Pešić o odluci Efesa da Miciću ne dozvoli dolazak u reprezentaciju: "Vasa je krenuo na put, a onda..."

 
 ≫ 
  • 22

Srbija bi eventualnom pobedom mogla da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Srbije, posle pobede nad Velikom Britanijom, nastavlja kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci utakmicom protiv Turske koja se igra ovog ponedeljka od 20 sati. 

Tim povodom, selektor Srbije Svetislav Pešić odgovaraće na pitanja srpskih novinara u Beogradu pred meč sa Turskom u kojem bi Srbija mogla da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo eventualnom pobedom. Otvorio je priču jednom anegdotom.

- Što tiše pričaš, oni drugi te bolje slušaju. To mi je Zaga Žeravica rekla, kaže Pešo, slušaj, nemoj da se uzbuđuješ ako ne pričaš španski, to je dobro, koncentracija igrača je tada mnogo veća. Što si glasniji, manje te slušaju, čuju te, ali te ne slušaju, tako da ja sada moram da menjam pristup razgovorima i dogovorima. Moramo svi da se prilagođavamo situaciji, jer mi smo poznati po tome što smo mnogo glasni, pa nas čuju dobro, ali nas ne slušaju. Pokušao sam za ovu godinu dana koliko sam ovde, da posetim sve moguće redakcije, mislim da ne postoji ovde nijedan od nas. Ja sam dosta govorio o košarci i dosta sam govorio o našem stanju, ali što sam više govorio i pokušavao da objasnim, to se pretočilo u izvinjenje. Ja sam želeo da govorim o reprezentaciji, što je moj prvi zadatak, u kom smo mi stanju, da bismo bili bolji, što je ono što ja želim, a to je da se ja menjam i da se prilagođavam situaciji, i da se svi menjamo, jer se toliko stvari desilo u evropskoj košarci i košarci uopšte. Ako želimo uopšte da idemo napred ili gde mi vidimo sebe kao preteče ili nosioce ideja, mi moramo da se prilagođavamo ne zbog toga što nismo najbolji, nego što želimo da budemo najbolji.

Kaže da je sva pažnja usmerena na meč sa Turcima, ali kaže da meč nije presudan, već da bi pomogao da se Srbija plasira na Mundobasket.

- Ja sam ovde zbog kvalifikacione utakmice sa Turskom, što se tiče tih kvalifikacija, govorio sam na tu temu, ne bih širio priču, rekao bih da nas očekuje jedna izazovna utakmica, a sa druge strane, svi su motivisani želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom i da damo maksimum da tu utakmicu pobedimo, jer ona nije presudna, ali može puno da nam donese, ne samo zbog dva boda, nego što bismo imali 2-0 sa Turcima. Svako svakoga može da pobedi, o Letoniji ne bih trošio reči, respektujem ih, tu su gde su, oni su se prvi kvalifikovali.

Svetislav Pešić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Onda se dotakao Evropskog prvenstva. Kaže da to uopšte nije nikakav debakl.

- Ne bih govorio o debaklima, kako su neki govorili posle EP, kao ni da je ovo presudna utakmica, ali bi bilo dobro da ovaj meč pobedio. Biće ovo tesna utakmica, jer je njima odlučujuća. Nema nikakve razlike da li je presudna ili odlučujuća, ja nikada ni za šta ne kažem da je debakl. Evropsko prvenstvo za naš tim nije bio debakl, jer je bio neka vrsta uspeha i neuspeha. Mi koji smo dugo u ovom sportu se ne pravdamo kad izgubimo, ali smo zaduženi da gledamo proces malo duži i da iz tog procesa napravimo nešto što je važno za sledeću akciju. Imali smo dobro leto, posle puno godina su se svi igrači odazvali i pružili izvanrednu igru. Van Srbije se pričalo da smo reprezentovali igru koja pokazuje košarku sa naših prostora, napravili spektakl u Areni pred 20.000 gledalaca. To je bio spektakl još od "dajmonda" kada smo igrali sa Amerikom, nije nijedna priredba nije doživela takvu primećenost. Ima tu dosta pozitivnih stvari. I ovi momci koji su tu danas i koji su bili su vredni, koji mene.

Vratio se na meč sa Turskom. Kaže da se nada da će sutra atmosfera biti odlična.

- Ulazimo u utakmicu sa pozitivnom energijom, trudićemo se da odnosom, borbenošću nadoknadimo nedostatak ne, neiskustva, nego uigranosti. Pokušaćemo da eliminišemo to i biće nam potrebna pozitivna energija, bilo bi dobro da se sve zastave klupske udruže u jednu zastavu Srbije i želim da svi dođu i da bude atmosfera kao kada Partizan ili Zvezda igraju Evroligu, kao kada su Turci sada igrali protiv Belgije. Ne sumnjam da će to biti vrlo važna pokretačka snaga koja je ova ekipa neophodna. Da tako eliminišemo taj nivo neuigranosti. Košarka je, kako mi razmišljali. da je to sport. U tom timskom sportu učestvuje pet igrača i moraju da se nađu zajedno, uigrano, kada je u pitanju napad ili odbrana ili zajednički cilj, a naš cilj je da damo maksimum da se meč pobedi.

Jedan od novinara upitao je Pešića u vezi sa situacijom oko nastupa Vase Micića za reprezentaciju Srbije i odluci Ergina Atamana i Efesa da ga ne puste.

- Nemamo nikakvu reakciju, niti to želimo da stavljamo u prvi plan pred utakmicu, hoćemo da se okrenemo stvarima koje želimo da kontrolišemo. Vasa je krenuo na put, izvadio kartu, a onda je doneta odluka. Mi tu odluku primamo sa dosta tuge, ne samo zbog toga što je Vasa jedan od naših najvažnijih igrača, nego što je doneta odluka. To ne bih komentarisao, jer nemamo sve tačne detalje, da je to urađeno zbog pripreme za meč sa Barselonom. To je samo obrazloženje. Neću to da komentarišem.

Da li će Nedović biti dostupan za naredne reprezentativne susrete?

- Mi smo imali komunikaciju i pre razgovora sa Zvezdom. I to je bila dilema u razgovorima sa Zvezdom zbog njegovog ukupnog stanja, ono se popravlja, ali ne želimo da silujemo, da pravimo rizike. On je napredovao, ali nije na nivou da može da da maksimum, utakmica sa reprezentacijom proizvodi više emocija, ne kažem da nije tako kad igraš sa Zvezdom. Sa njima ima mnogo mečeva. Da ne bi došlo do problema, doneli smo takvu odluku, ja na njega stalno računam, ali takva je situacija da bi to predstavljalo neku vrstu rizika.

Svetislav Pešić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Zdravstveno stanje svih igrača je dobro.

- Jesmo, dobri smo, posle meča sa Britancima, koja je bila zahtevna, zahtevala dosta snage, koja je snažna atletski, potrebno je uložiti snage na nekom nivou. Svi su pripremljeni da igraju, tu je sada došao Vlada Lučić, tu je i Marko Gudurić, zdravi su, trenirali su dobro, večeras imamo taj trening i onda ćemo odrediti 12 igrača prema pravilima FIBA.

Dalje je komentarisao Tursku, ističući da je to tim sa većinski igračima iz tamošnjeg šampionata.

- Oni su, jasno je da je to ekipa u kojoj su igrači nosioci u turskim klubovima. Videli ste kako je Bursa napravila dobru igru, nosioci su sada u ekipi. Vilbekin je tu, jedna stvarno dobro sastavljena ekipa. Svi ti igrači igraju u turskoj ligi, a dolazimo u situaciji da moramo da kažemo, bez preterivanja, mi koji to pratimo, a pitajte i ostale koji su radili tamo, oni postaju najjača liga posle ACB lige. Turski igrači tamo ostaju, imaju nekoliko dobrih timova, ne samo Fenerbahče i Efes, koji su kandidati za osvajanje Evrolige. Radi se o jednoj ujednačenoj i kvalitetnoj ligi, vrlo dobro posećenoj, malo igrača napušta zemlju. To su sve turski igrači koji su napredovali, imaju izražen, dobar projekat rada sa mladima, to su oni nastavili i proizveli toliko dobrih igrača. Oni su velika zemlja, imaju druge mogućnosti. Ako je to tako, svi žive tamo, tokom čitave godine. Vilbekin je zamenio Larkina, on je igrač koji je važan, Mahmutoglu je u životnoj formi, nije mu prvi put da ima izuzetan procenat šuta protiv Zvezde, pa i Belgije, imaju tri beka svetske klase. Jedan balans između unutrašnje i spoljašnje igre... Oni su borbena igra, videli smo da su igrali sa energijom protiv Belgije, razbijali su blokove, igrali agresivno, moramo da odigramo odgovorno u odbrani, da budemo na minimumu te agresivnosti koju očekujemo od njih. Imaju puno internacionalaca, neće se zbuniti. To nije iznenađenje, igrači se naviknu na ovu atmosferu koja ih očekuje.

Video: Pešić o Atamanovoj zabrani Miciću da igra za Srbiju: Vasa je bio krenuo, imao je avionsku kartu

Na sastanku pred meč, prvo se osvrnuo na napad, a ne na odbranu od Turske, što nije baš uobičajeno.

- Baš sam danas na sastanku sa igračima, obično kada se to radi i daju prve informacije, radi se kako da ih branimo njihov napad, u ovom slučaju protiv Turaka. Sastanak smo počeli kako da ih napadnemo, tu njihovu agresivnu odbranu, tu snagu, to je bio fokus. Sigurno bez dobre odbrane i kontrole uobičajene baze za svaki meč, bez kontrole skoka, koji smo mi imali, kada pogledate brojke sa meča u Engleskoj, to je bilo na dobrom nivou. Imali smo 16 ofanzivnih skokova, kada se to napravi, to je znak da se bez straha ulazi u pobedu. Imali smo 10 osvojenih lopti. Imali smo i 18 asistencija, to su brojke koje pokazuju jedan timski prilaz. Zašto nismo napravili bolji procenat šuta, malo je tu pitanje uigranosti, novi igrači. Moraćemo da poradimo na organizaciji napada. Imali smo Jovića koji je odigrao prvi put posle pet meseci jednu utakmicu i pokazao je za tih 20-22 minuta koliko je igrao te njegove plejmejkerske sposobnosti, kontrolisao je svoju igru i svog tima. Treba nam još jedan protiv Turske, te odluke da budu malo rekao bih, da previše ne razmišljamo. Prva odluka je najbolja, uzimajte šut kada treba, ako treba na prodor, to je prava odluka, prva je najbolja, na tome radimo. Nadamo se da će to protiv Turske da bude u napadu malo bolje.

Video: Svetislav Pešić otkrio zašto je sada zvao Anđušića u tim

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    13. novembar 2022 | 13:30

    A zašto da Efes pusti Vasu kad C.Z nepušta Nedovića.

  • Ratar

    13. novembar 2022 | 13:11

    Zasto zvezda ne pusta nedovica podnizgovorom povrede a igra za tim? Sportski pozdrav

  • Baster

    13. novembar 2022 | 12:40

    Kako to mislite ,, eventualno,,!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA