Ko je Fakundo Kampaco i šta donosi Zvezdi: Dvostruki šampion Evrolige i najskuplji igrač srpske košarke

 
 
  • 51

Crvena zvezda je dobila veliko pojačanje

Fakundo Kampaco je novi košarkaš Crvene zvezde. Saga je konačno završena i navijači kluba sa Malog Kalemegdana, konačno mogu da odahnu.

Dobila je Crvena zvezda kapitalno pojačanje. Svesni su toga svi oni koji prate crveno-bele, što je bilo jasno već nakon prvih pominjanja, da bi iskusni Argentinac mogao da stigne u Beograd. Euforično su navijači iščekivali zvaničnu potvrdu - i dočekali su. Real Madrid nije iskoristio pravo preče kupovine, i stečeni su svi uslovi za dolazak iskusnog košarkaša u Srbiju.

Potpisao je Kampaco ugovor do kraja sezone, sa mogućnošću produžetka na još jednu godinu, za šta će zaraditi vrtoglavih 1,8 miliona "evropskih novčanica", a ukoliko dođe do nastavka saradnje i po završetku tekuće sezone, iskusni argentinski plejmejker prihodovaće još neverovatnih 2,5 miliona evra.

Iskusni Argentinac je tako postao najskuplji igrač u istoriji srpske košarke, nadmašivši nezvanično i ugovore Kevina Pantera (1.500.000 evra), Nemanje Nedovića (1.100.000 evra), Zeka Ledeja (900.000 evra) i Janisa Papapetrua (850.000 evra po sezoni).  Kada se na to dodaju i razni bonusi, jasno je o kakvoj vrtoglavoj sumi se radi.

FACUNDO CAMPAZZO Arhivska fotografija, Fakundo Kampaco, Foto: MN Press

Ipak, iskusni košarkaš se obezbedio izalznom klauzulom u ugovoru, te ukoliko bude želeo da promeni sredinu na kraju sezone, crveno-belima sleduje 50.000 evra.

Ko je Fakundo Kampaco?

Fakundo Kampaco je rođen 23. marta 1991. godine u Kordobi, u Španiji. Prve ozbiljnije košarkaške korake načinio je u Mar Del Plati sa "Penjarolom", gde je osvojio četiri titule prvaka Argentine. Blistao je u domovini, gde je dva puta poneo MVP nagradu finalne serije, a bio je i najkorisniji igrač nacionalnog kupa.

Nakon toga, 2014. godine, usledila je selidba u Madrid, gde je sa velikim uspehom nosio dres Reala. Ipak, prvo je morao da prođe "kaljenje" u Mursiji, za koju je nastupao kao pozajmljeni igrač madridskog velikana. Usledio je i vrtoglavi uspon karijere u Realu i odlična forma, što je već 2017. godine krunisao nagradom "MSP", za najspektakularnijeg igrača španskog šampionata.

Za Real je nastupao do 2020. godine, a za to vreme uspeo je dva puta da se popne na krov Starog kontinenta i da sa madridskim klubom osvoji Evroligu. Pored toga, treba pomenuti i da je Kampaco 2020. godine na meču protiv Albe izjednačio rekord od 19 asistencija u Evroligi, koji je držao Stefan Jović.

Foto: fiba.com

Tokom borvka u Realu, prosečno je u Evroligi beležio 8,3 poena, 5,3 asistencije i 2,3 uhvaćenih lopti po meču, uz 1,4 ukradenu loptu.

Takođe, osvojio je i tri titule prvaka Španije, španski Kup, i četiri Superkupa, a 2019. godine bio je MVP španskog šampionata, dok je godinu dana kasnije bio MVP Kupa Španije. Više puta se našao u idealnoj petorci šampionata, a uspehe je beležio i u dresu nacionalnog tima.

Posebno se izdvaja srebrna medalja na Svetskom prvenstvu u Kini, 2019. godine, a interesantno je da mu je i tada bio saigrač Luka Vildoza.

Epizoda u NBA ligi

U novembru 2020. godine, usledila je selidba u najjaču ligu sveta, gde je obukao dres Denver Nagetsa, za koje nastupa i naš Nikola Jokić. Dobrim partijama on je uspeo da zadivi trenera Nagetsa, Majka Melouna, koji ga je jednom prilikom nazvao jednim od pet najboljih pik-en-rol igrača sveta. 

Fakundo Kampaco Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Epizoda u Denveru trajala je dve godine, a nakon toga odlučio je da pređe u Dalas Maverikse, kod Luke Dončića. Ipak, to se nije ispostavilo kao dobra odluka. Među Maveriksima se zadržao svega dva meseca, nakon čega je dobio otkaz. U Dalas je stigao Kemba Voker, te za omalenog plejmejkera više nije bilo mesta u timu. U Dalasu je zabeležio ukupno 8 nastupa, uz 52 minuta na terenu i 10 postignutih poena.

Šta će Kampaco doneti Zvezdi?

Nema sumnje da je ekipa Duška Ivanovića dobila veliko pojačanje. Kampaco je visok "samo" 178 centimetara, ali neverovatnom energijom i ekplozivnošću nadoknađuje nešto sitniju građu. Uz to, poseduje neizostavni argentinski inat, koji je po mnogo čemu sličan srpskom, što bi moglo da donese prevagu u nekim situacijama.

Kako je gore pomenuto, trener Denvera, Majk Meloun, prozvao je Kampaca jednim od pet najboljih pik-en-rol košarkaša na svetu, ali naravno da to nije njegov jedini kvalitet. Kampaco važi za odličnog asistenta, a uz neverovatnu košarkašku inteligenciju, često će pronaći najneobičniji način da uposli saigrače.

Lorenco Braun, Lorenzo Brown, Fakundo Kampaco,Facundo Campazzo Foto: Nikola Tomić

Kada je reč o igri u defanzivi, omaleni Argentinac često ume da iskoristi svoju građu i jake ruke, kako bi "ukrao" loptu iz ruku protivnika. Često ume da iznudi grešku protivnika, pritiskom na celom terenu, i takozvanom "flaster" igrom.

Nema sumnje da će Zvezda dolaskom Kampaca dodatno dobiti mirnoću u napadu i sigurnost u igri. Ipak, ono što bi najviše moglo da znači crveno-belima je to što Argentinac voli da igra sa loptom u rukama i što je strastveni lider na terenu. Baš taj segment bi mogao da otvori dodatan prostor za Nemanju Nedovića i Luku Vildozu, čime bi Crvena zvezda kompletirala svoj ubojiti napad.

Crvena zvezda je dobila ogromno pojačanje, a u kombinaciji sa pomenutim igračima, napad crveno-belih biće "noćna mora" za protivničke timove.

Video: Vildoza trojkama presudio Igokei: Argentinac je opet junak Zvezdine pobede

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarka

    19. decembar 2022 | 20:47

    Aa cemu pitanje odakle Zvezdi pare? Pa ljudi igramo El godinama, osvajamo, prodajemo dobre igrace kasnije imamo procente od njih. Nema mesta pitanju "Odakle pare". Pitanje je odakle partizanu za samo Pantera 1,5 miliona kad nisu nista osvojili u godini iza nas, dobili privilegije zbog Zeksa i sad njih muci odakle nama pare... Imaju koliko vidim bitnije brige od odakle Zvezdi pare. Tako da 💃

  • Zar je bitno

    19. decembar 2022 | 20:47

    Kolika je plata Nanelija? Pitam za druga...

  • poy

    19. decembar 2022 | 21:02

    Svi znamo vec ko je Kampaco. Najbolji plej evrolige. Zato grobari kukaju na svim stranicama, nije im lako. Bas ih pogodilo ovo jako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA