≫ 

Partizan od sjaja do očaja, pa natrag: Crno-beli uz dramu dobili Budućnost u Morači posle osam godina

Željkovi momci su sve bliži drugom mestu, a do kraja će moći da se "potuku" i za prvo

  • 66
KK Budućnost - KK Partizan Foto: KK Budućnost VOLI

Bilo je muke, bilo je i dobrih stvari, a kao epilog svega - Partizan dolazi neporažen iz Morače! Tim Željka Obradovića uspeo je prvi put od 24. marta 2014. godine da slavi u poznatoj podgoričkoj dvorani i tako prekine mučnu tradiciju protiv Budućnosti, koja ga ostavlja u trci za prvo mesto na tabeli ABA lige, ali i gotovo da osigurava drugu pred završnicu ligaškog dela sezone - 72:80.

Ključni momenti dogodili su se na oko dva minuta pred kraj, kada je Partizan uspeo da napravi ključnu seriju na ovom meču. Svemu tome kumovala su promašena bacanja Vilija Rida, posle kojih su Kevin Panter, a naročito Jam Madar trojkom doveli crno-bele na +9 na oko 60 sekundi do kraja.

Iz toga povratka nije bilo...

A pre toga smo gledali dve različite energije Partizana - jednu koja je držala Budućnost u "kavezu" i drugu koja je imala ozbiljnih problema da zaustavi bilo kakvu akciju koju su Podgoričani kreirali. Kada su se "umiskovale" zajedno dobili smo jednu prilično tesnu utakmicu u Morači, koja je na kraju ipak pripala Beograđanima.

Išao je Partizan od sjaja do očaja pa ponovo do sjaja, vodio je tokom dobrog dela prvog poluvremena i sa dvocifrenom razlikom, da bi potom dopustio Podgoričanima da dođu i do svoje prve prednosti početkom drugog poluvremena, a onda je ponovo otišao na solidnu razliku kada je to bilo najvažnije.

Trojke su bile promenljiva kategorija za Partizan na ovom meču, ali ono što je baš pravilo problem bili su skokovi. Toliko ofanzivnih uhvaćenih lopti imala je Budućnost na ovom meču, da je bilo i očekivano da se Džikićev tim u nekom momentu vrati i povede ravnopravnu borbu sa crno-belima. Nije imao snage za kompletan preokret.

Jer kao što smo rekli, prva četvrtina započela je furioznom igrom Partizana. Samo poen je dala Budućnost za šest i po minuta i svoj prvi koš iz igre postigla je baš u tom momentu. Prethodno je taj jedan jedini poen bio delo Vlade Micova sa linije penala, a na drugoj strani su dominirali Aleksa Avramović, Kevin Panter, ali i Balša Koprivica koji je igrao dobru odbranu.

KK Budućnost - KK Partizan Foto: KK Budućnost VOLI

Imao je Partizan +11 na kraju prve četvrtine, uspeo je dodatno da uveća tu razliku do +14, ali se potom potpuno ugasio. Poslednji koš crno-beli su u prvom poluvremenu postigli na 02:47 do kraja druge deonice preko Balše Koprivice, da bi Budućnost sve zaključila serijom od 9:0 kojom je ovaj meč vratila gotovo u potpuni egal.

Štaviše, Partizan je nastavio sa lošom igrom na početku drugog poluvremena i dugo je čekao na svoj prvi koš. Podgoričani nisu, naprotiv, serijom su čak stigli i do svog prvog vođstva koje se kretalo u opsegu od jednog do dva poseda. Međutim, Željkova četa se tada prenula iz svog dubokog sna, zaigrala je čvršću odbranu i ponovo stigla do prednosti.

Pred poslednjih deset minuta igre, Partizan je čak uspeo i da uveća razliku koju je imao na poluvremenu na svojoj strani na +7. Daleko od toga da je to garantovalo mir za goste, ali je svakako davalo neku vrstu olakšanja posle svega što se desilo u trećoj deonici.

Međutim, ko je pratio meč od početka, znao je da će nas ovde kako-tako sačekati drama. Došla je Budućnost do izjednačenja, Partizan se odlepio preko Avramovića, ali opet nije dugo mogao da sačuva tu razliku na svojoj strani i došli smo do situacije da dve ekipe na tri minuta do kraja meča odvajaju svega dva poena.

Usledila su pomenuta promašena bacanja Vilija Rida, posle čega su Panter i Madar izrasli u junake Partizana. Ovo je definitivno pobeda koja će Partizanu značiti mnogo, pre svega na polju motivacije, protiv jednog od direktnih konkurenata u borbi za titulu u ABA ligi.

STATISTIKA UTAKMICE

Budućnost - Partizan 72:80 (13:24, 24:17, 14:17, 21:22)

Dvorana: Morača, Podgorica

Sudije: Damir Javor (Slovenija), Sašo Petek (Slovenija), Matej Špendl (Slovenija)

Gledalaca: 5.000

BudućnostKobs 15, Atić 2, Šehović, Micov 5, Barović, D. Nikolić, Sili 2, Z. Nikolić 6, Jagodić-Kuridža 11, Popović 5, Rid 10, Peri 16

PartizanPanter 13, Vukčević, Ledej 12, Zagorac 7, Avramović 13, Koprivica 10, Smailagić 2, Mur, Glas, Lesor 7, Trifunović 3, Madar 13

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (70:80) - Kakav pogodak Pantera za dva, potom koš i za Budućnost... Panter će da šutira bacanja, žele penal završnicu Podgoričani iako je razlika enormna za 28 sekundi do kraja meča. Kobs smanjuje na devet razlike, sada priča sa Žocom. Madar je na slobdnim bacanjima. Koji će samo biti rezultat...

9. minut (67:76) - Pogodak Kevina Pantera za +5 Partizana. Rid će imati dva slobodna bacanja, opet promašuje prvo. Drugi put je malo sigurniji, da bi Ledej zakucao. Jako važni poeni. Ništa od koša za Rida, napad za Partizan! Trojka Jama Madara, tajmaut Aleksandra Džikića!

8. minut (66:69) - Faul Matijasa Lesora, četvrti večeras. Na liniju slobodnih bacanja ide Vili Rid. Promašio je prvo. Ljut je Željko Obradović na Avramovića i šalje ga na klupi, Smajli ga menja. Maši i drugo Rid. Faul Jagodića-Kuridže u kapici, biće dva bacanja za Ledeja. Jedno je dao, jedno ne. Ofanzivni skok i promašaj Ledeja za tri. Promašaj i Kobsa. Mrtva lopta pod košem Budućnosti. Biće tajmaut Partizana pre toga.

6. minut (66:68) - Aleksa Avramović postiže novu trojku. Ponovo se razmahao! Ali ne može treću posle promašaja Budućnosti... Vraća koš Budućnost za dva. Dugačak napad Partizan i izgubljena lopta Kevina Pantera. Mnogo je petljao i ušao u gužvu. Vili Rid smanjuje na dva razlike, očigledno je da nas čeka drama, jer takav je ceo ovaj meč.

4. minut (62:65) - Koš Popovića za tri. Izjednačenje. Tajmaut Obradovića. Ne može da bude zadovoljan, kako i da bude posle serije Podgoričana. Zagorac promašuje, Avramović isto, pa Ledej uspeva da poentira. Nikolić je fauliran i stoji na liniji penala, promašio je oba slobodna bacanja. I pogađa Avramović trojku, baš kada treba. Lako rešava ovu situaciju Jagodić-Kuridža, sudije će sada gledati šut Alekse Avramovića, odnosno da li je bio za tri ili za dva, očigledno je bio za tri.

2. minut (57:60) - Koš Zorana Nikolića, pa faul Kevina Pantera u napadu. Koš i za Kendrika Perija i nestala je prednost Partizana kao rukom odnesena. Popović pravi prekršaj. Potom Lesor staje na liniju penala. I sada drhti ruka i njemu, promašuje prvo, pa i drugo. Potom i Trifunović pravi faul. Jagodić-Kuridža i Ledej u manjem klinču, ali sudija Javor to smiruje. Dobar pas Silija za Zorana Nikolića i kao što rekosmo, crno-beli su već u problemu. Faul Jagodića-Kuridže nad Lesorom, gledaće se da li je nesportski. Prvo ovoga puta pogađa, drugo takođe. Ledej je promašio za dva poena posle driblinga. Trifunović prekida napad Budućnosti.

KK Budućnost - KK Partizan Foto: KK Budućnost VOLI

3. četvrtina

10. minut (51:58) - Nema koša Kobsa, potom Lesor pravi faul u napadu. Tajmaut traži Džikić, svestan da ne ide sada baš sve po planu. Jagodić-Kuridža pogađa za dva, zakasnio je Ledej. Isti košarkaš ipak poentira na drugoj strani i ispravlja brljotinu. Promašuje flouter Popović, Lesor je pogodio pod faulom. Pogađa Lesor i dodatno slobodno bacanje. Odlazi Partizan na +7, Budućnost se spetljala u svom poslednjem posedu, ali ni crno-beli nisu bolji, pa ostaje ista razlika pred poslednjih 10 minuta.

8. minut (49:53) - Loše dodavanje Jama Madara. Iskupio se, ukrao loptu, a Avramović je dao poene. Posle toga koš za Ledeja, pa promašaji Silija i Madara. Nešto duži napadi sada, trude se ekipe da potroše vreme...

6. minut (49:49) - Težak šut Atića, baca se Ledej, pravi Atić faul. Nema koša Partizana, ali greši i Rid na drugoj strani. Dobar pas za Balšu Koprivicu pod košem, ponovo crno-beli vode posle nekoliko minuta pauze. Nije pogodio sada ni Micov, koji zaista ne blista večeras. Zagorac bez koša iz polu-horoga, mnogo šuteva uzima večeras. Potom ga Sili pobeđuje u igri jedan na jedan.

4. minut (47:47) - Mnogo sreće za Partizan. Isteklo je vreme, pa se ne važi pogodak Vilija Rida. To ne amnestira crno-bele koji su bez poena pet minuta uključujući kraj prethodnog poluvremena?! Konačno, Jam Madar od tablu za dva. Potom prvi koš iz igre za Micova. Vraća i Koprivica na asistenciju Smajlija. Pod faulom pogađa i Vili Rid, opet je Zagorac tu napravio faul. Dakle, biće i bacanje. Promašaj Partizana, rampa Zagroca i poeni istog momka.

2. minut (42:41) - Panter ne pogađa za tri poena, skače Vili Rid. Na drugoj strani trojka Kendrika Perija i imamo veliku, veliku dramu. Atić pravi faul. Dugačak napad Partizana završava se koracima Zagorca. Atić će imati slobodna bacanja za vođstvo Budućnosti. I vodi Budućnost... Ko bi rekao, posle onakvog starta Partizana. Izgubljena lopta Pantera.

2. četvrtina

10. minut (37:41) - Nova slobodna bacanja za Micova. I novi promašaj. Ali iz drugog pokušaja se popravio. Micov je izgubio loptu, bolje reći Madarove brze ruke su je ukrale. Odbranila se Budućnost, ponovo, ne uspeva Partizan da kapitalizuje bolju odbranu. Lična greška Zeka Ledeja. Tajmaut sada traži Željko Obradović. Uspeva Kobs da pogodi oba penala. Nema koša Partizana ni posle minuta odmora Žoca. A Kobs uz dosta sreće pogađa... Nema koša Ledeja, koji još pravi i faul i biće bacanja. Ne zna se nad kime je napravljen faul, pa sudija Javor to gleda na ekranu sa Sašom Petekom. Biće to Kobs koji će šutirati penale i opet je oba puta siguran. Gubi loptu Panter, Partizan iz goreg u gore u poslednja četiri minuta. I koš Kobsa za dva sa poludistance za kraj ove vrlo, vrlo loše četvrtine za crno-bele.

8. minut (28:41) - Lesor je hteo sam da završi ovu akciju Partizana, ali je načinio grešku. Sudije gledaju snimak, proveravali su da li je šut Madara bio za dva ili za tri. Zakucava Jagodić-Kuridža, potom Koprivica dolazi do lopte da dodatno uveća ovu prednost. Na drugoj strani Micov je uspešan prvi put. Drugo ne pogađa, ali je Trifunović izblokiran od Jagodić-Kuridže. Ipak, Koprivica poentira i Budućnost je ta koja će zatražiti minut odmora.

6. minut (25:37) - I Trifa se upisuje u listu strelaca i to sa distance, ali na drugoj strani magični Kendrik Peri, ovoga puta za dva. On potom pravi faul, po mišljenju slovenačkih arbitara. Prošao je sada Madar sve do kraja i položio levom rukom. Kobs je potom fauliran. Sada je Kobs uspeo da izbori i dva slobofna bacanja, pogodio je oba. I onda - Jam Madar za tri! Sve veća prednost Partizana... Evo i Popovića.

4. minut (19:29) - Nastavlja da se topi prednost Partizana posle poena Kendrika Perija sa linije slobodnih bacanja. Sada je samo sedam razlike, pa Željko Obradović mora da prekine ovo i traži tajmaut. Reaguje Partizan na Žocove kritike, pošto je Ledej pogodio trojku iz ćoška. Dugačak napad crno-belih i zakucavanje Zorana Nikolića, mnogo moćno! Madar je pronašao Lesora koji će na liniju slobodnih bacanja. Ubačeni su neki predmeti na parket, zbog čega se moli da se to prekine. Lesor pogađa penal od tablu, pogađa i drugo. Nema koša ni za Nikolića sa kapice.

2. minut (15:24) - Dobra odbrana Lesora na startu druge četvrtine. Međutim, nije to kapitalizovano na drugoj strani, jer isti košarkaš i gubi loptu. Kendrik Peri promašuje za tri, promašuje i Atić. Opet Lesor zagrađuje i hvata skok. Umalo da stigne blokada, ali Kendrik Peri poentira. Vratiće se Panter u igru, bez njega ne može... Faul nad Gregorom Glasom i to od strane Edina Atića. Potom promašaj Ledeja.

1. četvrtina

10. minut (13:24) - Brutalno zakucavanje Vilija Rida, odakle se odrazio i podigao energiju! Avramović sada ne pogađa i odmah se menja energija. Eto pogotka Perija uz faul. Ide Avramović na klupu, to mu je drugi faul. I dodatno bacanje prolazi za Kendrika. Panter ne pogađa za tri, tu je Jam Madar da popravi dvojkom. Prvi poeni Izraelca. Panter je "izgurao" Silija, nema koša. Međutim, ni Partizan ne koristi svoju šansu da uveća prednost. Madar je sada faulirao Perija, koji pogađa oba slobodna bacanja. Poslednji napad crno-belih preko Zagorca, neuspešan.

8. minut (6:22) - Partizan ozbiljno "puni" Budućnost. Sada i Avramović pogađa za tri, ali vraća Jagodić-Kuridža. Prvi koš Budućnosti iz igre posle tačno šest i po minuta igre?! Avramović opet za tri! Sjajno, zaista sjajno igraju crno-beli, što se ne može reći za domaće. Užasan promašaj Kendrika Perija, potom Zagorac pogađa težak šut. Eto pogotka Di-Džeja Silija iz fejdaveja. Dva pogotka Kevina Pantera sa linije penala.

6. minut (1:12) - Nema trojke Jagodić-Kuridže, a potom Koprivica zatvara reket. Lepa asistencija Zagorca u protoku i trojka Pantera uz prekršaj. U daleko boljem ritmu je Partizan na početku, pravi Džikić izmene kako bi to promenio. Panter je siguran i sa linije slobodnih bacanja. Kobs je kratak na flouteru. Smailagić je fauliran od strane Silija. Brzi poeni Smajlija i Zagorca koji je ukrao loptu i još je i fauliran. Ni na šta ne liči ova igra domaćih, pa je Džikić primoran da traži i minut odmora. Pogodio je i penal. Promašio je ceo koš sada Atić.

4. minut (1:4) - Partizan prvi probija led večeras. Kevin Panter je postigao taj prvi koš i to preko dva igrača sa pet-šest metara. Ličnu grešku čini Aleksa Avramović koji i danas igra pod maskom zbog slomljenog nosa u Nišu. Nema koša Jagodić-Kuridže, na drugoj strani lepi potezi Koprivice i koš za dva poena iz okreta. Nema pogodaka Popovića i Nikolića, na kraju šansa za Micova da donese poene Podgoričanima, prve večeras, sa linije penala. Poentira Micov samo jednom. Nema trojke Zagorca, loš ritam za njega na početku meča.

2. minut (0:0) - Nešto usporeniji početak meča na obe strane, posle inicijalnog promašaja Avramovića videli smo blokadu Koprivice nad Kobsom. Avramović ponovo promašuje i to dva puta - jednom za dva, pa jednom za tri. Ni Jagodić-Kuridža ne može za tri, posle čega Rade Zagorac pravi prekršaj posle ofanzivnog skoka Zorana Nikolića. Ni Micov ne pogađa, verovali ili ne, i dalje je 0:0.

STARTNE POSTAVE

Budućnost: Kobs, Micov, Z. Nikolić, Jagodić-Kuridža, Popović

Partizan: Panter, Zagorac, Avramović, Koprivica, Smailagić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Ekipa Partizana će večeras u "Morači" igrati i protiv tradicije koja kaže da su crno-beli poslednji put slavili protiv Budućnosti u Podgorici sada već davne 2014. godine, 24. marta. Tada su za tim iz Beograda nastupali igrači poput Milenka Tepića, Žo Lovernj, Leo Vesterman, Boris Dalo, Nikola Milutinov, Bogdan Bogdanović, Đorđe Gagić, Davis Beratans, Đoko Šalić...

Večeras crno-beli ne bi morali mnogo da se "sekiraju" oko samog sastava, pošto će Željko Obradović ponovo moći da bira kojih 12 košarkaša će staviti u postavu. Sa druge strane, Podgoričani izlaze iz dva vezana neuspeha, prvi je došao protiv Cedevita Olimpije u Evrokupu, a drugi protiv Zadra u ABA ligi, tako da se može reći da se nalaze na manjoj stramputici.

Kada pričamo o kalkulacijama, crno-beli će sigurno gledati da izbegnu poraz sa više od devet poena razlike, ako do njega eventualno dođe, pošto su u Beogradu jesenas slavili rezultatom 75:66.

Sudije ovog u najavi uzbudljivog meča dolaze iz Slovenije sa jako poznatim Damirom Javorom na čelu. Pratiće ga Sašo Petek i Matej Špendl, pa se može reći da sva trojica imaju veliko iskustvo u deljenju pravde u ovakvim mečevima.

Video: Avramović objasnio zašto je gestikulirao ka klupi Zvezde posle sedme trojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • enky

    13. mart 2022 | 21:44

    ŽOC će uništiti sve ove veštačke klubove, zato se i vratio da sve postavi na svoje mesto, zna se ko je bio PRVAK EVROPE, ovi fenjeraši neće više imati priliku ni da drže fenjer EL.

  • Partizan - zvezda 7:1, +41

    13. mart 2022 | 21:29

    Covic sutra u jutarnjem programu u najavi plakanje i kukanje...

  • 5

    13. mart 2022 | 21:22

    Da volim crno-bele ponosno kazem svima... 🏆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA