Srbin 2. pik NBA drafta 20 godina pre Darka Miličića: Veliki talenat se umalo ubio, tuča mu skratila karijeru

 
 ≫ 
  • 0

Sredinom osamdesetih je još jedan igrač srpskih korena delio Darkovu sudbinu

Područje Balkana iznedrilo je toliko košarkaških asova da brojni vrlo brzo odu u zaborav ili su skriveni u nekoj prašnjavoj škrinji istorije.

Dok pratimo Nikolu Jokića na putu ka drugom uzastopnom MVP priznanju, prisećamo se vremena kada nam je taj nivo dometa naših igrača u NBA bila tek misaona imenica. Pre 20 godina je Peđa Stojaković terorisao koševe širom Amerike i činilo se da teško koji srpski as može to nadomestiti. Onda se pojavio gorostasni Darko Miličić. Teret NBA nebesa su od drugog pika 2003. godine učinile zvezdu padalicu, koja nije nikad zasijala ni približno koliko se pretpostavljalo.

Sredinom osamdesetih je još jedan igrač srpskih korena delio Darkovu sudbinu. Reputacija drugog pika drafta govori o tvom potencijalu među vršnjacima i očekivanjima da tim koji odabereš vodiš do velikih uspeha i ispisuješ nove stranice košarkaških godišnjaka.

NBA fanatici znaju priču o prvom piku 1983. Ralfu Sempsonu, centru od 224cm koji se kretao kao gazela i šutirao spolja. Ukratko sve predispozicije za najboljeg centra, a možda i košarkaša, svih vremena. Hronične povrede su ostavile znak pitanja - šta bi se desilo da je ostao zdrav?

Na mestu ispod čoveka koji je trebalo da postane ikona NBA odabran je Stiv Stipanović od strane Indijana Pejsersa, centar od 211cm za univerziteta Misuri. "Stipo" je praunuk Srbina Sima Visnića koji je u SAD došao 1905. godine i oženio Milicu Mamulu, rodom iz hrvatskog Karlovca. Njegova ćerka Sedi se udala za Teodora Stipanovića i oformila se porodica u Sent Luisu, Misuri.

Dinarski gen se u "Stipu" odmah ispoljio u vidu građe idealne za košarku. Za četiri godine na univerzitetu Misuri je beležio 14.3 poena i 7.7 skokova. U godini izlaska na draft je imenovan za najboljeg igrača "Big 10" konferencije i uvršten u drugu petorku koledž košarke.

Prva sezona protekla je odlično, svrstan je u idealnu "ruki" petorku, beležeći 12 poena i 6.9 skokova. Snašao se, sledeće je kontinuitet. To je izostalo. Glavni krivac za to mogao bi da bude Patrik Juing. Dva tada mlada i obećavajuća centra su na predsezonskom meču Niksa i Pejsersa upala u klinč ispod koša. Guranje ispod koša za poziciju dovelo je do tuče. Prilikom teškog pada na parket, Stiv je zadobio povredu lakta, a Patrik ga je udario u lice. Juing je dobio mečeve suspenzije i veću nočanu kaznu, a Stipanović tešku povredu.

Krenulo je stagniranje, držao je dvocifren prosek poena, ali nikako da dostigne sledeći nivo. Povrede i operacije su se nizale, levom kolenu i ramenu nisu ni brojne operacije nisu pomogle. Već sa 28 godina, posle pet godina u ligi objavio je da se penzioniše. Nije mogao više da se muči. I sam je isticao da bukvalno nije mogao da kosi travu koliko je stanje bilo strašno.

Stivu Stipanoviću se desio nemio događaj sa 20 godina u kom je mogao da nastrada. O čemu se radi i koje su mu statistike bile u NBA pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Prvi Srbin u NBA ikad: Igrao 1946. godine, a evo kako se pokazao

(Telegraf.rs)

Video: Mitrović: Vidite koliko sam okupljanja propustio i koliko sam dao reprezentaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA