Evroliga se sprema za eventualne probleme sa koronom, propisala nova pravila za predstojeću sezonu

 
  • 1

Igrači će biti testirani dva puta nedeljno u proseku

Evroliga je uz manje poteškoće privela prethodnu sezonu kraju. Pandemija koronavirusa uticala je na to da neki mečevi budu odloženi, ali su na kraju svi ipak odigrani u utvrđenim okvirima. Elitno takmičenje je uz konsultaciju sa zdravstvenim službama izvršila reviziju protokola za novu takmičarsku godinu.

Kako se navodi u njihovom saopštenju objavljenom danas, protokoli su napravljeni u koordinaciji sa lekarima klubova, a paralelno su se koristila i iskustva nekih drugih takmičenja koja se održavaju širom Starog kontinenta.

Zdravstveni protokol uključuje standardno higijensko ponašanje svih igrača, trenera i učesnika, pravila kojima se ograničava broj ljudi u halama i svlačionicama, kao i imenovanje posebnog menadžera koji će upravljati krizama sa kovidom-19 u svakom klubu.

Igrači, stručno osoblje i sudije moraće da se PCR testiraju na tri dana pre svake utakmice, odnosno dva dana kada je reč o meču na domaćem terenu. Moraće da urade i jedan test posle utakmice, a izuzetak su vakcinisani ili oni koji su prethodno bili pozitivni i imaju uverenje.

Đorđi Bartomeu Foto: Profimedia/Abaca

Evroliga je istakla da će prilagoditi protokol svakoj mogućoj situaciji. Kada je reč o posebnim propisima koji se tiču same regularnosti takmičenja, nijedna utakmica regularnog dela neće moći da bude zakazana posle 14. aprila 2022. godine, a za Evrokup je to ograničenje postavljeno na 12. april. Neće biti plej-ofa Evrolige posle 6. maja.

Utakmice koje ne mogu da se odigraju u navedenom terminu će biti suspendovane i biće određen novi. Utakmica se može premestiti i na drugo mesto, a pravilo je da mora da ima bar osam zdravih igrača za odigravanje susreta.

Svaki klub će moći da suspenduje najviše tri utakmice. U slučaju da nema dostupnih termina, tim koji je tražio odlaganje će izgubiti služebnim rezultatom 20:0. Ako neko odbije bez opravdanog razloga da igra određeni meč, izgubiće takođe službenim rezultatom, a ako se to ponovi, sledi direktna diskvalifikacija.

Ako sezona bude prekinuta, trenutni poredak može se smatrati konačnim ili za nastavak ili za plasman u narednu fazu. Ako bude potrebno, klubovi će odigrati zaostale mečeve, kako bi svi imali jednak broj mečeva.

Video: Košarkaši Zvezde osvojili 21. titulu u klupskoj istoriji!

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA