Potpuni muk u Pioniru: Zvezda nokautirana od Albe, najgori tim Evrolige udaljio crveno-bele od Top 8 faze

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 9 min.

Opet je berlinski tim došao glave Beograđanima

Šta se to večeras dogodilo sa Crvenom zvezdom večeras protiv Albe?! Tim Duška Ivanovića imao je sve u svojim rukama, i dvocifrenu prednost i igru posle uvodnih 15 minuta, a onda kao da je pritisnuo dugme za samouništenje. Nemci su ponovo pokazali da su tradicionalno nezgodan rival beogradskog tima, pa za Berlin putuju sa širokim osmehom na licu - 72:87.

Iako zakucani za poslednje mesto na tabeli Evrolige, Albatrosi su večeras pokazali da u njima ipak ima nečega, odnosno da mogu da pomute račune skoro, pa svakom. Posebno je raspoložen bio Maodo Lo, koji je ubacio gotovo sve što mu je došlo u ruke, pogotovo u drugom poluvremenu. Trojke su samo "letele"...

A odbrana Zvezde je, naročito u tom drugom poluvremenu, bila vrlo slaba. Jednostavno su igrači Duška Ivanovića igrali previše mlako, nisu dovoljno "stiskali" Albatrose, a kako su ovi uvećavali svoju razliku, tako su i izrazi na licima igrača kluba iz Beograda postajali sve bleđi. Ovaj poraz mogao bi zaista mnogo da košta crveno-bele na putu ka Top 8 fazi.

Uopšte nije delovalo da ćemo da gledamo dramu na ovom meču. Zvezda je krenula furiozno, od samog starta je krenula da "gazi" Albu i vrlo brzo je po notama Filipa Petruševa i Luke Mitrovića stigla i do dvocifrene prednosti u krajem prve četvrtine. Nju je uspela i da zadrži posle uvodnih deset minuta.

Po novom ulasku sjajnog i magičnog Luke Vildoze, Zvezda je došla i do veće prednosti, ali je onda odjednom samo stala. Ama baš ništa nije prolazilo kroz obruč, crveno-beli su se mučili sa realizacijom, a Nemanja Nedović nije ličio na onog starog sebe. To je učinilo da Maodo Lo povuče Albu ka debelom smanjenju prednosti, koja je faktički pomoću njega i Proćide prepolovljena do velikog odmora.

Ništa bolja situacija po Zvezdu ni u trećoj deonici. Nastavio je Maodo Lo da "rešeta" koš Zvezde, doduše jednom i uz veliku pomoć sudije Fernanda Roke, koji je pred svojim očima dopustio da Nemac da koš iako je gazio aut liniju, a to nas je uvelo u rezultatsku klackalicu. Vodila je malo Alba, malo potom i crveno-beli, a sve se završilo poenom razlike u korist tima Duška Ivanovića pred završnih deset minuta.

Sve to nagovestilo je potpunu dramu u poslednjih deset minuta. Da stvar bude gora i nepovoljnija po Zvezdu, Alba je furiozno krenula u poslednju deonicu. Nije pomogao ni tajmaut Duška Ivanovića, crveno-beli su iz minuta u minut sve više tonuli. Promašili su sve što su mogli.

Četiri minuta Zvezda nije ubacila poene na početku poslednje deonice. Deset poena je za to vreme povezala Alba, stigla do +9, a u tim momentima je u "Pioniru" vladao poptuni muk. Niko nije mogao da veruje da nemački tim ponovo pravi toliko problema Beograđanima.

Kako je četvrtina odmicala, tako je razlika samo nastavila da raste. Gledali smo festival promašaja Zvezde u šutu za tri poena, a Alba je na drugoj strani samo pogađala. Maodo Lo posebno. Faktički je svojim poenima presudio večeras jako slabim crveno-belima.

Imali su crveno-beli idealnu šansu da se primaknu na pobedu od Top 8 faze posle jučerašnjih poraza Partizana i Žalgirisa. Ali je ta šansa prokockana, i sada će morati da se vade protiv nešto težih protivnika, a prostora za grešku više jednostavno - nema.

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Alba Berlin 72:87 (25:15, 19:24, 17:21, 11:27)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd

Gledalaca: 8.000

Sudije: Fernando Roka (Portugal), Joanis Fufis (Grčka), Jurgis Laurinavičijus (Litvanija)

Crvena zvezda: Vildoza 10, Lazarević 4, Mitrović 8, Lazić, Martin, Dobrić 7, Ivanović 9, Nedović 11, Marković 2, Kuzmić 2, Petrušev 14, Bentil 5

Alba Berlin: Lo 24, Proćida 11, Smit 8, Vecel 9, Matišek 3, Šnajder, Olinde 13, Kumađe, Tajman 9, Sikma 2, Lamers 8, Blat

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (72:87) - Maodo Lo uzima loptu i pogađa novu dvojku. Nastavlja se serija promašaja Zvezde... Ništa ne prolazi kroz obruč. Dva poena Petruševa sa linije penala. Olinde isto precizan.

8. minut (68:81) - Bez promena ni u naredna dva minuta. Dva ubačena bacanja Lamersa. Petrušev smanjuje razliku, Smit je vraća. Čak 13 razlike na dva minuta do kraja. Potpuni šok i muk u Pioniru.

6. minut (65:77) - Dobrić poentira posle koša Proćide sa penala. Maodo Lo, 19. poen, trojka... Nema trojke Dobrića, sve je teža situacija. Faul Dobrića. Još jedna trojka Loa. Nema trojke Petruševa.

4. minut (63:70) - Šok... Gabrijele Proćida iz kontre zakucava. Onda Lamers stiže do novih peona. Petrušev je promašio dvojku. Rampa Proćide, isteklo je vreme Zvezdi. Evo koša Dobrića konačno.

2. minut (61:66) - Šta se dešava sa Crvenom zvezdom?! Luk Sikma donosi prednost, Vecel je uvećava sa linije penala. Džejlen Smit dodaje još dva poena za +5, i eto tajmauta Duška Ivanovića.

KK Crvena zvezda - KK Alba Berlin Foto: Mileta Mirčetić

III ČETVRTINA

10. minut (61:60) - Pun minut bez poena, posle čega sjajni Stefan Lazarević donosi Zvezdi prednost. Proćida je neprecizan sa distance. Nedović večeras sa distance gotovo neprepoznatljiv, novi promašaj. Sada faul Nedovića nad Vecelom. Ponovo polovičan Vecel. Ništa od koša Vildoze sa 11-12 metara. Sada totalna konfuzija oko toga da li je lopta kačila obruč. Nije... Vidi se to na ponovljenom snimku. Biće samo jedan razlike pred završnih deset minuta košarke.

8. minut (59:59) - Ivanović vraća poene i prednost Zvezdi, posle čega Maodo Lo dodaje nova dva poena Albi. Ima 16 poena na svom kontu. Prošli put je Zvezdu "čačkao" Luk Sikma, ovoga puta Maodo Lo pokušava da preuzme ovu ulogu. Jani Vecel promašuje slobodno bacanje posle faula Ivanovića, ali drugi put je precizniji. Nedović sa druge strane ubacuje oba.

6. minut (55:56) - Dobro je, evo Nedovića sa poenima, ponovo je nerešeno. Težak promašaj Lamersa, a loptu je pokupio Filip Petrušev. Ivanović poentira posle dobrog dodavanja. Maodo Lo poentira za tri... Alba je već uspela da ubaci 17 poena. Iscurila je lopta Lazića na šutu za tri.

4. minut (51:53) - Trojka Filipa Petruševa! Ali odmah na drugoj strani odgovor u vidu koša Albe... Mitrović poentira na asistenciju Nedovića, ali nestvarni Maodo Lo ubacuje dvojku i još je i fauliran za dodatni penal. Ubacio je i njega, posle čega Mitrović dodaje dva poena. Potom Timan opet vraća Albu u prednost. Zvezda je u potpunom anti-ritmu.

2. minut (44:45) - Lamers je pogodio dvojku sa polu-distance, posle čega donosi još dva poena svom timu. Smit krade loptu i Zvezda prvi put gubi! Tajmaut Duška Ivanovića.

II ČETVRTINA

10. minut (44:39) - Neverovatno... Joanes Timan smanjuje na pet poena razlike. Šta radi Zvezda? Koraci Petruševa. Promašaj Albe, promašaj Petruševa. Konačno faul Lazarevića. Ukradena lopta Nedovića i zakucavanje! Maodo Lo je fauliran. Ovu diskutabilnu odluku dosudio je sudija iz Litvanije, Laurinavičijus.

8. minut (42:35) - Vecel zakucava, tajmaut Duška Ivanovića. Nema poena Lazarevića, ali nema ni Nedovića za tri. Skok Albe, problemi u igri Zvezde. Blat promašuje za tri, ali je tu sveprisutni Proćida. Ali ne može se protiv magičnog Luke Vildoze! On još jednom pokazuje koliko je važan za ovaj tim Zvezde, imaće dodatno bacanje posle koša. I realizovaće ga. I onda i ukradena lopta! Dva poena za Argentinca, koji sam donosi crveno-belima veliku prednost. Opet taj Proćida, nova dva poena.

6. minut (37:29) - Nije mogao sada Luka Vildoza da ubaci trojku sa nekih deset metara, mada nije bio ni daleko. A Olinde drži Albu u igri. Dobrić opet promašuje za tri, sada je on u manjoj crnoj seriji. Mitrović nije pogodio za tri, ali tu je Ben Bentil pod košem i to uz faul! Imaće i dodatno bacanje da vrati crveno-bele na +10! Već treći faul Luka Sikme, to je ogroman problem za Albatrose! Precizan je i sa linije penala Ben. Užasan šut Smita, hvata loptu Luka Vildoza. TV tajmaut. Vildoza gazi aut liniju, a nestvarni Olinde pogađa sve večeras.

4. minut (34:25) - Marković realizuje oba penala, a trojku postiže magični Luka Vildoza! Ma sjajan je Argentinac! Šteta, Olinde za tri... I to preko ruke. Nije mogla bolja odbrana da se odigra. Gubi loptu Ognjen Dobrić, Alba postiže dva poena iz kontre. Odlična akcija za Stefana Lazarevića i zakucavanje!

2. minut (27:20) - Loš početak četvrtine za Zvezdu, nesportski faul Luke Mitrovića. Iz tog poseda dolaze tri poena Albe, jedan sa linije penala i još dva od Maodoa Loa naknadno. Matisek pravi drugi faul u nastavku. Odlični Luka Vildoza i sam postiže svoj prvi koš! Nažalost, Alba mnogo trči i do poena stiže Vecel. Faul u napadu Loa, i to nesportski. Šamar u lice Markoviću.

- Utakmicu prati i Marko Gudurić, koji je pozdravljen od prisutnih navijača.

I ČETVRTINA

10. minut (25:15) - Marković ne ubacuje trojku, ali iz ofanzivnog skoka stiže trojka Ivanovića za +10! Tajmaut Albe na minut i po do kraja. Opet Proćida poentira i to u poslednjoj sekundi napada. Ali ide sjajni Nemanja Nedović! Trojka! Ukradena lopta Markovića, smiriće se napad... Iz svega faul Tamira Blata posle kojeg dva bacanja ubacuje Petrušev. Četvrtina se završava trojkom Matišeka.

8. minut (17:10) - Ni Nemanja Nedović ne pogađa svoj prvi šut. Prelepa asistencija Nedovića za Filipa Petruševa, kakvo zakucavanje i na sve to i faul! Pionir je na nogama. Nije pogodio dodatno bacanje, velika šteta... Blat gubi loptu. Nedović još jednom do Mitrovića ovoga puta! Raste prednost Zvezde, ali u tim momentima i faul Petruševa na drugoj strani. Dva bacanja realizuje Proćida, ali i Ivanović lagano poentira. Šest izgubljenih lopti već ima Alba. Fauliran je Nedović, a posle toga Petrušev poentira uz sjajnu asistenciju Mitrovića!

6. minut (9:6) - I Alba je uspela da se izbori za dva poena preko reprezentativca Maodoa Loa. Dobrić je opet promašio dvojku, a na sve to Filip Petrušev pravi prekršaj koji nas šalje na prvi TV tajmaut. Džejlen Smit je promašio trojku nakon manje pauze, da bi Joanes Timan ipak dodao dva poena na konto Albe.

4. minut (9:4) - Ukradena lopta Bentila koju prati i njegov faul u napadu. I Alba gubi loptu, ali Dobrić to ne kažnjava trojkom. Olinde je opet precizan za dva, a i Mitrović na drugoj strani terena.

2. minut (7:2) - Odličan početak Crvene zvezde. Poeni Bena Bentila sa linije penala, potom trojka Ognjena Dobrića, posle čega stiže i prvi koš Albe preko Luisa Olindea. No, i Ognjen Kuzmić vrlo brzo potom stiže do svoja prva dva poena.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

U prvom delu sezone, Zvezda je konačno uspela da prekine lošu tradiciju u duelima sa Albom. Pre novembarske pobede crveno-belih, videli smo sedam uzastopnih trijumfa Albatrosa, od kojih su tri došla i u Beogradu.

U tom okršaju u "Mercedes-Benc Areni" gledali smo produžetak, ali i magičnu partiju sjajnog Luke Vildoze. On je tada ubacio čak 21 poen uz tri skoka i pet asistencija. Nema sumnje da će i večeras imati veliku motivaciju, a uz njega ključna figura bi mogao da bude i Nemanja Nedović.

Ono što Zvezdu može da raduje jeste činjenica da bi se pobedom primakla na samo jedan trijumf iza osme pozicije na tabeli, koja na kraju vodi u Top 8 fazu, pošto su juče izgubili i Žalgiris i Partizan.

Glavni sudija meča biće Fernando Roka iz Portugala, a njemu će pomagati Joanis Fufis iz Grčke, kao i Jugis Laurinavičijus iz Litvanije. To će reći da posle dužeg vremena neki arbitar iz Španije neće biti delegiran za susret.

Video: Gudurić: Rekao sam Fenerbahčeu da hoću da igram za Srbiju

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    24. februar 2023 | 21:10

    Veliki je Bog i Božija sila, preko 300 komentara ste sinoć ostavili na vesti o porazu Partizana protiv Fenera i to sa 3 razlike a onda vam se desi da vas pocepa Alba sa 15 razlike na svom terenu, Alba koju ste predhodne dve sedmice komentarisali da vam je to sigurica. Čestitam košarkašima Albe što su mi ulepšali veče. Volim Partizan !!! 💕💕💕

  • Igor Obrenovac

    24. februar 2023 | 20:53

    Neće ona nidje. 🤣🤣🤣🤣 Jel igrao Kampaco?

  • Hahaha

    24. februar 2023 | 21:15

    Kakva Blamaza Drzavnog projekat. Zvezda nikad skuplja u Svojoj Istoriji a dozivi da ih Poslednji Tim u Evropi isamara sa 15 razlike kod kuce. Dzaba vam 30 miliona evra sastav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA