Srbija spala na jednog trenera u Evroligi, a nekad su naši stručnjaci dominirali: Prestigla nas i Crna Gora!

 
 ≫ 
  • 8

Srbija je oduvek imala najbolje trenere u Evropi, koji su dominirali devedesetih godina prošlog veka i početkom ovog

Svetislav Pešić je preuzeo reprezentaciju Srbije, Željko Obradović trenira Partizan i igra Evrokup, dok je legendarni Dušan Ivković, koji je nedavno preminuo, trenersku karijeru završio 2016. Božidar Maljković vodi OKS, a ne radi kao trener od 2012.

Njih četvorica su harala Evroligom prethodnih 30 godina sa osvojenih 16 trofeja, a danas imamo samo jednog trenera Aleksandra Đorđevića u najjačem takmičenju.

Zanimljivo je da Crna Gora ima čak trojicu stručnjak u Evroligi, Duško Ivanović (Vitorija) Dejan Radonjić (Crvena zvezda) Zvezdan Mitrović ( Monako), što je ujedno druga mesto na listi zemlja sa najviše trenera  u elitnom takmičenju, koje deli sa Španijom Ćavi Paskval (Zenit), Izrael Gonzales (Alba), Pablo Laso ( Real Madrid)

Najviše ima Grčka, koja ima četvoricu stručnjaka Jorgos Barscokas (Olimpijakosi)  Janis Sferopulos (Makabi),  Dimitris Priftis (Panatinaikos), Dimitris Itudis ( CSKA)

Italija ima dvojicu Etore Mesina (Armani), Andrea Trinkijeri (Bajern)

Austrija, Turska, Francuska, Litvanija, Hrvatska i Srbija imaju po jednog trenera.

Šta se to desilo sa našim trenerima?

Do pre dve sezone Srbija je imala uvek po trojicu trenera u najjačem takmičenju. Uvek su tu bili Svetislav Pešić, Željko Obradović,  pa i Dušan Ivković do 2016, kada se povukao, kao i Božidar Maljković koji je takođe u trenerskoj penziji od 2012.

Poređenja radi u 2004. godini  imali smo četvoricu stručnjaka u najjačim klubovima: Dušan Ivković (CSKA), Božidar Maljković (Real Madrid) Željko Obradović (Panatinaikos), Svetislav Peić (Barselona)

Povremeno je bilo "uskakanje" u Evroligu mladih trenera Saše Đorđevića (Panatinaikos) i Saše Obradovića (Alba i Crvena zvezda), kao i Miroslava Nikolića ( Budućnost), pa Dušan Alimpijević, Milana Tomića (Crvena zvezda), Aleksandra Džikića (Budućnost) i veterana Dragana Šakote (Crvena zvezda)

Aleksandar Saša Đorđević Jedini srpski trener u Evroligi Foto: Marko Jovanović

Čak i prošle sezone bila je oseka naših trenera. Samo je Saša Obradović počeo sa Zvezdom Evroligu, kao i Igor Kokoškov u Fenerbahčeu, dok u ostalim klubovima nije bilo srpskih trenera, a ta  tendencija opadanja se nastavlja i ove sezone.

Da Đorđević nije preuzeo Fener ne bismo imali nijednog trenera u najelitnijem takmičenju.

Očigledno je da imamo problem i u struci, jer kako drugačije objaniti to što nema srpskih trenera u najjačim timovima Evrope. A nije da nemamo perspektivne stručnjake: Saša Obradović, Aleksandar Džikić, Aleksandar Trifunović, Dejan Milojević, Vladimir Jovanović. Međutim, oni za sada ne dobijaju priliku da rade u najvećim klubovima.

Očigledno se čeka da ponoov neki naš trener (čitaj Đoređvić) osvoji Evroligu pa će krenuti malo i ekspanzina naših stručnjaka, jer tako se krčio put i ranije. Aleksandar Nikolić, Bora Stanković, Ranko Žeravica, Bora Cenić, otvarali su vrata svojim naslednicima Dušanu Ivkoviću, Slobodanu Ivkoviću, Vladislavu Lučiću, Borislavu Rebi Ćorkoviću itd.

Nadamo se da će tako biti i u narednim godinama.

Video: Pešić spreman da se udvara Jokiću: Ne samo njemu, nego ću se svima udvarati

(Telegraf.rs)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darko

    2. oktobar 2021 | 09:26

    Pa i ova trojica Crnogoraca su Srbi.Sta pricate prazne price…

  • Deka

    2. oktobar 2021 | 09:15

    Ostarili ljudi a mladih nema ili im se ne ukazuje sansa a to su krivi parizan i zvezda..kako da mlad trener dospe na kosarkasku scenu kad nasi timovi tj ova dva ne ulazu u njih ..vec u tinki vinki.zeks.radonja..sale obradovic..tomic i td..

  • I

    2. oktobar 2021 | 11:51

    Ubrzo se vraća Željko Obradović.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA