≫ 

"Da li neka ekipa u Evropi ima decu u timu kao mi?": Željko Obradović uporedio svoju ekipu s ostalima u EL

On je istakao i da se mnoge "bajke" pričaju u ovo doba godine

  • 25
željko obradović Foto: MN Press

Košarkaši Partizana su fenomenalnom igrom u svojoj Areni slavili protiv Monaka sa 100:80 u meču 17. kola Evrolige, čime su sebe doveli i do skora od osam pobeda i devet poraza, odnosno, "flertom" sa TOP 8 fazom.

Partizan je bio poprilično silovit rival, a sve je rešio u poslednjih 10 minuta, kada je praktično i zgromio svog rivala i zabeležio ovu krajnju razliku. Trener crno-belih, Željko Obradović, započeo je svoju konferenciju rečima hvale na račun svoje ekipe.

- Zahvaljujem svim ljudima koji su napravili neverovatnu atmosferu, pobeda protiv lidera Evrolige, moram čestitati mom timu na sjajnoj pobedi i da pokušamo ovako da nastavimo - započeo je Željko.

Bio je prezadovoljan strateg Partizana, koji je istakao i da je poslednja četvrtina jedna od najboljih koje je imao u Partizanu otkako se vratio na klupu ovog kluba.

- Pa ne znam da li je najbolja, to može da se ceni ovako ili onako, ali ova poslednja četvrtina je specifična, ova razlika od 20 poena nije realna, to je ispalo tako. Monako je igrao dobro, vratili su se posle prve četvrtine, prva i poslednja su bile za primer, odbrambeno i napadački, imali smo lutanja, ali u trećoj, ona je bila bolja od druge. Ono čime sam zadovoljan je intenzitet u odbrani, ali ono na čemu smo insitirali jeste da u napadu igramo pametno i timski i da smo pogotovo u poslednjoj odigrali izvanredno.

- Želim da čestitam igračima, mislim da smo odigrali dobru utakmicu protiv lidera Evrolige koji ima individualni i timski kvalitet na izvanrednom nivou. Čestitam igračima - hvalio je Željko svoje igrače.

Košarka Evroliga Partizan Monako Foto: MN Press/Marko Metlaš

Jedan od veoma važnih faktora na meču bio je i Danilo Anđušić, košarkaš koji nije imao preterano veliku minutažu u prethodnim utakmicama.

- Hajde ovako da kažemo, u sportu je motivacija nešto što je važno, ovo je tim u kom igra i on je bio motivisan, ja na Anđušića kao i na sve igrače, to nije ljutnja, to je nšto što je odnos između trenera i igrača, moj posao je da  ukazujem na dobre stvare i na greške, pre 32 godine me tome naučio pokojni profesor Aca Nikolić. Trener je taj koji koriguje, ako je to problem, onda je to problem, šta da radim, ja ne mogu da odustanem od toga. Sve je stvar korekcije, ja ne mogu da kažem da je dobro ako nije dobro i obrnuto. Odigrao je izvanrednu utakmicu, i taj period kad smo se odvojili, lopta je bila kod njega, zahvaljući tome, naravno i ovaj procenat šuta koji je izvanredan i za dva i za tri pobeda, zato smo ubacili 100 poena, ali to je najmanje važno od svega.

Ovo je Partizanu četvrta uzastopna pobeda u Evroligi, dok se pre nekih mesec dana nije moglo ni naslutiti ovako nešto. Zbog toga, Željko ističe i to da je potrebno samo poverenje u čitav tim.

- Pa ne verujem da sam jedini koji sam verovao, verovali su igrači i oni koji rade sa mnom, zato što kad gubiš utakmice, ne gubiš zato što igraš slabo, nego jednostavno si ulazio u neke nesrećne završnice, odluke, radili smo puno na tome i razgovarali, kao i sada. Desilo se da smo dobili neke utakmice na isti način, ali poverenje je uvek bilo isto, zato što je to stvar treninga, ja sam zadovoljan što mi izgledamo drugačije nego pre mesec dana. Agresivnost na lopti, sve odbrambeno je bolje. Sve ono što je utakmica, iz utakmice u utakmicu ponavljamo neke stvari kako treba da igramo protiv određenih protivnika, Evroliga je izjednačenja, teško je proglasiti bilo koga za favorita, nemoguće je da se kaže da imaš ili nemaš šanse. Moraš da igraš 40 minuta najjače da bi bio u situaciji da pobediš utakmicu.

Košarka Evroliga Partizan Monako Foto: MN Press/Marko Metlaš

Pored Anđušića, dosta važan šraf u pobedi je bio i Jam Madar, mladi plejmejker koji je bio jedan od najefikasnijih igrača, ali koji je glavni kreator u crno-beloj ekipi. Njime je trener Obradović bio posebno oduševljen.

- Madar je odigrao izvanrednu utakmicu, imao je četiri izgubljene lopte, ali to je sastavni deo igre, on se razvija u najboljem smislu, to je plej koji misli i tu saradnja koju imamo dovodi do toga da igra sve bolje. Kad si tu, moraš da razmišljaš za ostale, njegova agresivnost je odlična, on izgleda kao neko ko nema kilažu, ali on ima i brzinu i glavu i telo. Mnogi su pokušavali da se spuste dule kod donejg posta, on to brani nogama i grudima - rekao je Obradović, koji se potom okrenuo i činjenici da je savladan lider Evrolige.

- Ne znam da li je Monako najbolji tim, imali smo utakmicu protiv Fenera u Istanbulu koji je bio lider, bili su na 1. mestu pa smo ih dobili. Ali Monako ima kvalitet, njima fali Lojd koji je sigurno bitan igrač, ali imaju tim, večeras su izašli sa igračem koji igra na četiri, da izađe na tri. Sve ono je što je Madar, da prepoznaju, i kad me pitaju što se okrećem ka glupi, igrači gledaju nešto što niej bitno, ne gledaju bitno. Kad uđu sa klupe prepoznaju i da znaju šta treba da rade, sve ide u što boljem pravcu. Čestitke svima, svi su zaslužni za pobedu. Svi koji dolaze ovde, svi pričaju o tome, kapa dole navijačima, svima, bilo bi lepo kad se ponovila ideja s majicama, bilo je odlično videti crno-belu, to je ekstra motiv. Probaćemo da animiramo ljude da nastave da to rade.

Dante Egzum je u drugom poluvremenu s klupe uneo određenu energiju, ali pravi peh je Partizan snašao pred početak utakmice, pošto su ostali bez Balše Koprivice, za koga trener Obradović nije imao konkretan odgovor.

- S Danteom sam razgovarao, on je sličan kao protiv Bajerna, on ima taj sad, da ne ulazim u detalje, ima kvalitet kao i ostali igrači i u toj zadnjoj četvrtini, do trenutka dok ga nisam izveo, Anđušić je bio bitan, ali to je timska igra. Ne možemo zaboraviti ni učinak Lideja i Lesora, za Balšu morate pitati Momu Jakovljevića, on ima neke probleme, dete koje je pauziralo dva meseca protiv PAO, odigrao jednu utakmicu, sad smo došli u situaciju da treba da ide na neke preglede, mnogo mi je žao.

Pomalo je čudan odgovor dao na pitanje o rosteru, gde je istakao Željko Obradović da je "Božić vreme kada se pričaju bajke", istakavši da niko nema mlade igrače u rosteru poput Partizana.

- Do prošle sedmice, dok nismo pustili Glasa, bio je samo povređen Đorđije Jovnaović, imali smo 15 igrača na treningu, to dozovljava neuporedivo više mogućnosti, da popraviš odbranu, da radiš rotaciju i na taj način igraš na utakmici. Setite se koliko smo proveli bez Avramovića, Smailagića, Koprivice, drugi su imali probleme, da se ne vraćam na Olimpijakos, kad smo imali osam igrača, kad su tu bili Đorđije, Glas i Tristan. Razlika je da imaš trening dobar i ono što sam pričao, biće vremena za sve. Svako koristi, setite se utakmice protiv Zadra, ko je kako igrao, koristio i tako dalje. Treba svi da budu spremni da pomognu timu, ovo je dobar trenutak, ovo je druga utakmicu u januaru, a imaš ih 11. Sad je tu bio jedan čovek, potpredsednik San Atnonija, ovo je postalo kao NBA, slično, to je to. Rosteri su bitni, mi imamo ovaj koji imamo, sa nekom decom, ali uporedite roster da li neko ima decu kao što mi imamo. Ali, znamo od koga to dolazi i zbog čega dolazi. Vreme je Božića, bajke se pričaju, neka nastave.

Video: Lučić o povratku u Partizan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahahaha

    6. januar 2023 | 00:22

    Pa on vas i dalje lozi... 🤣 Koja bre deca?? Cirkus... A sad je raspolozen za romane na konferenciji, a kad izgubi: No comment, it was one ball 😆

  • Ostoja

    6. januar 2023 | 07:36

    Boze Zeljko, ozbiljno preterujes...

  • Obi

    6. januar 2023 | 00:08

    Cestitke na pobedi samo nemoj pretjerivati kada tu decu koristis u evro ligi budimo iskreni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA