Zvezda ispustila pobedu u litvanskoj drami: Žalgiris se vratio serijom 13:0 i odvojio Beograđane od TOP8

 
 
 ≫ 

Mogla je Zvezda ovde da dođe do pobede, ali serija loših napada i rešenja je uzela maha u ovom duelu

Mogla je Zvezda da dođe do pobede, ali su pali u samom kraju meča i dopustili su Žalgirisu seriju od 13:0, kojom su Litvanci i došli do pobede u ovom meču rezultatom od 71:66, čime su odvojili Beograđane od TOP8 faze.

Teško je objasniti šta se desilo u ovom meču, ali je sama utakmica bila ispunjena preokretima, kao i igrama po sistemu "toplo-hladno" na obe strane, gde je ipak na kraju bolje odigrao Žalgiris. Zvezda je imala svoju priliku, otišla je na +7 u samom finišu meča, ali su to ispustili.

Žalgiris je na samom kraju utakmice serijom od 13:0 napravio prednost na samo 30 sekundi do kraja, pa je samim tim i odneo pobedu u meču.

Istina, Zvezda se dugo mučila na ovom meču, čitavo prvo poluvreme je odigrala u nekoj vrsti "grča", nije pogađala, niti je pravila pametne napade, jedino ih je izvlačio skok tokom čitave utakmice, što im je dalo znake da mogu da se povrate u ovoj utakmici.

Drugo poluvreme je počelo trojkama Vildoze, Bentila i Nedovića, pa se i Zvezda podigla, zapretila, ponadala se će doći do pobede. Nastavili su da pogađaju i Filip Petrušev i svi ostali igrači Zvezde, sve je išlo kako treba, sve do neka četiri minuta pre kraja.

U tim momentima je Zvezda imala prednost od sedam poena, činilo se da će rutinski završiti utakmicu, da će sve biti kako treba za srpsku ekipu, međutim, to nije bio slučaj. Naizgled bezazlena pauza sudija, provera sata i tu kreće raspad Crvene zvezde.

Od tog momenta, Zvezda je do kraja postigla tek dva poena, a primila je čak 15, što je u svakom slučaju previše. Da stvari budu gore, Zvezda je ovim porazom i pokvarila svoj međusobni skor sa Žalgirisom, te sada nemaju tu prednost na svojoj strani pred nastavak takmičenja u Evroligi.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Filip Petrušev sa 16 poena, dok je 11 dodao Nemanja Nedović. Kod Žalgirisa se istakao Edgaras Ulanovas sa 13 poena, gde su najvažnije bile dve trojke u poslednjim trenucima meča, dok su Smits i Polonara dodali po 10.

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda - Žalgiris

TOK MEČA:

00:00 (71:65) - Kraj meča... Nedović je promašio šut za dva, a sada Žalgiris ima priliku da dođe do prednosti... A evo i trojke Ulanovasa kojom je Žalgiris otišao u prednost. A evo i greške Luke Vildoze... Pogodio je Ulanovas trojku i time je i doneo pobedu svojoj ekipi.

01:44 (64:64) - Žalgiris se vratio u meč! Kako je Zvezda ispustila prednost, nekoliko loših napada i Dimša je pogodio trojku za izjednačenje.

02:21 (59:64) - Pogodio je Hejs sa linije bacanja, a Zvezda je potom imala nespretan napad, ali se i potom odbranila. Nedović je promašio polaganje, ali je uhvatio loptu i Zvezda je obezbedila novi napad, posle kog je Ivanović promašio šut za tri poena.

04:39 (57:64) - Smits je promašio šut i Zvezda je odmah izgubila loptu na drugoj strani... Ipak Vildoza igra odličnu odbranu i krade novu loptu, a evo ga i faul Žalgirisa na Filipu Petruševu. Odigrao je odličan još jedan napad, a i uhvatio je loptu posle velikog promašaja Luke Vildoze, koji je potom postigao i poene za +7.

07:17 (55:60) - Kakav koš Luke Mitrovića! Ide Zvezda na +6. Ipak +5, trojka Petruševa je promenjena u dvojku nakon sudijske intervencije.

07:29 (55:59)  - Odbranila se i Zvezda posle veoma teškog napada, potrebna je strpljiva igra Crvenoj zvezdi, ali Petrušev šutira trojku preko ruke i pogađa! Odlična odbrana Zvezde i dosuđene su tri sekunde za ekipu Žalgirisa. Grešku je napravila Zvezda u napadu i Tejlor je odmah poentirao.

09:27 (53:56) - Vraća se Žalgiris sada, Butkevičius je pogodio dva plus jedan za smanjenje Zvezdine prednosti.

IV četvrtina

00:00 (50:56) - Kraj treće četvrtine! Prepuno toga se desilo u ovom delu, ali je Zvezda uspela da preuzme stvari u svoje ruke i preuzme vođstvo na ovom meču. Pogodio je i Filip Petrušev sa poludistance, otišla je Zvezda na plus tri, a potom i Dobrić uz zvuk sirene pogađa trojku!

00:57 (50:51) - Odlična odbrana Zvezde, sada ima i priliku za vođstvo. Evo i vođstva za Zvezdu, Filip Petrušev! Nadmudrio je Polonaru i poentirao, ali je Brazdejkis promašio trojku. Pravi faul i Marković kako bi rasteretio svoje saigrače.

01:55 (50:49) - Odlična rola Lazarevića, preuzeo je sve u svoje ruke i poentirao je za dva poena, ali je onda i Brazdejkis pogodio trojku na drugoj strani... Zvezda se opet približila na tri poena zaostatka, a u igru će ući i Nikola Ivanović. Koliko nespretnosti u samo još jednom potezu, Stefanu Markoviću je lopta ispala u aut. Polonara je potom zalepljen od strane Petruševa i Mitrović poentira na ovom meču!

04:06 (47:43) - Nestvarni promašaji Crvene zvezde, a onda i odlična odbrana Luke Vildozu, zbrka, ali na kraju poeni Bena Bentila za -2, međutim, ponovo Rolands Smits postiže poene, dok Ben Bentil napušta teren uz povredu.

05:38 (45:41) - Sada je Zvezda malo i isforsirala šuteve, ali su na sreću odigrali i veoma dobru odbranu, ali čak i posle toga nisu uspeli da dođu do poena. Lekavičius je upravo to iskoristio i pogodio trojku.

06:30 (42:41) - Evo i trojke Nemanje Nedovića, Zvezda je na samo poen zaosatatka!

07:15 (42:38) - Otvara Bentil trojkom drugo poluvreme! Pogodio je i Nedović odmah zatim, ali je Ulanovas pokupio ofanzivni skok i poentirao na drugoj strani. Mogao je Vildoza da smanji razliku, ali je bio neprecizan. Luka Vildoza pogađa trojku i vraća Zvezdu u život!

III četvrtina

00:00 (38:30) - Kraj poluvremena! Koliko loš napad Crvene zvezde, Petrušev je dobio loptu pod košem, ali je dobio i rampu, potom je ona došla do Ognjena Dobrića koji je morao da pokuša sa poludistance, ali je lopta otišla pored obruča. Obranila se Zvezda, ali je Dobrić potom promašio i trojku. Otišao je Žalgiris i na osam poena prednosti.

01:49 (36:30) - Odličan potez Filipa Petruševa, okrenuo je igrača Žalgirisa i postigao je veoma lake poene. Protraćio je Žalgiris napad na drugoj strani i zvezda ima priliku da dodatno smanji prednost, ali Petrušev gubi loptu.

03:25 (32:28) - Opet Polonara, samo ovoga puta za dva... Na drugoj strani je do prvih poena stigao i Luka Vildoza. Brazdejkis je promašio, omogućio je novu priliku Zvezdi da smanji prednost, ali je Luka Mitrović izgubio loptu, ali i Ulanovas je promašio trojku. Konačno pogađa i Vildoza veoma težak šut.

KK Crvena zvezda, Žalgiris Printskrin: Instagram/bczalgiriskaunas

05:28 (30:24) - Konačno nešto pogađa i Ben Bentil, ostao je sam u  uglu i pogodio trojku, a potom je Vildoza ukrao loptu, šutirao je trojku, promašio, izborili su se za novi napad i promašili još jednu trojku, da bi Džon Holand konačno pogodio šut iza linije 6,75.

06:37 (30:18) - Polonara ponovo, sada je ukrao loptu Vildozi i postigao je poene u kontri. Zvezda je potom promašila šut za tri poena, a ponovo je pogodio Akile Polonara.

07:36 (25:18) - Nemanja Nedović! Čak i kad mu ide loše, košarkaš Zvezde je uspeo da promeša čitavu odbranu Žalgirisa i da poentira posle polaganja. Ali, odmah na drugoj strani uzvraća trojkom Akile Polonara, koji potom deli i rampu upravo Nedoviću.

08:36 (22:16) - Nova četvrtina, ali opet stari loši napadi. Petrušev je pokušao da uposli Kuzmića, ali je lopta otišla u aut. Proklizao je Lekvaičius na drugoj strani, što je iskoristio Petrušev i zakucao loptu u koš, što je postao njegov prepoznatljiv potez. Taman kad se pomislilo da je krenulo kako treba, nesmotrena reakcija u odbrani je donela bacanja Žalgirisu.

II Četvrtina

00:00 (20:14) - Kraj prve četrtine! Ušao je u igru Branko Lazić i odmah je pogodio trojku iz ugla, pa je tako omogućio Zvezdi da smanji prednost, ali i uprkos promašaju Žalgirisa, Nemanja Nedović je izgubio loptu. Lepu akciju je odigao Žalgiris i Birutis je rutinski poentirao u reketu. Poslednji napad je pripao Zvezdi i uspeo je Nedović uz zvuk sirene da pogodi težak šut.

01:11 (18:9) - Još jedan nespretan napad Zvezde i faul u napadu Filipa Petruševa. Odmah Litvanci i poentirao, opet Smit pored Filipa Petruševa. Usledila je i još jedna loša akcija Zvezdem Petrušev je praktično sa centra morao da šutne trojku, dok će sada bacanja imati i Lekavičius.

KK Crvena zvezda, Žalgiris Printskrin: Instagram/bczalgiriskaunas

02:38 (14:9) - Mogla je Zvezda da priđe i na poen zaostatka ili čak izjednači, ali je Nedović bio neprecizan, a Ulanovas je odmah na drugoj strani promašio otvorenu trojku. Malo je nespretno Zvezda odigrala napad, Luka Mitrović je dobio zakasneli pas i njegov pokušaj je završio samo na obruču, dok će Butkevičius sa linije penala imati priliku da uveća prednost Litvanaca.

04:03 (12:9) - Evo ga u igri i Filip Petrušev koji odmah poostiže poene, a izuzev njega u igru je ušao i Luka Mitrović koji mu je maestralno asistirao kod tog koša. Odmah je odbrana i postala još čvršća, pa je Smit promašio trojku, ali je i Nedović uzvratio istom merom.

05:40 (12:5)  - Iako je Zvezda uspela da se povrati, ubrzo je nastala i serija od pet poena na drugoj strani, pošto je prvo Dimša pogodio novu dvojku, a onda je i Smits ostao sam i iskoristio je to trojkom iz ugla. Ušao je u igru Nemanja Nedović i to je odmah dalo i uticaj na igru Zvezde, prelepom akciju su izbacili skoro čitavu ekipu, a Kuzmić je dospeo na liniju bacanja gde je iskoristio jedno bacanje. Odmah je na drugoj strani Smits pogodio trojku.

KK Crvena zvezda, Žalgiris Printskrin: Instagram/bczalgiriskaunas

08:07 (4:4) - Lošiji start Crvene zvezde, Dimša je promašio šut za tri poena, a onda je Bentil izgubio loptu što je kaznio Brazdejkis, da bi potom i Dobrić izgubio loptu, samo što je ovoga puta Dimša pogodio polaganje. Međutim, tada je krenula i Zvezda da igra, pa je poentirala preko Dobrića i Kuzmića.

KOMENTAR PRE MEČA:

Košarkaši Crvene zvezde će u okviru 20. kola Evrolige igrati protiv Žalgirisa u Kaunasu, gde ih očekuje poprilično težak meč, s obzirom na to da je litvanska ekipa rasprodala čitavu dvoranu za ovaj meč koji počinje od 19 sati uz direktan prenos na Sport klub 1 kanalu.

Litvanci su pokušali malo da "zakuvaju" atmosferu pred samu utakmicu, a to su uradili novinari portala "Basket njuz" koji su okrivili Hasana Martina da je koristio nešto agresivniji i grublji rečnik, iako je samo na društvenoj mreži "Tviter" okačio jedan tvit.

Ipak, trener Žalgirisa, Kazis Maksivitis, poručio je da želi da vidi mirnu atmosferu na meču bez ikakvih provokacija za Srbe, pre svega misleći na zastave NATO koje su bile prisutne na prethodnom gostovanju Crvene zvezde.

Kada je reč o ekipi crveno-belih, oni su otputovali Kaunasu u nešto "pojačanom" sastavu, s obzirom na to da se treninzima vratio i Nikola Ivanović, koji je početkom decembra zadobio povredu rebara u meču s Partizanom. Ivanović se oporavio, a i sam trener Duško Ivanović je potvrdio da će on biti u konkurenciji.

Nikola Ivanović Foto: Marko Jovanović

Izuzev njega, Luka Vildoza se takođe kompletno oporavio posle povrede zadnje lože, dok će jedini van terena u redovima Crvene zvezde biti Hasan Martin, koji bi uskoro mogao da se nađe na parketu, ali i Fakundo Kampaco koji još nije registrovan za takmičenje u Evroligi.

Neće biti lako ni Žalgirisu, koji je ostao bez svog najboljeg igrača, Kenana Evansa, koji će pauzirati do kraja sezone. Stigli su Akile Polonara i Ajzea Tejlor da nadomeste taj izostanak, ali je pitanje u kojoj će meri moći da odgovore tom zadatku.

Ove dve ekipe su nedavno igrale i meč u Beogradu, kada je Zvezda uz sjajnog Vildozu (27 poena) uspela da odnese pobedu, te je stoga i očigledno da će Žalgiris sada tražiti priliku za revanš.

Standings provided by Sofascore

Video: Trener Zvezde najavio veliko pojačanje pred gostovanje Žalgirisu

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ugašeni

    20. januar 2023 | 21:09

    Meni nema zvezde od 2011. godine a fmp ne pratim. Tuzan sam.

  • Djape Babangida

    20. januar 2023 | 18:35

    29.01. igraju fmp-zvezda... pozivamo sve ljude da dodju da vide sta je neregularnost takmicenja i sramota kosarke. Velika bruka o kojoj prica cela Evropa, ali polako Evroliga i Aba ce stati na put mafijanju iz Zeleznika. Lisice zveckaju...

  • Srbin

    20. januar 2023 | 20:59

    Alo Idea Zagreb jel vam i sad Partizan kriv sto gubite dobijenu utakmicu??? Da vas neko ne daj bože nije drukao opet, posto je ceo univerzum protiv vas i vaseg postenja, pa ste psihički pali u zadnja dva minuta i od gotovog napravili veresiju pitam onako čisto sportski???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA