Srbija ide na Mundobasket! Pešićevi Orlovi stotkom "kaparisali" poslednju dostupnu kartu za Svetsko prvenstvo

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 11 min.
  • 79

Bilo je drame protiv Velike Britanije, ali na kraju je upisana pobeda što je ono što nam je bilo potrebno

Hiljadu nas je graški znoja oblilo dok smo gledali utakmicu između Srbije i Velike Britanije u "Pioniru" večeras, ali na kraju možemo da odahnemo - Orlovi idu na Svetsko prvenstvo u košarci! Pobeda nam je bila potrebna, pobeda je ostvarena - 101:83.

Stoga će se kuglica Srbije naći na žrebu za Mundobasket, a isto tako ćemo gledati Orlove u novom pohodu na svetski tron od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, Indoneziji i u Japanu.

Velika, ogromna nervoza vladala je u timu Srbije od prvog do poslednjeg minuta utakmice. Primetno je bilo da postoji ogromna želja da se ode na Mundobasket, da se prikaže dobra igra i da svi srećni odu svojim kućama.

Međutim, sa druge strane je bila selekcija koja nije bila "očarana" atmosferom. Iako ovo nije ni prvi, pa čak ni drugi tim Velike Britanije, Ostrvljani su došli u Beograd spremni da što je više moguće zagorčaju život Orlovima.

Da sve bude teže, Veliku Britaniju je večeras služio šut za tri poena i to u velikoj meri. U tome je prednjačio Elis, koji inače nastupa u drugoj ligi Italije, a koji je već do polovine treće deonice uspeo da postigne četiri trojke.

Ipak, na kraju je presudio veći kvalitet i duža klupa Srbije. Kako se meč primicao kraju, nekako su Pešićevi Orlovi uspevali da povežu svoje redove i da tako ne dolaze u situaciju da zavise od ishoda meča Belgija - Turska, već da već sada kaparišu mesto na Svetskom prvenstvu u košarci. Serija Avramovića i Petruševa je tu presudila.

Kako je krenula utakmica, činilo se da će Srbija "zgromiti" Britance. Na krilima neverovatnog Marka Gudurića došli smo vrlo brzo do deset poena razlike, ali je problem pravila činjenica da je on zaradio i brze tri lične greške, koje su ga malo poremetile.

Ruku na srce, ništa nije nedostajalo igri Orlova do kraja te prve četvrtine. Zadržali su kontinuitet, dali su ukupno 28 poena, ali je odbrana bila ta koja je zadavala probleme.

A to se videlo na početku drugog kvartala. Serijom 7:0 Britanci su se približili na posed zaostatka, gde su se zadržali kroz dobar deo tog perioda. Jednostavno, Orlovi nisu uspevali da pronađu način da ih slome, a nervoza je postajala sve veća. Pred odlazak na veliki odmor stajala je razlika od 5 poena u korist našeg tima.

Šokantno je krenula treća četvrtina. Britanci su povezali pet poena, stigli do izjednačenja, a publika je tada skočila na noge i krenula još jače da bodri Srbiju. Upali su Ostrvljani u "začarani krug" Pionira, a Avramović i Petrušev pokrenuli su Srbiju.

Serijom njihovih poena, na koju se nadovezao i Mitrović, kao i Jović, Srbija je stigla do +14 na deset minuta do kraja utakmice. Tada je mirisalo na Mundobasket, ali je sve moralo da se potvrdi na terenu i da se ne dopusti scenario koji je doživela Argentina ranije noćas.

Dve trojke Ognjena Dobrića na startu četvrtog kvartala olakšale su put ka Svetskom prvenstvu. Srbija se domogla +20. Onda je ušao Marko Jagodić-Kuridža i počeo je da sipa i on sa distance. Razlika je rasla, a publika uživala.

Kako i ne bi... Gledaćemo Srbiju na Svetskom prvenstvu u košarci!

STATISTIKA UTAKMICE

Srbija - Velika Britanija 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Gledalaca: 8.000

Sudije: Manuel Maconi (Italija), Fernando Kalatrava (Španija), Benijamino Atard (Italija)

Srbija: Dobrić 14, Jović 6, Mitrović 15, Simanić, Trifunović, Avramović 20, Gudurić 13, Jagodić-Kuridža 8, Jaramaz 4, Petrušev 12, Radanov, Ristić 9

Velika Britanija: Adamu 14, Elis 22, Louson, Menzis 7, Votson-Gejl 7, Horhler 2, Džonson 3, Mekenzi 6, Mokford, Vitl 16, Vilijams

Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Velika Britanija Foto: MN Press

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (101:83) - Trojka Dobrića! Promašaj Lousona! 24 sekunde Srbije, izgubljena lopta i za Adamua na drugoj strani. OGNJEN DOBRIĆ! TROJKA! STOTKA! Koš Britanije.

8. minut (95:79) - Koš Mitrovića na dodavanje Simanića. Elis je neprecizan na šutu za dva poena. Ali ni Trifunović ne pogađa trojku na drugoj strani. Louson isto neprecizan za tri. Ofanzivni skok Britanije.

- Sjajan rezultat i na drugoj utakmici. Turska vodi sa 56:39 protiv Belgije, ima +17, a tamo ima da se igra još nekih 13 minuta košarke. 

7. minut (93:79) - Promašaj Boriše Simanića za tri poena. Elis fauliran na šutu za tri poena od strane Ristića. Dva od tri bacanja je pogodio. Uroš Trifunović gubi loptu. Votson-Gejl pogađa trojku. Sad je 14 razlike. Tajmaut Pešića.

6. minut (93:74) - Opet se gazi aut linija u Pioniru, koju arbitri izgleda i ne gledaju. Ali nije važno, promašio je Britanac nakon toga. Ipak ispravlja to Vitl naposletku. Nema sada trojke Dobrića. Novi posed Srbije, ofanzivni skok. MARKO GUDURIĆ! ZA TRI! Još pet minuta do odlaska na Mundobasket... Vitl je fauliran. I to nesportski od strane Marka Jagodića-Kuridže. Sada tu malo sudije prave nepotrebnu dramu. Jedno pogođeno bacanje, drugo ne. Opet Vitl pogađa iz popravnog. Dobrićeva dva poena. Koš i za Britanije.

4. minut (88:67) - Nažalost trojka Vitla. Ali tu je Jagodić-Kuridža! TROJKA! Vilijams poentira... Mnogo poena sada. Težak promašaj Jovića za tri. Odmah izlazi napolje, ali publika ga bodri. Ukradena lopta iz ruku Adamua. Nema žurbe, imamo mi prednost, samo da je sačuvamo i Mundobasket je tu. JAGODIĆ-KURDIŽA! Za tri! +21! Umalo da ukrade loptu Gudurić. 

2. minut (82:62) - DOBRIĆ! Idemo na +17! Trojka! Nova ukradena lopta Srbije nakon toga. Oba penala realizuje Jaramaz, ali na drugoj strani poentiraju i Britanci. DOBRIĆ! Nova trojka! +20!!!

Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Velika Britanija Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (74:60) - Menzis je faulirao Jovića za dva penala. Samo je drugi put pogodio. Adamu opet vraća Britance ispod deset razlike košem za dva poena. Nezgodan je, sve ide na njegovu levu ruku i sve je poene tako postigao. Izgubljena lopta Avramovića, faul Dobrića nad Džonsonom za dva penala. Jedno je pogodio, jedno ne. Dušan Ristić pogađa flouter, a Adamu ovoga puta gubi loptu. Sjajno prolazi Jović za dva, opet je tu veća razlika. Promašaj Horhlera... I za kraj polaganje Ristića!

- Da vas obavestimo da je u Belgiji fenomenalan rezultat, od kojeg trenutno ne zavisimo, ali Turska vodi protiv domaćina sa 45:31!

8. minut (67:57) - Izgubljena lopta Mitrovića, potom je Petrušev faulirao Vitla i ide napolje, to je njegov četvrti prekršaj. Sada ulazi Jagodić-Kuridža. Vitl pogađa oba puta, potom Jović gubi loptu, a iz kontre Adamu realizuje posed Britanije. I Avramović je precizan iz prodora. Jagodić-Kuridža pravi poslednji mali faul. Grešku u koracima pravi Vilijams, tako da nam faktički poklanja posed. Bacanja je dobio i Mitrović, pogodio je oba, posle čega Mekenzi nastavlja svoju furioznu seriju.

6. minut (63:51) - Pogađa Aleksa oba penala, pa promašuje trojku iz naredne akcije. Skok Luke Mitrovića, koji je i fauliran, kaže sudija Maconi. Evo nas opet na +10! Filip Petrušev, dobro je! Adamu opet skraćuje na jednocifren zaostatak Ostrvljana. Petrušev se takođe povezao, njegov novi koš! Onda ukradena lopta Jovića, još dva poena Avramovića iz zakucavanja! Nova izgubljena lopta Britanaca, aut je!

4. minut (55:49) - Promašaj Vitla. Ali opet Aleksa Avramović gubi loptu. Srećom se snašao Mitrović. Avramović na kraju poentira za dva poena. Mekenzi promašuje za dva, ali hvata i skok, pa stiže i faul Petruševa. Elis pogađa za tri poena... Četvrta njegova trojka. Gudurić je fauliran, posle toga Mitrović polaže loptu u koš. Horhler promašuje trojku za izjednačenje, pa i zakucavanje. Skok za Srbiju. Trojka Avramovića, posle toga ukradena lopta i nesportski faul Mekenzija. Tajmaut Britanije.

2. minut (48:46) - Dobra odbrana Mitrovića i Radanova na startu drugog poluvremena. Ali zaista neverovatno... Mekenzi pogađa iz nemoguće pozicije. Sve polazi od ruke Britancima. Promašaj Radanova. Nerešeno je, Elis za tri. Aleksa je fauliran na šutu. Avramović precizan oba puta sa penala. Srećom sada Menzis greši. Ali greši i Avramović.

- Turska uvećava svoju prednost! Sada ima +11 protiv Belgije, što su odlične vesti - 19:30.

- Dobre vesti iz Belgije. Tamo ova selekcija gubi od Turske pred kraj prve četvrtine (14:22). Podsetimo, ako budemo poraženi, treba nam i njihov poraz da bismo otišli na Mundobasket!

II ČETVRTINA

10. minut (46:41) - Avramović opet neprecizan za tri poena. Vilijams hvata defanzivni skok. Neverovatno, ali Vitl će imati šansu da vrati Britaniju na poen zaostatka. Promašio je prvo, a pogodio je drugo, tako da je opet dva poena između dve selekcije. Šta je sada uradio Jović?! Adamu je samo dobio loptu od njega pod košem i ubacio je loptu u koš. Adamu srećom faulira Avramovića koji će da šutira penale. Pogodio je oba puta košarkaš Partizana. Džordan Vilijams nas je počastio promašajem na svu sreću. Ide trojka, Stefan Jović iz ćoška! Tajmaut Britanaca. Nema koša Vilijamsa, hvata loptu Mitrović. Po pogodak na obe strane. Pet razlike na odmoru.

8. minut (39:36) - Trojka! Aleksa Avramović! Na drugoj strani faul Petruševa za bacanja Elisa, koji realizuje oba bez većih poteškoća. Sada je fauliran Marko Gudurić na drugoj strani, ali neće biti bacanja, to je poslednji mali faul Velike Britanije. Lep pogodak Gudurića iz prodora. On nas drži u životu na ovom meču. Vitl promašuje, loptu hvata Aleksa Avramović. Ali Uroš Trifunović promašuje trojku... Mekenzi je promašio trojku, lopta je kod nas. Međutim, sada se i Ristiću stegla ruka sa distance. Ali nije Menzisu koji pogađa za dva.

6. minut (34:32) - Petrušev je zaustavljen faulom od strane Horhlera. Promašaj Dobrića za tri, loptu hvata Ristić... Na kraju prekršaj nad Gudurićem. Petrušev za tri poena! Ovo nam je bilo potrebno! Menzis će na liniju penala posle faula Petruševa, nakon što skok nije iskontrolisan. Menzis je pogodio jedno od dva bacanja. Ovoga puta bez trojke Petruševa. Mekenzi blokiran od strane Gudurića, koji mora da se pazi zbog prekršaja. Neverovatan pogodak Adamua.

4. minut (31:29) - Menzis smanjuje na samo tri poena razlike. Tajmaut Pešića. Nova izgubljena lopta Srbije, ovoga puta Gudurića. Srećom nema trojke Votsona-Gejla. Veliki promašaj Ristića sa polu-distance. Petrušev ide na liniju penala i realizuje jedno od dva bacanja. Na drugoj strani Elis je neprecizan zbog blokade Ristića. Međutim, u nastavku akcije Vitl precizniji.

2. minut (30:25) - Jaramazu loptu u aut izbija Votson-Gejl. Ali sjajan pogodak iz polu-horoga za Ristića. Promašaj Horhlera, Ristić hvata loptu, ali nažalost na drugoj strani nije precizan ovoga puta. Elis pogađa novu trojku... Sam kao duh Dobrić, ali ne pogađa trojku. Vilijams se ispravio i Britanci su na samo pet poena zaostatka. Jaramaz promašuje trojku, Srbija pravi faul.

I ČETVRTINA

10. minut (28:20) - Kajl Džonson spušta Britaniju na jednocifren zaostatak. Tajmaut traži Svetislav Pešić. Fantastičan pogodak Ristića za tri, ponovo smo na +11! Faul u napadu Lousona. Ali nažalost izgubljena lopta i na drugoj strani, gazio je aut liniju Jaramaz. Amin Adamu pogađa lej-ap iz prodora. Jaramaz sada ide na liniju za slobodna bacanja. Ognjen pogađa prvi put, pogađa i drugi. I najgori mogući način da se zatvori četvrtina, za sedam sekundi Britanci nam daju trojku sa pola terena.

- U dvorani su prisutni brojni gosti iz sveta košarke, politike, sporta...

8. minut (23:13) - Užasan pas Elisa, Britanci kao da su za sada opčinjeni atmosferom, a njihov trener traži minut odmora. Srbija nastavlja sa napadima odmah posle pauze. Ipak, tu je bilo dosta konfuzije, odigrali su odličnu odbranu rivali i izgubili smo loptu. Vilijams poentira sa polu-distance, ali na drugoj odlična kombinacija za koš Mitrovića. Izmene u redovima Srbije, ulazi Marko Jagodić-Kuridža, izlazi Petrušev. Šteta, mogao je Mitrović do nova dva poena, ali će ići na liniju za slobodna bacanja. Prvo nažalost promašuje, ali je drugo ubacio. Louson neprecizan sa distance, a reketom gospodari Jagodić-Kuridža i hvata skok. Faul nad Jagodićem-Kuridžom, ali na zemlji prema mišljenju Maconija. Diskutabilna odluka, jer je Marko uputio šut, ali svakako stižu poeni od Jagodića-Kuridže!

6. minut (18:11) - Amin Adamu nastavlja seriju promašaja Velike Britanije, ali potom krade loptu od Mitrovića. Neverovatno, sada sudije sviraju i treći faul Guduriću... Lep pogodak Adamua sada, a Avramović gubi loptu, što srećom ne kažnjava Vitl. Međutim, ispravlja to Elis. Petrušev snažniji i Petrušev zakucava! Fantastičan pogodak Elisa za dva. Luka Mitrović poentira za dva, održavamo razliku.

4. minut (14:5) - Dva poena postiže i Horhler, dok se u strelce upisuje i Mitrović. Neprecizan na drugoj strani Vitl, a Avramović uvećava prednost Srbije na +7. Šteta, Gudurićev drugi faul. Ali neće izaći napolje. Britanija potom gubi loptu posle dobre reakcije Avramovića. Sjajan prodor Gudurića, ići će na liniju za slobodna bacanja. Realizovao je i prvo i drugo. Već je +9 za Srbiju. 

2. minut (8:3) - Krećemo trojkom Vitla, ali uzvraća vrlo brzo Gudurić! Odmah potom ukradena lopta i zakucavanje Petruševa! Odmah od starta jak pritisak na Britance. Radanov pravi faul. Mekenzi promašuje, a Srbija trči na drugu stranu. Trojka, Marko Gudurić! Ma sjajno je raspoložen. Promašuje Mekenzi trojku, hvata Britanija loptu, faul Srbije, konkretno Gudurića.

- Dvorana je u potpunosti popunjena, ostalo je samo nekoliko praznih mesta i očekuje se velika podrška Orlovima.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Iako smo beskompromisni favoriti za pobedu po kladionicama (kvota 1,01 - odnosno na sto uloženih dinara, dobili biste jedan više ako bismo pobedili), opuštanja ne bi smelo da bude. Valjda je dovoljna opomena to što je Argentina noćas poražena od Dominikanske Republike zbog čega će propustiti Mundobasket, iako je na prošlom uzela srebro.

U prvom meču u Njukaslu bilo je veoma tesno, što je opet opomena za Orlove. U poslednjem minutu je bilo samo dva razlike, posle čega je naš tim imao deblje živce i na kraju odneo trijumf - 68:74.

Večeras se timu priključuju i košarkaši iz Partizana i Crvene zvezde - Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Luka Mitrović, Ognjen Dobrić i Filip Petrušev. A u rosteru neće biti Nikole Milutinova i Dejana Davidovca koji su morali da se vrate u Rusiju zbog obaveza u VTB ligi.

Srbija će se na Svetsko prvenstvo kvalifikovati u slučaju pobede ili ukoliko izgubi, ali istovremeno bude poražena i Belgija od Turske u meču koji kreće od 20.30 časova.

Sudije ovog meča biće Manuel Maconi iz Italije, Fernando Kalatrava iz Španije i Benijamino Manuel Atard iz Italije. Dakle, FIBA ništa nije htela da prepusti slučaju, pa je poslala jedne od najboljih arbitara pod svojim okriljem da dele pravdu u Beogradu.

Video: Gudurić: Rekao sam Fenerbahčeu da hoću da igram za Srbiju

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemušti

    27. februar 2023 | 20:35

    Pešicu bre imas 100 godina,ne brukaj se vise molim te.isto je i za Dzajića!! Alo bre 75+ jeste li vi ljudi normalni?!

  • Bojan

    27. februar 2023 | 20:44

    Koji god bude ishod ove utakmice, ovo je sramotno gledati. Ne mogu da se sastave ni sa odbranom, ni napadom. Silenje i nista vise. Kao da igraju protiv top 5 evropskih reprezentacija, neverovatno koja dilentantnost. Ne mogu da prenesu loptu sa njihove polovine, nadjacani u reketu i u napadu i odbrani. Jednom recju, haos…

  • Gile

    27. februar 2023 | 19:54

    Ako ove jadnike ne možemo da pobedimo i sa trećim timom, onda i nismo za SP. Dva najgora selektora u istoriji: Pešić i Žoc. Najslabiji rezultati sa njima na čelu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA