Zvezdi malo falilo da sruši lidera Evrolige pred Đokovićem, drama u finišu pripala Barsi

 
 
 ≫ 

Bila je Crvena zvezda blizu pobede, ali, na kraju se ipak videlo ko je trenutno najmoćniji klub u Evropi

Sve je prosula Crvena zvezda u trećoj deonici i to je donelo i prevagu, ali i njihov novi poraz u Evroligi. Košarkaši Barselone slavili su u Beogradu u 15. kolu Evrolige sa 76:69, a za sve je zaslužan šut za tri poena u gorepomenutom trećem delu utakmice.

Auh, kakva šteta... Imala je Zvezda dosta toga u svojim rukama, ali je klonula u samo jednom delu utakmice i to je protiv ovakve Barselone bilo dovoljno da im uskrati "užitak" pobede.

Držala se Zvezda čvrsto u drugoj deonici, tada su "zaključali" sve poentere Barselone, ali sve što su izgradili u tih 10 minuta su prosuli u narednih 10 i to bi bilo to. O "nemoći" crveno-belih u trećoj deonici govori i podatak da je Barselona za tih 10 minuta postigla 27 poena, samo četiri manje nego za ceo meč pre toga.

Imali su igrači Zvezde i trzaj u poslednjoj deonici, međutim, on je "odsečen" od strane glavnih arbitara na ovom meču.

Takođe, treba napomenuti i da je Zvezda imala katastrofalan šut za tri poena, što je odigralo veoma značajnu ulogu u ovom susretu, te stoga i ne čudi zašto nisu mogli da odgovore na sve napade protivnika.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Barselona Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvede su sa prevelikim respektom ušli u ovaj meč, što se videlo i u uvodnim minutima susreta. Krenula je utakmicu Zvezda na sebi karakterističan način, akcijom za Kuzmića, koji je ovoga puta promašio i tu je već bilo jasno da im "drhte ruke" zbog protivnika na drugoj strani.

Barselona je iz početka koristila nesigurnost Zvezde i napravila je seriju od 5:0, da bi istu mogao da prekine Luka Mitrović. Ipak, Mitrović je promašio oba bacanja, ali je Kuzmić kod drugog bio najstaloženiji i uspeo je da progura loptu kroz obruč za prve poene. Usledila je strašna serija Barselone koja je krenula s odličnim šutevima za tri poena i brzo se odlepila i otišla na 16:5. Krajem prve četvrtine je zaigrao i Luka Mitrović koji je postigao sedam poena i jedini je čuvao Zvezdu u životu.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Barselona Foto: MN Press

Već u drugoj četvrtini smo svi mogli da vidimo jednu mnogo bolju Zvezdu. O tome koliko su se "smirili" govori i činjenica da nisu dopustili Barseloni da postigne koš u prvih tri i po minuta, a da su prve poene postigli tek sa linije slobodnih bacanja.

Osveženje je doneo i Majk Cirbes sa sjajnom rolom i u napadu i u odbrani. Nije hteo crveno-bele ni šut za tri poena, promašivali su redom Nikola Kalinić, Nikola Ivanović, da bi "post" prekinuo Nejt Volters na polovini druge deonice. Tada je krenula i Barselona da igra i pogađa, pa je ova četvrtina završena rezultatom 34:31 u korist španske ekipe.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Barselona Foto: MN Press

Treća deonica je donela i prevagu na ovom meču, Zvezda kao da je zaboravila šta je sve uradila u prethodnoj i to im je i došlo glave. Barselona je treći deo igre otvorila sa nekoliko vezanih trojki i otišli su +10, što su čuvali sve do kraja meča.

S druge strane, Zvezda nije mogla da pogodi nijednu trojku, a takođe nije mogla da zaustavi ni "zverke" iz Španije koje su kao na traci pogađali.

Konačno, poslednja deonica je donela i Zvezdin trzaj koji je malo isečen sudijskim odlukama, ali ponovo i tim šutem za tri poena. Pri samom kraju, Ostin Holins je imao priliku da pogodi trojku za izjednačenje, ali je on to promašio, da bi potom i Kalinić i Marković imali šanse u šutu za tri poena, ali su i oni bili neprecizni.

Hrabro je igrala Zvezda, za to joj se mora odati pohvala, ali to je sve što se moglo i videti - hrabra i borbena igra.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Barselona Foto: MN Press

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Barselona 69:76 (13:20, 18:14, 18:27, 20:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd

Gledalaca: 6.849

Sudije: Karmelo Paterniko (Italija), Gajtis Viljus (Litvanija), Elias Koromilas (Litvanija)

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 11, Davidovac 8, Mitrović 15, Lazić, Kalinić 15, Holins 2, Ivanović 4, Marković 8, Kuzmić 2, Cirbes 2

Barselona: Dejvis 6, Eksum, Sanli 11, Martinez 6, Šmits 11, Hejs-Dejvis 14, Oriola 2, Laprovitola 6, Kjurik 8, Jokubaitis 2, Mirotić 10, Kaisedo

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK UTAKMICE:

01:49 - Šta se ovo dešava? Marković je pogodio trojku i sada je Zvezda na samo tri poena zaostatka, 71:68, pritom će imati i loptu sa strane!

03:30 - Kakva igra, kakva rola Crvene zvezde u ovim trenucima! Zvezda je na -4, 67:63!

04:38 - TV Tajmaut, nekoliko spornih sudijskih odluka je uticalo na to da ceo minut prođe bez poena, iako je viđeno po dva napada na obe strane.

05:25 - Nastavlja se serija promašaja Crvene zvezde u šutu za tri poena, opet je Kalinić bio neprecizan. Na njihovu sreću, Jokubaitis je prošao sve, ali je promašio otvoren šut, te je Nejt Volters napravio još jedan prodor i zaustavljen je faulom od strane Brendona Dejvisa. Volters je precizan bio oba puta, a potom je i Lapravitola napravio grešku. Zvezda je na -8 i ima posed.

06:30  - Sanli je ponovo postigao poene, Turčin je možda jedan od najzaslužnijih zašto Zvezda ne može da priđe Barseloni. Stefan Marković je na drugoj strani napravio sjajan prodor, ali je posle njega dobio samo bacanja od kojih je iskoristio jedno, kao i njegov saigrač malo pre njega. Sjajna akcija potom Mitrovića i Davidovca, ali je Davidovac promašio zicer. Promašaj i Barselone odmah zatim, pa je Mitrović bacanjima došao do novih poena. Barselona ima prednost od osam poena, 65:57.

08:23 - Nije loše krenula Zvezda u ovoj četvrtini, poene je postigao Marković, na drugoj strani je uzvratio Šmits, ali je potom Dejan Davidovac sjajnom rolom u odbrani osigurao napad i dva bacanja sebi i svom timu. Ipak, Davidovac je pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja.

4/4

KK Crvena zvezda, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

00:00 Kraj treće četvrtine - Hejs-Dejvis pogađa oba bacanja i time dovodi Barselonu na najvećih +11. Ubacuje poene i Nikola Ivanović. Izgleda kao da on i Kalinić jedini igraju u crveno-belom dresu, dok su svi ostali kao nemi posmatrači. Na drugoj strani Brendon Dejvis postiže lagane poene i to je već 25 poena Barselone u ovoj četvrtini.

01:36 - Nastavila je Barselona sa trojkama, nemaju odgovor košarkaši Zvezde. Kalinić polaže na drugoj strani i ušao je u seriju sada, moraće da preuzima odgovornost. Šmits na drugoj strani ostaje sam ispod koša i zakucava, da bi potom i Nikola Ivanović promašio šut. Barselona trenutno ima 21 poen u trećoj četvrtini.

03:11 - Holins je pokušao jednu "NBA trojku", ali i ona je završila na prvom obruču samo. Kažnjava to sada Barselona, Španci su nekoliko prilika ukazali crveno-belima, ali oni nisu mogli to da iskoriste. Promašio je Nikola Ivanović, ali je i Jokubaitis napravio faul u napadu, pa je greška anulirana. Konačno pogađa Nikola Kalinć za tri poena! Ali Šmit vraća na drugoj strani...

05:20- Promašila je Barselona prvu trojku u četvritni, ali je došla do ofanzivnog skoka i Hejs-Dejvis je ostao sam ispod koša, što je surovo kaznio novim poenima. Zaigrao je Nejt Volters nešto bolje i prošao je kroz odbranu Barselone kao da je nema, on ima devet poena sada. Poleteo je Volters, pokušao je šut za tri poena i promašio je. Evo ga, Nikola Kalinić postiže svoj osmi poen i vraća se u ovaj meč.

07:16 - Dobra odbrana Zvezde, ali nisu uspeli da ukradu loptu i to je rezultirao otvorenoj poziciji za Najdžela Hejs-Dejvisa koji je iz kornera bio precizan. Konačno je nešto ubacio i Nikola Kalinić, košarkaš se mučio od početka meča i sada je bio u ravni slobodnog bacanja kada je pogodio. Ipak, na drugoj strani Lapravitola ponovo postiže trojku.

08:46 - Kreće Barselona s trojkom ovo drugo poluvreme, precizan je bio Nikola Lapravitola. Pokušao je Kuzmić sa polu-distance, krajnje nekaraktersitčan šut za njega i to je promašio, ali je i Barselona promašila u nastavku akcije. Konfuzan napad Zvezde je završio Volters koji će na liniju slobodnih bacanja, od kojih je Amerikanac iskoristio oba. Rezultat je 37:33 za Barselonu

3/4

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Barselona Foto: MN Press

00:00 - Kraj druge četvrtine, rezultat je 34:31 u korist Barselone.

00:31 - Lepa akcija Crvene zvezde, kombinovali su Dejan Davidovac i Stefan Marković, da bi prvopomenuti košarkaš zaradio dva slobodna bacanja, i oba je iskoristio. Ponovo je nerešeno. Konačno je i Sanli promašio nešto, ali je Šmic ostao sam i zakucao je loptu. Tehnički grešku je dobio i Šarunas Jasikevičijus, ali Kalinić nije iskoristio slobodno bacanje, da bi isti igrač promašio i šut s polu-distance. Sada je sudija Paterniko i Radonjiću dodelio tehničku grešku i Kjurik je iskoristio tri bacanja.

01:54 - Nejt Volters je uspeo da pogodi flouter i tako je vratio ponovo rezultatski egal. Nikola Mirotić na drugoj strani ostaje sam i s puno osećaja oslanja loptu na tablu i postiže poen. Sada su i Ognjen Kuzmić i Nikola Kalinić promašili šuteve na drugoj strani. Sva sreća, Barselona pravi faul u napadu i Zvezda će ponovo imati priliku da dođe do izjednačenja.

03:23 - Povela je Zvezda, ali su se odmah vratili igrači Barselone i ponovo su preuzeli vođstvo. Nova greška Nikole Kalinića i Barselona to ne uspeva da iskoristi. Na drugoj strani Ostin Holins uspeva da upiše prve poene na meču i prelepim flouterom vraća Zvezdu na poen zaostatka

05:00- Nastavlja Zvezda svoju "defanzivnu kliniku" i to ubija košarkaše Barselone. Na žalost svih navijača Zvezde, Luka Mitrović je napravio drugi faul i samo nekoliko sekundi i moraće na klupu. Menja ga Ognjen Kuzmić. Postiže i Barselona prve poene u drugom delu igre, Najdžel Hejs Dejvis je iskoristio oba bacanja i preselio se na klupu. Ponovo je pokušao Nikola Kalinić za tri, ali opet je neprecizan, međutim, Branko Lazić je osigurao novi posed za svoj tim. Evo je i prva trojka, Nejt Volters!

06:01 - U igru se vratio i Sertač Sanli, dok je kod Zvezde ponovo u igri Nikola Kalinić. Litvanac Jokubaitis je odigrao na ivici faula i omašio je flouter, da bi potom italijanski sudija dodelio jednu spornu loptu Barseloni, ali su odmah istu i preimenovali i vratili Zvezdi. Kalinić i Mitrović su odigrali sjajnu akciju, ponovo je srpski centar postigao poen i sada je dvocifren!

07:01 - Kako igra Majk Cirbes! Ponovo je Nemac zaustavio napad Barselone i tako je svom timu omogućio priliku da smanji na dva poena, što je i iskoristio Luka Mitrović! Bivši Zvezdin kapiten sada ima devet poena i igra jednu sjajnu utakmicu! Pokušaće Jasikevičijus tajm-autom da povrati svoje momke koji nisu postli poen u drugoj deonici.

07:41 -Ponovo promašuje Nikola Ivanović za tri, ali na njegovu sreću, ni Barselona nije uspela da postigne poene i Cirbes dolazi do defanzivnog skoka. Ovoga puta je nešto i "naučio" Nikola Ivanović, ostao je sam na liniji za tri poena, ali nije šutirao i zaradio je faul. U nastavku akcije je spustio za Cirbesa, ali je i Nemac promašio sada. Odlična odbrana Markovića, Davidovac je bio u kontri i sada će imati dva bacanja.

08:58 - Nastavlja Barselona sa svojim promašajima, što Zvezda i dalje ne uspeva da kazni. Zbrka u napadu i dosta sreće, lopta je nekako došla do Maika Cirbesa koji je zaradio dva slobodna bacanja i oba je realizovao.  Sve je nervoznija i španska ekipa u napadu, Cirbes je uspeo da "zalepi" igrača na tablu i time je ostvario novi napad na Zvezdu, sada će crveno-beli imati priliku da se vrate na tri poena zaostatka.

Početak 2/4

KK Crvena zvezda, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

00:00 - Kraj prve četvrtine. Oriola je gazio liniju i to neće biti trojka, nego koš za dva poena. Na drugoj strani, NIkola Ivanović pogađa i upisuje svoje prve poene na meču. Barselona je pokušala još jednim šutem za tri poena, ali su ušli u seriju promašaja. Tek je Brendon Dejvis uspeo da pogodi i popravi, Luka Mitrović je ponovo postigao poene i izrasta u lidera ovog meča.

01:43 - Prelepa pirueta Luke Mitrovića ispod koša, ali nije bio precizan. Potom je Nikola Kalinić oduzeo loptu, ostao je sam na šutu za tri poena, ali ni to nije mogao da pogodi. Pokušao je i Nikola Ivanović za tri poena, ali ni njegov šut nije prošao kroz obruč. Konačno je uspela Zvezda da odigra dobru odbranu, Kjurik je izgubio loptu, a Mitrović je u kontri došao do poena.

03:27 - Kakva šteta... Postigao je Luka Mitrović poene, ali je italijanski sudija ipak ocenio da je Kuzmić napravio faul u napadu. Međutim, promašio je na drugoj strani Martinez je promašio šut za tri poena, te je to u tranziciji iskoristio Luka Mitrović koji je polaganjem upisao svoj treći poen. Evo malo promašaja i kod Barselone, imaće priliku Zvezda da smanji razliku. Sada je 16:7.

04:43 - Ponovo je turski centar ostao sam i neometano je postigao koš, Barselona je otišla na +7, ali je konačno i Nikola Kalinć uspeo da pogodi nešto. Flouter se nećkao, ali je ipak prošao kroz obruč. Ovaj koš kao da je uneo nemir u odbrani Zvezde, zaboravili su Sertača Sanlija i ovaj košarkaš je postigao trojku. Barselona vodi 13:5, dosta loša je Zvezda u odbrani. Nejt Volters je omašio flouter, da bi sada i Martinez postigao trojku, Zvezda zaostaje 11 poena na polovini prve četvrtine

06:17 - Dobio je Luka Mitrović dva slobodna bacanja, ali je promašio oba. Ipak, Ognjen Kuzmić je uspeo da "prikuca" loptu i tako upiše prve poene za svoj tim. Na drugoj strani, Martinez je sam ostao u korneru i to je kaznio košem za tri poena. Moraće Zvezda mnogo bolje da igra u odbrani, ali i u napadu ukoliko želi da napravi nešto na ovom meču. Mitrović je ponovo imao dva bacanja i sada je imao polovičan učinak, dok je Mirotić osigurao defanzivni skok.

07:08 - Nov protraćen napad Crvene zvezde i to je sada surovo kaznio Nikola Mirotić. Crnogorski košarkaš je ostao sam ispod koša, dobio je pravovremeni pas od Sanlija i postigao je poene uz faul. Pokušao je i Holins sa ogromne distance, ali je i njegov pokušaj ostao na obruču. Ne može Zvezda ništa da pogodi u ovim trenucima.

08:00 - Kao i po običaju krenula je Zvezda s prepoznatljivom akcijom preko Kuzmića, ali on nije bio precizan. Na drugoj strani je Kalinić demonstrirao sjajnu odbranu protiv Martineza i naterao je Španca na grešku i lopta je ponovo pripala Crvenoj zvezdi. Pokušao je Kalinić s poludistance, međutim, promašio je. Sanli postiže prve poene na suprotnoj strani i dovodi svoj tim u vođstvo. Za Zvezdu sada promašuje i Volters.

STARTNE POSTAVE:

Crvena zvezda: Volters, Holins, Mitrović, Kalinić, Kuzmić

Barselona: Lapravitola, Kjurik, Martinez, Mirotić, Sanli

KK Crvena zvezda, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

KOMENTAR PRE UTAKMICE:

Košarkaši Crvene zvezde ugostiće Barselonu u svom Pioniru u okviru 15. kola Evrolige (19:00, Sport klub). Jasno je svima koliki je favorit Barselona, ali će moći crveno-beli da se nadaju da će uz podršku s tribina i uvek dobro poznatu atmosferu navijača, uspeti da izađu kao pobednici iz "užarenog" Pionira.

Barselona aposlutno dominira ove sezone u svim takmičenjima, trenutno se nalaze na prvom mestu u Evroligi sa skorom od 12 pobeda i samo dva poraza, dok u nacionalnom šampionatu Španije imaju 11 pobeda, uz isti broj poraza kao i u Evroligi.

S druge strane, Zvezda se trenutno nalazi na vodećem mestu u regionalnoj ABA ligi, dok je zbog raznih povreda i pehova dosta slabije rangirana u Evroligi sa skorom od šest pobeda i osam poraza. Iako se trenutno nalaze na 12. poziciji, Zvezda bi eventualnom pobedom ponovo mogla da se vrati na dohvat mesta koje vodi u narednu fazu takmičenja.

Dodatni hendikep za beogradski klub predstavlja i činjenica da su Eron Vajt, Marko Simonović, Ognjen Dobrić i Ognjen Kuzmić pod znakom pitanja za večerašnji meč.

Barselona, koju s klupe predovi Šarunas Jasikevičijus, trenutno se nalazi na koti od šest vezanih pobeda, što im pruža i još veće samopouzdanje pred večerašnji meč. Ipak, Crvena zvezda se takođe može pohvaliti dobrom serijom u Evroligi pošto su na dve uzastopne utakmice slavili protiv Zenita i Olimpijakosa, te im to daje legitiman razlog da se ponadaju da bi mogli da iznenade i Barselonu.

Video: Radonjić: Znamo da nas čeka težak meč

(Telegraf.rs)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kejli

    14. decembar 2021 | 21:54

    Nikad mi nece biti jasni grobari na vestima Zvezde??? Meni bi bilo ispod casti da komentarisem groblje,jer vas ne vidim,vazduh ste,ne postojite za nas. Kad cete nauciti to,mada vi nemate svoja ja,lice,ime,prezime,vi ste jedna velika nula od ljudi! Vise mrzite Zvezdu nego sto vite svoj klub,bolest ozbiljna!!!!!

  • Miša

    14. decembar 2021 | 22:38

    Neko sa Barsom, neko sa Šljonskom... Svako u svom rangu. EL Zvezdin je dom. Što bi rekao neki trener "da vidimo gde smo" (misleći na duel sa evroligašem). I videše gde su.

  • Gile

    14. decembar 2021 | 22:26

    Ostavite nas da igramo sa Barsom, Olimpijakosom, Realom, pa gubili, pobeđivali, sve je to deo Evropske košarke. Držite se vi vašeg Šljonska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA