Navijači Partizana i Zvezde maštaju o njima: Ovako izgledaju timovi iz snova beogradskih Evroligaša

 
 
 ≫ 
  • 25

Najvatrenije pristalice uvek imaju mnogo želja, ali dobri stari znanci su uglavnom prva opcija

Srbija je zemlja košarke, opet, po ko zna koji put naša mala država je zaslužila ovaj epitet. Ne još zbog reprezentativnog uspeha, već zbog činjenice da će se iduće sezone u Evroligi pronaći dva kluba iz Beograda, Crvena zvezda i Partizan. Značajan uspeh, a još značajnije je ono što će doneti.

Partizan je ove sezone značajno namučio Crvenu zvezdu i košarkaškim sladokuscima je doneo pravu zabavu u poslednjem delu sezone, kada je samo jedna utakmica odlučivala o novom šampionu, i tada, sigurnom učesniku Evrolige. U međuvremenu, Partizan je dobio pozivnicu, a Srbija je ponovo osetila obrise onog slatkog mirisa košarke kako se vijori Beogradom.

Dva predstavnika u Evroligi znače mnogo i za ABA ligu, koja je u čak šest od sedam prethodnih sezona pripala upravo crveno-belima, te su oni na neki način imali i monopol nad ovim takmičenjem. Kako i ne bi, jer igranje u Evroligi donosi benefite, ali je privlačnije i igračima.

Sada će to biti drugačije, jer kao što smo naveli, Partizan će igrati u Evroligi, a samim tim će morati da ima i znatno jači roster, na koji će morati Zvezda da odgovori istom merom, s obzirom na to da i dalje samo osvajač ABA lige ima sigurno mesto u Evroligi. Tako da, navijači su već počeli sa "maštanjem" o potencijalnim "drim timovima", a mi ukazujemo na želje, koje, s obzirom na mnoge faktore i nisu toliko daleko od stvarnosti u ovom trenutku.

Željko Obradović, Dejan Radonjić Foto: MN Press

Potencijalni plejmejkeri: Najdžel Vilijams Gos i Lorenco Braun

Juče smo pisali o tome koliko bi navijači Partizana voleli da vide Najdžela Vilijams Gosa u svojim redovima, posebno jer se radi o veoma kvalitetnoj "jedinici", a i igraču koji već zna kako je to igrati za crno-bele pred njihovim najvatrenijim navijačima.

S druge strane, Crvena zvezda bi morala "na vatru da odgovori vatrom", a kako se može načuti, Dejan Radonjić je već odabrao svoju primarnu želju na pleju - Lorenca Brauna, koji je poput i Gosa već nastupao za klub, te je upoznat sa svim vrlinama i manama koje ga mogu snaći.

Kada se uzme statistika oba igrača, Vilijams Gos je igrajući za Real beležio u proseku 5,8 poena po meču, 2,4 asistencije i 2,1 skok, a brojke i ne čude jer je ispred sebe imao Serhija Ljulja. Lorenco je u svom Uniksu imao značajniju ulogu, bio je nosilac igre, pa je zato i beležio 13,8 poena, 6,1 asistenciju i 3,6 skoka po meču.

Takođe, Lorenco je dobio i španski pasoš, te se očekuje da nastupi za reprezentaciju Španije na predstojećem Evrobasketu.

Lorenco Braun Foto: Marko Jovanović

Pozicija dva, vreme za ostvarenje velike želje Crvene zvezde? Nemanja Nedović i Kevin Panter

Već nekoliko sezona unazad se tiho, skoro nečujno, provlači ime Nemanje Nedovića kroz zidine Pionira i Malog Kalemegdana. Igrač koji je stvoren od strane Zvezde, koji je potom išao putem SAD-a, Španije, sada Grčke, mogao bi ovog leta da se konačno vrati svojoj kući.

On je želeo to da uradi, ali ga tadašnji trener Saša Obradović nije želeo u timu, pa je otišao put Grčke. Srbin je ove sezone imao problema sa povredama, ali je svakako uspeo da ima skor od 14,3 poena i 3,2 asistencije po utakmici.

Partizan u ovom slučaju već ima idealnog igrača na pozicij dva u vidu Kevina Pantera, koji je i tokom prethodne sezone nosio igru crno-belih. Panter je u karijeri nosio dres i Armanija, Olimpijakosa, ali i Crvene zvezde.

Panter će skoro sigurno ostati u Beogradu, te se i ne postavlja pitanje o dovođenju novog igrača na poziciji dva u ovom slučaju.

KK Partizan - KK Hamburg Tauers Foto: MN Press

Pozicija tri, dolazak Hrvata u crno beli dres? Nikola Kalinić i Mario Hezonja

Od trenutka kada je objavljena vest o učešću u Evroligi, svi Grobari su se sjatili na društvene mreže Marija Hezonje, pozivajući ga da se priključi ekipi za koju, kako on kaže, navija od malena i voli je više od Cibone, gde je ponikao.

Hezonja je poput Lorenca Brauna protekle sezone igrao za Uniks, a s obzirom na to da su ruski klubovi izbačeni iz Evrolige, on bi mogao da promeni sredinu u želji za najboljom evropskom košarkom. Hrvat je u Evroligi imao 14,2 poena u proseku i 6,1 skok na meču.

Kao i u slučaju na poziciji dva, Zvezda na ovom mestu već u svom timu ima vanserijskog igrača, koji može da napravi razliku u svakom trenutku i povuče ekipu kada je potrebno, radi se o Nikoli Kaliniću.

Kalinić je u sezoni iza nas pokupio i laskavu titulu MVP-ja ABA lige, a bio je i vodeći igrač Zvezde u Evroligi, ali i osvajačnju Kupa Radivoja Koraća. Ukoliko ne odluči da ode, Zvezda s njim može da završi pitanje broj tri, a pritom i da odgovori eventualnom dolasku Hezonje, ili bilo kog drugog igrača.

mario hezonja Foto: MN Press

Pozicija četiri, NBA šampion i njegov povratak u Evropu? Nemanja Bjelica i Zek Lidej

Golden Stejt Voriorsi su došli do svoje četvrte titule u poslednjih osam godina, a tako su i Nemanji Bjelici doneli NBA prsten, te ga tako učinili tek četvrtim Srbinom u istoriji kome je to pošlo za rukom. Bjelica, ili kako ga zovu "Profesor", je ovaj način uspeo da zaokruži priču u NBA ligi, pa se postavlja pitanje da li je spreman za povratak u Evropu?

Priče oko njegovog povratka su se protezale i prethodnog leta, kada se povezivao i sa Zvezdom, ali i sa Partizanom, međutim, otišao je u San Francisko i postao NBA šampion. Pitanje je koliko će Golden Stejt iduće sezone računati na njega, te da li je Bjelica spreman da se vrati u klub gde se afirmisao kao igrač i obuče crveno-beli dres po drugi put u karijeri.

S druge strane, Zek Lidej je stigao u Partizan prošlog leta, pokazao je da poseduje raskošnu igru, koju odlikuju i skroman šut za tri poena, ali i atletske sposobnosti, kojima nadomešćuje svog nedostatak u visini (201 cm). Uz Pantera je bio i najbolji igrač Partizana iz prethodne sezone, gde su crno-beli išli u pohod na tri trofeja, ali nisu stigli ni do jednog.

Lidej iza sebe ima i veliko iskustvo, pošto je poput Pantera stigao iz Olimpije Milano u Partizan, a s milanskim timom je igrao fajnal for Evrolige.

Golden Stejt Los Anđeles Lejekrsi Foto. AP/Tanjug

Pozicija pet, dve velike želje i jednih i drugih, ko će pre doći do svoje? Jan Veseli i Filip Petrušev

Došlo se i do pozicije s kojom su i jedni i drugi imali problema tokom čitave sezone. Partizan je donekle taj problem "zakrpio" dolaskom Matijasa Lesora, dok su Zvezdin teret na centru izneli Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović, dok je Majk Cirbes većinu sezone proveo pored terena samo bodreći svoje saigrače.

Zimus je Zvezda i završila transfer Filipa Petruševa, međum, Ergin Ataman je odlučio da stopira transfer, jer kako je tad rekao, on mu je bio potreban, iako se ponovo nije naigrao u daljem toku sezone. Zbog manjka minuta, Petrušev će verovatno u narednoj sezoni potražiti novi klub, a pitanje je samo da li će se vratiti u Srbiju, gde je s uspehom nosio dres Mege.

Ukoliko se odluči na povratak u Srbiju, Partizan je takođe jedna od opcija, te je pitanje, ko bi dobio prednost u ovom duelu?

Kod Partizana je situacija drugačija, pošto navijači imaju samo jednu želju na poziciji pet - Jana Veselog. Otkako je Željko Obradović stigao u klub, ova tema se provlači kroz navijače, kroz sve pore ovog kluba, sa jednom željom, a to je da Čeh ponovo zaduži crno-bele boje.

Olakšavajuće u ovom trenutku jeste to što je Veselom istekao ugovor sa Fenerbahčeom, a isto tako je već sarađivao sa trenerom u ovom turskom klubu, pa bi se i ta saradnja opet obnovila. Veseli je prošle imao prosek od 13,6 poena i 6,1 skokom u Evroligi, dok je sa ekipom Fenera uspeo da se domogne i titule u Turskoj.

Još je rano za sud i nagađanja, ali ukoliko se ostvari transferi, koja ekipa će ući moćnija u narednu godinu, recite u anketi ispod.

Video: Marković je otvorio Zvezdinu seriju trojki koja je presudila Partizanu: Pomoćnik se hvatao za glavu

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    18. jun 2022 | 10:05

    Po ovom u Partizanu legija stranaca sa jednim domaćim igračem Hezonjom mada je potpisao već za Real. A u Zvezdi sve domaći igraču uz dva tri stranca

  • zvezdas-rajvoSa

    18. jun 2022 | 11:14

    Zeljko Obradovic ne moze da dovede domace igrace kvaliteta Dobrica i Davidovca i tu je kraj. Ta dva momka u Zvezdi vrede kao zlato.

  • Kole

    18. jun 2022 | 10:24

    Samo sto jedni mastaju a drugi su produzena ruka SNS-a i imaju neogranicen budzet. Bravo za ovu vlast, cini sve da Partizan na silu bude sampion ali jednostavno ima neko posteniji i bolji od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA