Džordan pamti da je igrao u Jugoslaviji: Dobio je "batine" u kultnoj dvorani pred Svetsko prvenstvo

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Čuvena utakmica odigrana je u Jazinama

Hrvatski trener Aleksandar Petrović prisetio se utakmica brata Dražena protiv Majkla Džordana, usput iznevši i zanimljivu anegdotu.

Za hrvatske medije, Aco je opisao jedan momenat iz Barselone, kada su se suočili Dražen i Džordan, a povod je serija "The last dance".

Jedan detalj malo je poznat košarkaškoj javnosti u Hrvatskoj, a to je da je Jordan odigrao utakmicu u Zadru, u lipnju 1982. godine, a na toj je utakmici igrao i Aleksandar Petrović.

- Nakon finala, Dražen i Džordan su se pozdravili, izmenili nekoliko kurtoaznih rečenica, video sam da gledaju u mom pravcu... Pitao sam kasnije Dražena o čemu se radi, i on mi je otkrio kako je Džordan pitao ko je onaj tip na klupi. Dražen mu je rekao da sam mu ja brat, a on njemu da me se seća jer smo igrali negde jedna protiv drugoga - rekao je Petrović.

Ono čega Džordan nije mogao da se seti je samo gde se precizno igrao taj duel - u pitanju je utakmica u Zadru 1982. godine.

- Pripremali smo se za Svetsko prvenstvo u Kolumbiji 1982. godine. Na pripreme me pozvao Bogdan Tanjević, no kako je on potpisao ugovor s Kasertom, reprezentaciju je preuzeo Ranko Žeravica i ja sam se ponovo morao izboriti za mesto. Igrali smo protiv SAD i moram priznati da sam bio i poprilično bezobrazan i agresivan, išao sam svim sredstvima na tog mladog momka od jedva 20 godina. Igrali smo u Jazinama, ''borio sam se za goli život'' i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, i eto, to mu je ostalo u sećanju...

Jedan detalj možda i najbolje oslikava Džordanovu veličinu.

- U polufinalu su oni igrali s Litvanijom i igrači Litvanije su s klupe snimali kamerama i foto aparatima utakmicu, odnosno, Džordana. Nakon utakmice svi su hteli zajedničku fotografiju... To najbolje svedoči o njegovoj veličini. Pojavilo se jako puno velikih igrača u vremenu nakon Džordana, ali mislim da je s pravom on najveći svih vremena...

Na toj utakmici u Jazinama, Jugoslavija je igrala protiv Univerizetske selekcije SAD, koja je bila bolja sa 92:90. Vilfan je bio najefikasniji u našem timu sa 26 poena, Držen Petrović je ubacio 10, Aco PEtrović četiri, a Džordan je bio najbolji strelac svoje ekipe sa 24 poena.

Na Svetsko prvenstvo  su od igrača koji su igrali u Jazinama protiv SAD-a otputovali Aco Petrović, Rajko Žižić, Peter Vilfan, Zoran Radović, Ratko Radovanović i Zufer Avdija. Od Amerikanaca su igrala dvojica, Džons i Tomas. Inače, iz Jazina ste mogli nedavno da pročitate i veliki intervju sa Petrom Popovićem, kultnom figurom kluba, koja je promenila tok istorije i karijeru Draženu Petroviću.

Video: Biserka Petrović o Divcu, Đokoviću i porukama iz NBA

(Telegraf.rs)

Video: "Hvala vam": Trener Benfike stigao u Srbiju, pa poslao šmekersku poruku pred meč sa Zvezdom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA