanju Barseloni, pa bi u slučaju neke nove velike serije, crveno-beli mogli da se vrate u borbu za plej-of.

Video: Kampaco o teškom porazu od Bajerna: Moramo da promenimo naš mentalitet

Evroliga 27. kolo

Utorak

Alba - Žalgiris

Olimpijakos - Barselona

Valensija - Olimpija Milano

Virtus - Partizan

Real Madrid - Baskonija

Bajern - ASVEL

Sreda

Makabi - Fenerbahče

Crvena zvezda - Anadolu Efes

Monako - Panatinaikos

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jxkd

    7. mart 2023 | 12:20

    Zvezda nema sanse, odnosno ima samo u teoriji, jer pobediti sve do kraja je fakticki nemoguce, odnosno moguce je za one kosarlaski neobrazovane. Barsa, Efes, Fener, Olimpijakos, Baskonija, Valensija sve su to ekipe ili kvalitetnije ili pod imerativom pobede, a kvalitetom sa Zvezdom su tu negde. Tako da bice pobeda i potaza do kraja, ali ocekivati sve podbede moze samo budala.

  • Radonja

    7. mart 2023 | 12:24

    FMPu ni bog ne moze pomoci!

  • Lom

    7. mart 2023 | 12:59

    Nije neizvodljivo, ipak u EL nema Zadra i Cobone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA