≫ 

Epilog velike bure u NBA zbog antisemitizma: Kajri se pokajao, sa Bruklinom donira ukupno milion dolara!

Košarkaš Bruklina se našao na velikom udaru javnosti zbog reklamiranja filma i knjige koje govore o antisemitizmu

  • 0
Kajri Irving Foto: Tanjug / AP

Uragan kritika koji se poslednjih dana sručio na plejmejkera Bruklina Kajrija Irvinga, urodio je plodom: košarkaš Netsa se pokajao zbog propagiranja antisemitskog filma i kao znak dobre volje uplatiće 500.000 dolara u kasu organizacija koje se bore protiv širenja međunacionalne mržnje i diskriminacije.

Pola miliona dolara u iste svrhe uplatiće i Kajrijev klub Bruklin, a takođe, igrač i Netsi uspostaviće saradnju sa nevladinom organizacijom ADL (Anti-Defamation League) koja pruža podršku jevrejskoj zajednici u borbi protiv antisemitizma.

Čitava ova bura krenula je od momenta kada je Irving preko svojih društvenih mreža izreklamirao film snimljen na osnovu istoimene knjige "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America", koja se bavi raznim teorijama zavere i između ostalog je prožeta dubokim antisemitizmom, na kraju u njoj postoji teorija da su današnji Jevreji poreklom iz Afrike.

Kajri se zbog svog stava našao na udaru velikog dela javnosti, NBA lige, čak i legendi poput Čarlsa Barklija i Šakila O'Nila koji su košarkaša Bruklina nazvali idiotom. Na jednoj od utakmica pojavili su se i Jevreji koji su sedeli u prvom redu i protestovali protiv Kajrija koji je, na kraju, usled silne bure morao da popusti i uputi svima izvinjenje.

Dao ga je u zvaničnoj objavi na sajtu NBA lige.

- Protivim se svim oblicima mržnje i ugnjetavanja i čvrsto stojim sa zajednicama koje su marginalizovane i pod uticajem svakog dana. Svestan sam negativnog uticaja mog posta na jevrejsku zajednicu i preuzimam odgovornost. Ne verujem da je sve što je rečeno u dokumentarcu tačno ili odražava moj moral i principe. Ja sam ljudsko biće koje uči iz svih sfera života i nameravam da to radim otvorenog uma i spremnosti da slušam. Dakle, od moje porodice i mene, nismo želeli da naudimo nijednoj grupi, rasi ili religiji ljudi, i želimo da budemo samo svetionik istine i svetlosti - pokajnički je poručio Irving.

kajri irving Foto: twitter/_Talkin_NBA

U zajedničkom saopštenju javnosti se obratio i Sem Zusman, glavni izvršni direktor BSE Globala, matične kompanije koja vodi Bruklin Netse i Barklejs Centar u kojem nastupa ekipa.

- Nema mesta za antisemitizam, rasizam, lažne narative ili pogrešne pokušaje stvaranja animoziteta i mržnje. Sada, više nego ikada, postoji hitna potreba da se obezbedi obrazovanje u ovim oblastima. Naše prethodne izjave sprovodimo u praksu jer dela govore više od reči. U vreme kada je antisemitizam dostigao istorijski nivo, znamo da je najbolji način da se borimo protiv najstarije mržnje da se suočimo sa njom direktno, ali i da promenimo srca i umove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA