Obradović na otvaranju Dudinog terena: Mi smo nekad igrali bosi po betonu, ovi uslovi su sjajni

 
  • 4

Bilo bi dobro da klinci ostave mobilne telefone i čuda od tehnologije i da uzmu loptu u ruke, zaigraju košarku. Pa da se sa ovog Mozzartovog terena samo presele u "Arenu"

Još početkom devedesetih je veliki Duda Ivković sanjao finale protiv Amerikanaca u "Areni", ali je Jugoslaviji zbog rata i sankcija oduzeto domaćinstvo planetarnog šampionata 1994. Dvorana je počela da se gradi, pa stala, ali zvuk lopte na okolnim igralištima nikad nije utihnuo.

Neke sledeće generacije ispunile su njegov san da zaigraju protiv drim-tima, pa i da ga dobiju, a naša najveća dvorana postala je sinonim za najvoljeniju igru na ovim prostorima. Odmah pored, kompanija Mozzart obnovila je teren i posvetila ga treneru koji je na šampionski put izveo igrače poput Petrovića, Rađe, Kukoča, Divca, Paspalja, Đorđevića, Spanulisa, zatim srebrne "orlove" iz 2009...

Foto: Mozzart

Tomašević, Rebrača, Danilović, Krstić, pa Kešelj, Veličković… Svi oni su prethodnih godina otvarali igrališta koje Mozzart obnavlja u čast legendi ove igre, a sada ih je spojio još jedan emotivni događaj – teren kod "Arene" poneo je ime Dušana Dude Ivkovića. Vrpcu su presekli njegov sin Petar, kao i kum Željko Obradović.

-Duda je bio moj prijatelj, kum, učitelj, drugi otac, neko kome sam uvek verovao. Velika mi je čast što sam otvorio teren koji nosi ime po čoveku koji je toliko dao srpskoj i jugoslovenskoj košarci - rekao je Željko na ceremoniji, kojoj je prethodio revijalni susret mlađih selekcija Radničkog sa Crvenog krsta i reprezentacije Srbije.

-Ovo je prilika da se zahvalimo Mozzartu što otvara terene i daje priliku mladima da igraju košarku. Mi smo nekad igrali bosi po betonu, a ovi uslovi su fantastični. Bilo bi dobro da klinci ostave mobilne telefone i čuda od tehnologije i da uzmu loptu u ruke, zaigraju košarku. Pa bi se verovatno onda ostvarilo da gledamo klince sa ovog terena i u Areni.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Mozzart Sport (@mozzartsport)

Porodica, prijatelji, mnogi Dudini učenici, članovi šampionskih generacija, predstavnici KSS-a, KK Partizan, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i mnogobrojni ljubitelji košarke okupili su se da odaju počast jednom od najboljih trenera svih vremena.

-Počastvovan sam što sam na otvaranju terena koji će pomoći novobeogradskim, a i drugim klincima da shvate ko je bio Duda Ivković i kolika je bila njegova uloga u svetskoj košarci - naglasio je predsednik KSS-a Predrag Danilović.

-Kao što je Željko rekao, Duda nam je bio drugi otac. Ponosan sam što mogu da kažem da mi je bio veliki prijatelj. Klincima koji vole košarku želim da sa ovog terena jednog dana pređu u ovu veliku dvoranu.

Velikan evropske košarke, član košarkaške Kuće slavnih preminuo je 16. septembra prošle godine, u 78. godini. Pola veka trenerske karijere obeležio je neverovatan niz od 28 trofeja. Od juniora Radničkog, pa do poslednje stanice sa Anadolu Efesom, niska uspeha se gotovo nikad nije prekidala: tri evropska zlata i jedno srebro, titula svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona, dve Evrolige sa Olimpijakosom. Poslednju medalju na kormilu nacionalnog tima, osvojio je 2009. na EP u Poljskoj.

Foto: Mozzart

Posle ubedljive pobede Španaca u tom finalu ali i četvrtog mesta na SP u Turskoj, njegova trenerska mantra "poraz je najbolja motivacija" odzvanjala je čitavu deceniju, kada je naslednik Saša Đorđević opet poveo "orlove" ka postolju i finalima sa Amerikancima.

-Pozdravljam akciju kompanije Mozzart, ja lično sam dobio teren u Kraljevu i znam koliko to znači mlađim naraštajima, da igraju na ovako kvalitetnoj podlozi - rekao je Nenad Krstić.

-Ovo je bilo veoma emotivno veče za sve nas. Duda mi je bio trener šest godina u reprezentaciji, a dve u klubu. Dosta sam naučio od njega i van terena. Bio je veliki gospodin, koji pleni energijom, harizmom gde god se pojavi. Predivno je što je njegov teren baš pored "Arene", ceo ovaj kraj odiše košarkom.

Foto: Mozzart

POMOĆ RADNIČKOM

Kao i na svakom otvaranju terena, takmičenje u šutiranju trojki imalo je i humanitarni karakter. Ovoga puta, Mozzart je donirao 200.000 dinara za razvoj mlađih selekcija Radničkog, voljenog kluba Dude Ivkovića.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA