Ko je Akile Polonara i šta donosi Zvezdi? Prekaljeni krilni centar i pouzdan šuter, biće noćna mora za rivale!

 
 
 ≫ 
  • 46

Crveno-beli na pragu još jednog bombastičnog pojačanja

Ne zaustavlja se Crvena zvezda. Bombastična pojačanja su redom stizala na Mali Kalemegdan, ali čini se da uprava crveno-belih nije završila posao. "Šlag na tortu" mogao bi biti italijanski krilni centar Akile Polonara, koji je na pragu dolaska u Crvenu zvezdu!

Ko je Akile Polonara? 

Akile Polonara je rođen 23. novembra 1991. godine u Ankoni u Italiji. Visok je 203 centimetra i pokriva pozicije četiri i pet. Košarkašku karijeru započeo je u Banka Tercas Teramu, gde je nastupao u mlađim kategorijama. Profesionalnu karijeru započeo je 2009. godine, u Teramo Basketu.

Već u prvoj utakmici u sezoni 2009/10, Polonara je debitovao u prvoj diviziji, Seriji A, ali u nastavku sezone nije beležio mnogo nastupa, a slično je bilo i u narednoj sezoni.

Već u sezoni 2011/12, Polonara je igrao znatno redovnije. Na terenu je provodio u proseku nešto više od 15 minuta, uz 8,2 poena i 4,5 skokova po meču. Dobru formu te sezone krunisao je protiv Montegranara, kada je postigao 34 poena uz 9 skokova, čime je ostvario indeks korisnosti od 46.

Kruna sezone bila je nagrada za najboljeg košarkaša do 22 godine i poziv na Ol Star utakmicu Serije A te sezone.

Akile Polonara Foto: MNPress

Razvoj karijere

Usled finansijskih problema u klubu 2012. godine, Polonara je bio primoran da nađe novu sredinu, te se potpisao trogodišnji ugovor sa Varezeom. Brzo se prilagodio, što je značajno pomoglo njegovom novom klubu, koji je regularni deo sezone završio kao prvoplasirana ekipa na tabeli. Polonara je beležio 9,5 poena i 5,4 skoka po meču, za, u proseku, 23 minuta na terenu.

U narednoj sezoni je Polonara dobio još više prostora za igru odlaskom vaznih igrača iz tima, ali i uprkos tome, Vareze nije imao baš najbolju takmičarsku godinu. Završili su kao poslednju u grupi Evrokupa, a ni u ligi nisu uspeli da se domognu plej-ofa. To je bio uzrok da Vareze izgubi naslovnog sponzora, što je značilo i oslabljen budžet. Polonara nije želeo da smanji platu kako je klub od njega zahtevao, te je odlučio da promeni sredinu.

Akile Polonara Foto: MNPress

Nije Polonara otišao daleko, već se zadržao u Italiji. Potpisao je trogodišnji ugovor sa Ređijanom, koja je igrala Evrokup, što je bilo dosta značajno italijanskom krilnom centru. Sezonu je završio kao drugi strelac tima sa 11 poena po meču, i kao prvi skakač, sa 6,4 skokova po utakmici. 

Naredna sezona bila je ključna za razvoj Polonarine karijere. Na terenu je provodio u proseku 31,1 minut po meču, više nego bilo koji saigrač, i sezonu je završio kao najbolji skakač tima. Beležio je 18,1 poen po utakmici, uz 8,4 skokova, što mu je pomoglo da od strane Gazete bude izabran za drugog najboljeg igrača u sezoni 2014/15.

Do 2017. godine je nastupao za Ređijanu, a onda je usledila selidba u Dinamo Sasari.  Naredne sezone bio je jedan od ključnih igrača u timu koji je uspeo da osvoji FIBA Evrokup, sa 12,5 poena, 6 skokova i 2 asistencije po meču.

Evroliga

Polonara je 28. avgusta 2019. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa Baskonijom. To mu je ujedno bio i prvi klub van Italije, te je za njega to bio novi izazov. Ipak, upravo u španskom klubu pokazao je sve svoje kvalitete i afirmisao se u potpunosti, kako u španskom prvenstvu, tako i u Evroligi.

Upravo tamo je blistao pod komandom sadašnjeg trenera Crvene zvezde, Duška Ivanovića, a to bi mogao da bude presudan faktor potencijalnog transfera iskusnog italijanskog košarkaša u Crvenu zvezdu. Sa Baskonijom je, uz Duška Ivanovića na klupi i Luku Vildozu kao saigrača, osvojio šampionsku titulu u sezoni 2019/20. 

U leto 2021. godine, Polonara prelazi u Fenerbahče. U dresu turskog tima u tuskom šampionatu, beležio je u proseku 10 poena, 5,7 skokova i 2 asistencije po utakmici, čime je pomogao da Fener osvoji domaće prvenstvo. U Evrpoligi je takođe imao značajan doprinos, beleživši 7,3 poena i 4,3 skoka po meču. Tamo se zadržao samo godinu dana, pa je već u julu 2022. godine potpisao za Anadolu Efes.

Akile Polonara Foto: MNPress

Ipak, u Efesu se nije najbolje snašao, te nezadovoljan statusom u timu, zatražio je da promeni sredinu. Upravo tu na scenu je stupila Crvena zvezda, koja je pored Makabija i Virtusa, pokazala najveće interesovanje za potpis italijanskog krilnog centra.

Reprezentativna karijera

Polonara je započeo reprezentativnu karijeru u mlađim selekcijama reprezentacija Italije, kada je 2009. godine nastupao za selekciju do 18. godina na Evropskom šampionatu, a bio je važan faktor i u selekciji do 20 godina, koja je 2011. godine osvojila srebro na Evropskom prvenstvu.

Akile Polonara Foto: MNPress

Na pripremama za Eurobasket 2013. godine, Polonara je pozvan u seniorsku reprezentaciju kao zamena za povređenog Nikolu Melija. Ipak, nedugo zatim je doživeo povredu zgloba te je ponovo "ispao" iz tima. Ipak, vratio se na velika vrata 2014. godine, kada je postigao 20 poena protiv Nemačke, posle čega je postao regularan član reprezentacije. Srpskoj javnosti je ostao upamćen kao jedan od igrača koji nam je "oduzeo" učešće na Olimpijskim igrama.

Šta Polonara donosi Zvezdi?

"PolonAir", kako su ga prozvali zbog odličnog skoka, važi za veoma eksplozivnog i energičnog igrača. Upravo skok je jedan od Polonarinih glavnih aduta, i sa njim pravi razliku na terenu, kako u ofanzivi, tako i u defanzivi. Vrlo je teško igrati odbranu protiv njega, jer ume da igra i protiv znatno većih i snažnijih protivnika, a često i brzim prvim korakom ume da "izbaci" svog čuvara i nađe put do koša.

Velik raspon ruku mu je takođe jedna od prednosti na terenu, s obzirom na to da lako dolazi do lopte pod košem, ali takođe ume da se snađe i u defanzivi, gde raspon ruku koristi kako bi blokirao protivničke igrače. Odličan je u pik-en-rol igri u defanzivi, gde koristi svoju brzinu i veličinu, i brzim promenama u kretanju, itekako ume da iznenadi protivnika i preseče napad.

Akile Polonara Foto: MNPress

Polonara je pokazao da je i veoma pouzdan šuter. Zna da pogodi iz različitih pozicija, što mu dodatno olakšava posao u napadu. Nema sumnje da bi njegovim dolaskom, Zvezda potpuno kompletirala tim, i uklopila sve kockice baš tamo gde im je i mesto. Unutrašnja linija će dodatno dobiti na kvalitetu, dubini i jačini, a u kombinaciji sa Kampacom, Vildozom i Nedovićem, Zvezda će biti težak izazov za sve protivnike.

Crveno-beli igraju sjajno od dolaska Duška Ivanovića na klupu tima sa Malog Kalemegdana, i odlične partije podigle su euforiju kod navijača na jedan visok nivo. Dva "Pionira" bila bi mala za sve one koji žele da gledaju magiju crveno-belih, a nema sumnje da će Polonarinim dolaskom, očekivanja otići na još viši nivo.

Podsetimo, Zvezda će već večeras u 19.00 igrati protiv Barselone u 16. kolu Evrolige. Crveno-beli su i dalje pod zabranom registrovanja igrača, pa tako najveće pojačanje Fakundo Kampaco nije mogao da zaigra ni na ovom meču, kao ni na prethodnom meču sa Olimpijakosom.

Pošto su sa Malog Kalemegdana najavili da će rešiti ovaj problem sa zabranom registracije, onda bi navijači Zvezde kao novogodišnji poklon mogli da dobiju tandem Kampaco - Polonara na startu 2023. godine, koji bi mogao da bude ubitačan po sve rivale u Evroligi.

Video: Ivanović pred Barsu ohrabren elanom koji prožima ekipu

(Telegraf.rs)

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    30. decembar 2022 | 13:55

    Dobro dosao u najpopularniji klub na balkanu... Nadamo se da ces i ti doprineti gasenju sekte..... Neka te zdravlje sluzi.........

  • Igor

    30. decembar 2022 | 14:08

    Grobari bolje se bavite time sto u Bajernu ima vise srpskih igraca nego u vasem!

  • SamoZaTebe

    30. decembar 2022 | 13:44

    Kakav tim pravi Zvezda ovo nije humano!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA