≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Zvezda se ponovo krunisala u Kupu Radivoja Koraća: Crveno-beli u bici za trofej uništili Megu u Nišu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Na pet minuta do kraja je već bilo jasno ko će se veseliti na jugu Srbije

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Zvezda je odbranila titulu u Nišu! Ekipa Duška Ivanovića odigrala se sjajnu napadačku predstavu, zaplesala na terenu protiv mlade i talentovane ekipe Mege i tako došla do prvog trofeja u svojim vitrinama u novoj sezoni osvojivši Kup Radivoja Koraća - 96:79.

Jedan daleko efikasniji meč nego što je to inače bio slučaj na ovom Kupu Radivoja Koraća gledali smo u finalu u Nišu. I jedna i druga ekipa su ofanzivno bile raspoložene, a viđeno je i nekoliko zaista maestralnih poteza, pre svega Fakunda Kampaca u timu Zvezde.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Na kraju susreta, Ognjen Dobrić je bio najefikasniji igrač meča sa 24 poena.

Igralo se uz amplitude u predstavi tima Mege. Tri puta su Ružičasti padali u dvocifren deficit, pa se posle njega vraćali. Ali poslednji udarac koji je Zvezda zadala krajem treće četvrtine odlučio je pitanje pobednika.

Bio je ovo ujedno treći vezani trofej za Crvenu zvezdu u Kupu Radivoja Koraća. Pre dve godine trijumfovali nad Megom su u praznom “Spensu“ zbog dobro poznate situacije sa koronavirusom, a prošle u “Čairu“ je u finalu pao večiti rival Partizan.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Iako je Zvezda bolje otvorila meč u finalu Kupa Radivoja Koraća, Mega nije dopustila da padne u veliki rezultatski deficit. Uglavnom dobrim šutem sa distance, kao i raspoloženim Dankom Brankovićem, igrači u ružičastim dresovima održavali su hod za prošlogodišnjim osvajačem Kupa Radivoja Koraća. Poenima sa linije penala na samom kraju deonice su čak stekli i poen prednosti.

Međutim, sve je počelo da se menja onog momenta kada je na teren kročio Nemanja Nedović. Nekoliko neverovatnih trojki i prodora dali su Zvezdi dodatnu motivaciju, a na drugoj strani, Mega nije mogla da pogodi apsolutno ništa. Razlika je ubrzo postala i dvocifrena.

Jednostavno, loša odbrana koštala je tada tim Marka Baraća bilo čega, pošto je primio 21 poen za manje od šest minuta košarke.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Do kraja prvog poluvremena, ipak, Mega je uspela da donekle poveže svoje redove odbrambeno. Vratio se tim Marka Baraća i na samo pet poena minusa, a sa jednim košem više se otišlo na veliki odmor, što je ipak garantovalo kakvu-takvu neizvesnost pred nastavak utakmice.

Lepo je Mega otvorila i narednu četvrtinu. Uspela je da priđe i na svega četiri poena iza leđa crveno-belih, koji su povezali svoje redove sredinom ovog perioda. Posle dva vezana realizovana poseda, u kojima su poentirali Dobrić sa distance i Mitrović iz reketa, prednost je ponovo počela da ide ka dvocifrenoj, a vrlo brzo je i probila tu marginu.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Ponovila se jednostavno Megi ista stvar iz druge četvrtine. Primili su 27 poena, odbrana jednostavno nije mogla da pokrije napadački raspoložene košarkaše Zvezde, pa je pred završnih deset minuta sve gotovo i bilo rešeno sa plusom od 13 poena za tim Duška Ivanovića.

Zvezda je do kraja nastavila da odlično gradi Megu i da na drugoj strani uvećava svoju prednost. Na oko sedam minuta do kraja, klubu u ružičastom isključen je i jedan od najboljih košarkaša, Danko Branković, posle čega jednostavno nije bilo povratka za sastav Marka Baraća.

Tim Duška Ivanovića već je stavio ruke na Žućkovu levicu.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ! ZVEZDA JE OSVAJAČ KUPA RADIVOJA KORAĆA!

9. minut (96:76) - Evo i +20 na samom kraju meča...

8. minut (94:76) - Trudi se Kazalon do kraja, ali razlika sada samo raste.

7. minut (91:75) - Kraj je blizu... Navijači Zvezde već slave trofej.

6. minut (89:75) - Taman kada se Mega ponada trojkom, tako već u narednom napadu promaši zicer. Nakon toga, Zvezda potroši skoro čitav napad i bližimo se kraju.

5. minut (89:72) - Sada stižu šutevi iz svih pozicija iz različitih pobuda: Zvezda jer je sigurna u pobedu, a Mega jer želi da promeni ovu tešku situaciju.

4. minut (87:70) - Vezuje Nedović pet poena i vuče Zvezdu na +17. Ne bi trebalo još da se zvanično kaže, ali se čini da je jasan pobednik Kupa.

3. minut (82:68) - Branković ide van zbog pet ličnih. Vreme ističe, a razlika ne ide ispod dvocifrene razlike.

2. minut (80:68) - Posle 1/2 sa slobodnih, Branković ofanzivnim skokom vraća loptu u koš i drži se nada Mege.

1. minut (80:65) - Nedović polaže na najvećih +15 i pitanje je kako može Barać sada da umiri ekipu osim tajm-autom koji je pozvao. Ovo je poslednji poziv na buđenje Mege.

III ČETVRTINA

10. minut (78:65) - Vildoza je u dva navrata pokušao da produži korak i izduži ruku, ali je oba puta lopta ispala iz obruča. Svakako, Zvezda ima ogromnu prednost pred poslednjih 10 minuta.

9. minut (78:65) - Dobrić dalekomoetna paljba i sprečen povratak na jednocifrenu razliku.

8. minut (73:61) - Ne traži Duško Ivanović tajm-aut iako se Mega za trenutak probudila.

7. minut (71:58) - Cerovina pokušava da zaustavi ovaj slobodan pad, ali je zaključan reket po Zvezdinom receptu. Raste prednost crveno-belih.

6. minut (68:57) - Ne može Mega da spreči kontru u drugom poluvremenu. Sada je ponovo dvocifrena razlika.

5. minut (66:57) - Dobrić je stigao do 18 poena i glavna je poenterska figura među crveno-belima, a nakon polaganja Mitrovića stiže tajm-aut Mege.

4. minut (61:55) - Totalno je Argentinac "privatizovao" meč i pokušava sve sam da reši poenima i asistencijama. Jednom prođe, jednom ne.

3. minut (59:53) - Sve vidi Kampaco. Pas za Petruševa za +6. Odgovor Mege dolazi i nastavlja se ista rezultatska "natezanja" kao i u prvom poluvremenu.

2. minut (57:50) - Kampacov prodor je bio više nego anuliran sa Rorijevom trojkom, ali Dobrić uzvraća dalekometnom paljbom.

1. minut (52:47) - Rat slobodnih bacanja u prvoj minutu drugog dela igre. Tri faula Zvezde za veoma kratko vreme i to će biti veliko opterećenje.

II ČETVRTINA

10. minut (51:44) - KRAJ POLUVREMENA! Mega se vratila u meč po drugi put, nije daleko i može da se nada i dalje. Sa druge strane, Zvezda je na sve načine isprobavala, sva oružja izbacila na sto, ali za sada nije nađena ona najbolja kombinacija.

9. minut (49:42) - Iznervirani strateg Zvezde je burno reagovao i pozvao tajm-aut. Nije zadovoljan odbranom, Mega u tranziciji vrlo lako dolazi do poena. Tajm-aut.

8. minut (49:40) - Sada Uskoković pravi ne baš taktičan faul koji daje priliku Iliću da 2/2 pogodi sa penala.

7. minut (47:40) - Uskoković vezuje 5:0 seriju protiv Zvezde i razlika je sada sve manja. Ivanovićev tim ima problema u ofanzivi i košgeterski je zastao.

6. minut (43:35) - Zakucavanje i crveno-beli ne uspevaju baš predaleko da odu. To će biti ključno za samopouzdanje Baraćevih momaka.

5. minut (41:31) - Nikako da Mega zatvori reket i veoma lako prolaze pasovi za centre. Zbog toga razlika još uvek orbitira oko dvocifrene cifre.

4. minut (37:26) - Prva dvocifrena prednost za Zvezdu. Lako se odrađuje pik en rol, Petrušev i Mitrović to prelako rešavaju i to je +11.

3. minut (33:26) - Kakav okret Mitrovića za +6. Pokušava trener Mege Marko Barać da učini isto što i u prvoj četvrtini, da tajm-autom smiri ekipu i da je ostavi rezultatski u igri.

2. minut (29:26) - Cerovina za tri poena. Ponovo je sprečeno odvajanje Zvezde koja je ponovo krenula da koristi Kampaca, a Argentinac izgleda nezaustavljivo 1 na 1.

1. minut (27:23) - Mis meč i loša preuzimanja od strane Mege je nakupio dva faula u prvom minutu druge četvrtine.

I ČETVRTINA

10. minut (22:23) - Kampaco je za kraj ove četvrtine pokušao da se istakne, promašio je jednu trojku. Mega u prednosti nakon prve deonice.

9. minut (22:21) - Rudan i Cerovina su egzekucijama dali poentu pauzi, tako da je Mega sprečila rano odvajanje. Još dva poena i samo je pola koša razlike ponovo.

8. minut (22:15) - Tajm-aut Mege je posledica Kampacove trojke i sada postoji strah da bi protivnik mogao ozbiljno da se odvoji u ranoj fazi.

7. minut (19:15) - Trojka Nedovića je ponovo odgurala tim sa Malog Kalemegdana na +4. Mega igra za dva plejmejkera u nadi da će da izbegnu bedeme u reketu.

6. minut (14:12) - Sada Zvezda ponovo ide na dva poseda razlike, prvi put od starta, a +4 je doneo Dobrić sa slobodnih bacanja.

5. minut (12:12) - Vraća se dva puta lopta crveno-belima. Svaki napad je imao pozitivan epilog za egzekutora. Nastavlja se klackalica i egal igra. Tajm-aut.

4. minut (8:8) - Brzo se trči na obe strane, a i pored slabijih rotacija u odbrani, Zvezdina defanziva je više zbijena i efikasnost sada zatajila.

3. minut (6:8) - Kazalon zakucavanjem donosi prvu prednost Megi. Lazić je pokušao da vrati vođstvo na drugu stranu, ali je promašio trojku.

2. minut (6:6) - Evo i prvih poena za Megu. Kazalon za tri, a onda i Branković iza linije precizan. Dobro otvorena šuterska noć za "roze". B

1. minut (4:0) - Krađa lopte crveno-belih i Luka Vildoza otvara duel poenima, a već u narednom napadu Mitrović iz reketa precizan. 

PRE MEČA

Zvezda: Vildoza, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Ilić, Nedović, Marković, Petrušev, Bentil.

Mega: Milenković, Branković, Đulović, Rudan, Uskoković, Kazalon, Đurišić, Kovačević, Cerovina, Rori, Mušikić, Stefanović.

Zvezda je do finala Kupa stigla pobedom protiv Borca u četvrtfinalu, a onda i velikim preokretom i trijumfom u večitom derbiju protiv Partizana.

Sa druge strane, Mega je prvo savladala Vojvodinu, da bi u polufinalu bila bolja od FMP-a.

U poslednjem međusobnom duelu, crveno-beli su bili više nego ubedljivi u Pioniru kada su slavili sa 92:58, a Mega je u poslednjih deset okršaja dva puta uspela da izvojeva pobedu.

Video: Zagrevanje košarkaša Zvezde i Mege pred početak finala Kupa Radivoja Koraća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpion

    18. februar 2023 | 23:03

    Ne znam da li ste primetili ali veceras nije bilo grobosa u hali, takodje nije bilo ni jednog jedinog incidenta, nije bilo bacanja stvari na teren, nije bilo vredjanja zena i dece niti bilo kakvog ruznog skandiranja prema sudijama, atmosfera fer i sportska kakva i treba da bude.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    18. februar 2023 | 20:58

    Ово финале радује јер највећим делом играју Српски играчи, садашњост и будићност Србије а не стренџери који код неких играју по 35-40 минута. И капитени знају Српски...

  • Žika Živac

    18. februar 2023 | 20:58

    Večeras srpsko finale, nek pobedi bolji. Napred Zvezdo. Boranija nek gleda kraj malih ekrana i plače 😡🔜🇷🇴

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA